Veszélyeztetett vizek: Rába folyó, Adria

  • 0

Veszélyeztetett vizek: Rába folyó, Adria

Category : News , Uncategorized

Két minket is érintő tiltakozási akcióra szeretném felhívni a figyelmet: március 17-én 10:00-tól Rábafüzesen lesz tiltakozó tüntetés. Tárgy a határ mellett épülő hulladéktároló építésének megakadályozása. Ausztria már komolyan letette névjegyét az asztalra, évtizedek óta mérgezve a Lapincs ill. Rába vizét, annak élővilágát az említett határ menti ipari park bőrfeldolgozó üzemének mellékhatásaként. Az elmúlt hetekben elbagatelizált nagy mennyiségű olaj került a folyókba, ami egészen Csörötnekig terült a folyóvizen, és annak partja mentén. Miért lenne raba.jpghiteles százezer tonna hulladékok tárolásának megoldása, megsemmisítése, mikor folyamatosan mérgezik a környezetet, semmilyen sürgős lépést nem téve a további károk megelőzésére, vagy az eddigiek kompenzálására. A nagypolitika meghajol, diplomatáink mosolyognak, a Rába pedig lassan méreggel telve haldoklik. Csak aki maga is evezett, vadkempingezett itt, tudja megérteni milyen kics készül végleg elpusztulni. Eközben a környék falvai összefogásra készen vizitúra központok építésébe, turisztikai fejlesztésekbe kezdtek, melynek leglátványosabb terve a Szentgotthárdon épülő evezős pálya. Mindenkit kérek, szolidarítson az itt élőkkel, gondolva arra, hogy már ma mennyi mérget kaptunk odaátról.
korábbi tüntetés, visszhangok avagy nem történt semmi? (csak pár komoly szennyezés azóta) Te szeretnél a Rábán evezni, fürdeni a nyáron? Petíció Neked

Ugyan határainkon belül is sok a tennivaló, de a Kerasub is csatlakozik a következő akcióhoz, aláírások gyűjtése boltunkban.

Aláírásgyűjtés az Adria élővilágának fokozott védelme érdekében. Az Első Magyar Búvároktató Találkozón több hozzászóló a környezetvédelem időszerű kérdéseire hívta fel a figyelmet. Násfay Béla búvároktató társunk szólt a magyar búvárok egyik legkedveltebb és leggyakrabban látogatott tengerének, az Adria élővilágának rohamos fogyatkozásáról, kiemelve, hogy ez a sajnálatos folyamat a víz alatti nemzeti parkokban is megfigyelhető.

A Találkozón jelenlévő mintegy 100 búvároktató – Násfay Béla javaslatára – egyhangúan úgy határozott, hogy a horvát törvényhozáshoz fordulnak, szorgalmazván az Adria, a magyar búvárokhoz különösen közel fekvő és közel álló tenger nemzeti parkjainak és természetvédelmi területeinek fokozottabb védelmét.

Első lépésként a búvároktatók egy aláírásgyűjtésbe kezdenek, majd a Magyar Búvár Szakszövetség segítségével felveszik a kapcsolatot a Horvát Búvárszövetséggel – bízván támogató együttműködésükben – és végül a horvát nemzetgyűléshez juttatják el a petíciót.

Az aláírásgyűjtést kezdeményező búvároktatók május közepéig várják – oktatási rendszertől és búvárminősítési fokozattól függetlenül – az Adria élővilágának fokozott védelme érdekében minden magyar búvár támogató aláírását, melyeket majd a petícióhoz csatolnak.


About Author

Karas

Alapító tag és búvároktató, számos tengeren és merülésen túl, a Kerasub frontján.

Leave a Reply

Barlangi bújócska

Blogtár