Titanic kiállítás Budapesten

  • 2

Titanic kiállítás Budapesten

Category : News , Uncategorized

titanic kiállítás1912. április 14-én éjszaka, korának legnagyobb óceánjáró gőzhajója, amelyet három éven át építettek, első útján jéghegynek ütközött.

Az “elsüllyeszthetetlennek” hívott Titanic két óra negyven perc alatt süllyedt az Atlanti-óceán mélyére. A hajózás történetének eddigi legnagyobb katasztrófája 1517 áldozatot követelt.

1985. szeptember 1-ig a tragédia okai rejtve maradtak, ekkor sikerült Dr. Robert Ballard expedíciójának felfedezni a roncsok pontos helyét. Több éves kitartó munka során, speciális robot-technológia kifejlesztésével tudták a 4000 méter mélyen lévő tárgyakat felszínre hozni.

titanic expeditioNos, Disney csinált is a felszínrehozatalból egy 3D Imax filmet. (Ghost of the abyss) Pénzes Joe, az ábrándos de béleltzsebű ifjú befizeti magát az orosz profikhoz Titanik expedícióra. Olcsóbb és hasonló kaland, mint egy űrutazás, ezt az alkalmazott technika, meg robosztus anyahajó jól illusztrálja. Persze más szponzorok is asszisztálnak és megszólalnak a filmben, rácsodálkoznak a tengeralattjáró ablakból a kísérteties fémtömegre, amikre kompjuteranimációkkal vetítik a korabeli jeleneteket. Érdekes, bár kissé szokatlan a film nézőpontja, se nem kaland, se nem dokumentum film, új kategóriának meg nem nevezném. Eltöprengtem rajta, hogy milyen is volt, azon túl, hogy új dolgokat tárt elém. Megválaszolatlanul hagynám a kérdést. Bár lehet, hogy a film miatt is megyek megnézni a kiállítást? Tehát fimestől ajánlam azoknak, akiket érdekelhet, tehát nem csak búvároknak. (Millenárison. Titanic kiállítás)

(kiállítás ajánló folytatás) Az RMS Titanic Társaság a tulajdonában lévő tárgyi leletekből kiállítást szervezett, hogy a nagyközönség számára is elérhetővé tegye ezen tragédia még elérhető emlékeit.

titanix.jpg

 

A Titanic kiállítás a kétszáznál is több eredeti, a tenger fenekéről felhozott tárgyi lelet, a hajó néhány helyiségeinek – első osztályú- és fedélközi kabinok, folyósok, a gépház kazánjai stb. – rekonstrukciója segítségével igyekszik a látogatókhoz még közelebb hozni az élményt. A mesterien alkalmazott háttérzajok, zenék, a különleges megvilágítás mind segítenek abban, hogy a kiállítás látogatói átéljék a southamptoni indulás izgalmát, az első osztály pazar luxusát, a harmadosztály puritánságát, a hajógépek kazánjai mellett dolgozók kemény munkáját, a kapitányi-híd sérthetetlenséget sugárzó erejét. A Titanic kiállítás semmihez sem fogható hangulatát, egyediségét a szinte tapintható közelségben lévő, kiválóan konzervált leleteknek köszönheti. Ezek között fantasztikus állapotban fennmaradt porcelánoktól kezdve, míves kristálypalackokon át az utasok olyan személyes tárgyait is láthatjuk, mint amilyen a szemüveg, pénztárca és különféle ruhadarabok. A látogatók minden érzékszervére hat a kiállítás, az egyik teremben például egy hatalmas, valódi jéghegyet érinthetnek meg, így átélhetik, hogy milyen gyilkosan fagyos volt a tengervíz a katasztrófa éjszakáján.

A Titanic kiállítás 1991 óta a világ 18 országában, 16 millió látogatót vonzott. Közép-Európában először Magyaroszágon kerül bemutatásra a ShowTime Budapest és az RTL Klub jóvoltából. 2007. szeptember 2-tól november 26-ig várja a látogatókat a Millenárison. Oldal


About Author

Karas

Alapító tag és búvároktató, számos tengeren és merülésen túl, a Kerasub frontján.

2 Comments

Fazkas Fanny

2007-10-06 at 10:46 am

nagyon jó volt a titanik kiálitás én voltam már és megint megyek és tényleg izgalmas a film is meg a kiálitás is!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
a film kisé félelmetes de izgalmas kis szelemi film tetszet nagyon
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Magdolna Olah

2007-11-13 at 10:10 pm

It will be my pleasure to see this full of emotion exibiton but unfortuonly I have to cross a border from Subotica (Serbia) to Budapest (Hungaria) and to pay for passport !I hope that I will see this exibition in near future in Serbia (perhaps Novi Sad) again.
Magdolna Olah from Subotica.

Leave a Reply

Barlangi bújócska

Blogtár