Apnea Academia 3.

  • 0

Apnea Academia 3.

Okés, hogy all inclusive, de mára kezd unalmassá válni az egyiptomi svédasztal. Hosszan reggelizünk, könnyűt, bevált a vajas mézes croasssant gyümölcslé kombináció. Ez nem nyomja a hasat, s nem böfögtet, ha nyomjuk a nagy légzéseket.

withumberto.jpgSulykolás, csiszoljuk a technikákat. Ma is felügyel bennünket a mester, s már tudjuk is előre mit fog mondani: Karol its good, really good dive! –mondja rekedtes hangon, majd folytatja: Only one thing! Miszerint figyelj még a kéztartásra, lábtempóra, ütemre, erőre, kirúgásra, térdre, fejre, hátra, karra, s sorolhatnám… Szóval semmi nem tökéletes, de azért néha érezzük a dolgokban rejlő kecses nagyszerűséget. Mikor már szépen, lazán, s jól megy a merülés.

Például ólomöv nélkül frankón letekerünk 20 méter alá,s vissza, jövünk mint a torpedó! Azért nem maradhat el a statikus tréning. Jó dolog, ha az embernek nem kell levegő után kapkodnia, s nekem ez a része bőven elég.

1pooltrening.JPG1pool.JPG1pooltrening2.jpgAhogy fogy a levegő, az emberben megjelenik a légzésinger, az egész testre kiterjedő, sürgető feszültség. Fizikailag a rekeszizom ütemes összehúzódása, a kontrakció kezd egyre határozottabb formában dolgozni a friss levegőért. Ez lehet lassú, gyenge összehúzódás, de lehet határozott, ütemes, erős megfeszülésű is. Nos, ez a rész a nehéz, hiszen ezt kellene uralni mind relaxációval, mind akaraterővel a lehető leges legtovább. Fizikailag az első kontrakcióig eltelt idő kétszerese a teljes lélegzetvisszatartás ideje. Hogy ezt hogyan, s mint éri el valaki – az gyakorlás, meditáció és kondíció kérdése. Nekem gyakorlás és kedv hiányának kombinációja teljesen lehetetlenné tette az utolsó, küzdelmesebb részt. Dobáljanak meg kavicsokkal, de nekem akkor is jobban megy kötélen himbálózva 10 méteren, mint medence felszínén lebegve.

Nem sok pihenőidő jut: fél órányi szieszta az ebédhez, s máris két oktató, Frederico és Pascal ott ügyel mellettünk felváltva a tengeren, s ők is folyamatosan 15 méterekre lekísérnek, de mindenkit. Az arcukra van írva, hogy hetek óta itt vannak: a maszk körül lebarnulva egy nagy, hatalmas sötétlő smile vigyorog az amúgy fehér arcukon. Ahogy nekünk is. 8-tól, 11:30-ig csináljuk a gyakorlatokat, ebéd, elmélet, tenger. Majd vissza a relaxációkhoz, légzéstechnikák, meditáció.


About Author

Karas

Alapító tag és búvároktató, számos tengeren és merülésen túl, a Kerasub frontján.

Leave a Reply

Barlangi bújócska

Blogtár