Sledge tervek – mélységi tréning

  • 0

Sledge tervek – mélységi tréning

Category : Kerasub DC , News , Uncategorized

sledge.jpgAzaz kell egy kis segítség. A tervezés szakaszában vagyunk, gyűjtve az információkat, melyek alapján megalkodható a szán (sledge), azaz a játékszer mivel lehet tréningezni a kékben, liftezni le és fel, lélegzetvisszatartva, uszonyozás nélkül. Az eszköz igazi gyakorlati előnye, hogy az ember megtapasztalja, megtanulja a nyomásviszonyokat kezelni, olyan szintre érve, amit pont ezeknek a tapasztalatoknak a hiányában képtelen önerőből elérni.

Általában a sledge egy pofon egyszerű találmány: kötélen csúszik a súly, amibe lehet kapaszkodni. Ez a szerkezet lefele húzza az embert, felfelé pedig egy levegővel fújt ballon repíti. Tehát személyliftként működik.

Bevallom, nincs éles határ a mámoros érzés, vagy az életveszély és pánik között ezen a szeren ülve. Igazából egyetlen ellenféllel kell küzdeni, ez pedig a mélységből adódó víznyomás. Olyan egyenlítési reflexeket, rutint kell kifejleszteni, amihez képest a scuba merülésekben használt technika kispadon ücsörgés.

Mélységi tréning- túlnyomás hatásai: A folyamat rém egyszerű, ahogy süllyed a kliens, növekszik a nyomás, egyenlíteni kell. Ez gyorsan és ritmusosan történik a fül felé, miközben maga a tüdő is egyre összébb nyomódik. Ritkábban, de a maszkba is levegőt kell préselni, ami az összepréselt tüdő miatt 25 méter körül már kezd nehéznek bizonyulni. Ekkor már ritkábban egyenlítődik a fül is, a szervezet a nyomástól tényleg más állapotban van, a rekeszizom a mellkas felé préselődik, a tüdőszövetek jelentős mértékben vérrel telítődnek, a szervezet túlélő üzemmódba kapcsol. Laza nitrogénmámor sincs kizárva, ami a relaxációval, no meg a siker élményével együtt eléggé pozitív életérzés. Elérve a harmincast, a prés ereje meghatározó: vagy alkalmazkodik a szervezet, vagy pedig közeledik a végső határaihoz.

freediveHa ezt túllépi, akkor a mellkasi nyomáskülönbégből adódóan lehet tüdősérülés, hajszáleres vérzés is, de akár a dobhártyát is túl lehet feszíteni. Mindenkinek van kritikus pont a merülésben, akár fizikailag, akár pszichésen. Egyelőre mindkettő olyan akadály amit felkészüléssel, adaptációval le lehet küzdeni. Fontos az önismeret, a folyamatos tréning, a fokozatosság elve és a biztonság, azaz a saját képesség határain belüli célnál mindig kisebbet vállalni. Itt lép a képbe a biztonsági eszközök, gyakorlatok, társak alkalmazásának arzenálja, hogy tényleg minimalizáljuk a kockázatot. Ha ismeretlen a sekélyvizi ájulás fogalma, meg a biztosítópáros, akkor eleve korai még az apnea ezen mélységébe merülnöd.

freedivePersze tegyük fel, eljön az idő. Nos, akkor a sledge az, ami segít elérni ezeket a határokat, ahol a szervezeted fel kell készítened a vázolt nehézségekre, ill. azokra gyors megoldást kifejleszteni. Gyakorlatilag a szán segítségével gyorsan, ügyesen kerülhetsz ténylegesen a mélységbe, ahol élesben adaptálódhatsz a nyomáshoz.

Mit tegyünk, ha nem áll rendelkezésre sledge, vagy mélység? Nos, negatív merülést végezhetsz. Az eljárás lényege ugyanaz: a tüdő összepréselődése folytán megtapasztalni mind az egyenlítés nehézségeit, mind a mellkasodra nehezedő traumatikus nyomást. Már 3-4 méteren elérheted ezt a hatást, ha nem teli tüdővel indulsz. Szándékosan nem üres tüdőt írok, mert ugyanígy kaphatsz tüdősérülést, ha eszetlenül erőltetve igyekszel túllépni tested határait. (nyilván alkatilag lehet valaki üres tüdővel akár 10 méter mélyen is, ahogy van olyan ember, aki lazán vágja az angolspárgát)

bloodshift.gifAz ismétlésszám 2-3 bőven elég, hiszen élettanilag roppant szélsőséges körülményeket idézel elő, ami valljuk be: mint minden túlterhelés bőven lehet káros hatással rád.
A lényeg: érezd! Lazán kifújt tüdővel, egy kötélbe kapaszkodva ereszkedsz lefelé, míg nem érzed horpadó mellkasod, rekeszizmod feszülését, ill. fül, arcüregeid negatív nyomását akár. Ne siess, ne süllyedj túl, inkább várj, és lazíts. Küzdd le a szorongató érzést, erezd el a kellemetlen érzéseket! Tanya StreeterMaradj, ha végét érzed, lehető leglassabban emelkedj- amihez megint csak a fejed és tudatod lazítását gyakorlod. Légy mentes a fizikai stressztől. Meglátod, emelkedés közben lazul az abroncs, kellemessebbé válik helyzeted. Hihetetlen, hogy üres tüdővel, pár méter mélyen, akár több mint fél percet lazán eltöltesz? Nem az. Ahogy az a könnyedség sem, hogy ezek után, olyan relaxációs állapotba kerülsz, hogy teli tüdővel perceket lenn bírsz maradni.

Természetesen korlátlan idő áll rendelkezésedre, hogy akár szárazon, légzőgyakorlatokkal, átgondolt lazító, nyújtó hatásokkal növelld a mellkas és a rekeszizom flexibilitását, ami nagyban segíti majd a mélységhez való alkalmazkodást.

Készíts EDZÉSTERVET – és csináld! Gyakorlatilag ezen a ponton folytatjuk a felkészüléssel járó bejegyzéseket. Ha csatlakoznál, akkor megteheted…

Holnap freedive első lecke a Tauchturmban, 10,5 méter áll a rendelkezésre. A sledge pedig hamarosan gyártásban… Nos, sledge ügyben pár fellelt oldal, Ágh Csabi jóvoltából, ha találsz Te is ilyet, küldd el!

Fapados, egyszerű: notanx
Osztrák brutál konstrukció (ennél tudunk jobbat)
Olyasmi, amire gondolunk: sledge
Egyéb variációkrül egy áttekintő
Ez egy profi sledge beüzemelése

Fontos, hogy tanulj, ne a saját károdon. Egy német link orvosi háttérként ugyanebben a témában. Élettani hatások – azaz más szemszögből a szervezet adaptációja.

Apnea Academy 1-5 – avagy apnea tanfolyam Umberto Pelizzaritól.


About Author

Karas

Alapító tag és búvároktató, számos tengeren és merülésen túl, a Kerasub frontján.

Leave a Reply

Barlangi bújócska

Blogtár