GILI SELANG

  • 0

GILI SELANG

giliselang.jpgAmedtől vagy 12 kilométernyire (honnan számoljuk) található sziget régóta legenda a búvárok körében. A mesék regélnek irtózatos, lefele húzó áramlásokról, amellyel szemben esélytelenné válik a legjobban úszni tudó búvár is. Ezt tartják nagy halak misztikus találkozóhelyének, ahol szezonban a Mola-Mola azaz holdhal faj képviselői úsznak szembe, vagy pedig pörölycápától a szirticápákig találkozhatunk az izgalmakkal. Az biztos, hogy itt rendszerint mozog a víz! Ha fentről, valami magasabb pontról figyeljük a vizet, akkor az örvényektől vasalt felülettől elborzadunk, különösen mikor felfedezzük annak mozgását. Szeszélyes áramlások ütköznek itt meg, kavarják a vizet. Egy jó vezető fokozhatja a biztonságérzetünket, főleg, hogy őt tudjuk magunk elé küldeni, tesztelni a vízmozgások természetét. Előfordulhat, hogy csak kapaszkodunk, zászlóként lobogva, vagy bekuporodva egy szirt takarása mögé. Figyeljük a kékséget, várva, keresve, hogy a portyázva közlekedő halak között felbukkan-e egy-egy cápa.

Előfordul, hogy különösen ügyelnek vezetőink arra, hogy ne kerüljünk a sziget mögé: itt van legnagyobb erejű és lefelé bukó áramlás, amibe keverednünk. Tehát dzsunkánk a sziget előtti öbölben indít és fogad bennünket, mi meg megküzdünk az áramlással. Persze az öböl korallkertje is érdekes, látnivalókban teli korallkert, ahol kellemesen elidőzhetünk.

Map Gili Selang

A merülések előtt és között a falu publikus lejárója közelében parkoló autónál üthetjük el a felkészülési időt. A hely nem mondható se szépnek, se barátságosnak, mind alultáplált, nyomorgó kutyákból, mind kiábrándító mennyiségű szétszórt szemétből találunk eleget. Persze itt is a hordárjaink viszik le a felszerelést a kis halászjárgányokhoz, amik a megszokott három uasnyi méretű dzsunkák. Választhatunk másik kiszöggelést és új partszakaszt is a szigettől északra, driftelhetünk itt szolídabb áramlásokban, a part közelében meg korallkertek fölött ringatózhatunk. Itt is megesik, hogy egy egy nagyobb, lusta hullám méteres ringató áramlásában hintázunk nagyokat a sekély korallok felett. Ezért közvetlen a part közelébe kerülni végzetes hiba lehet, figyeljünk a biztonságos mélységre és tartsuk magunk távol a szirtektől.

Gili Selang kifejezetten jó úszó, áramlásban edzett, rutinos búvárt kívánó merülőhely, azoknak, akik keresik az extrém helyzeteket. Hogy nincs víz alatti fotó? Nos, a videokamerába kapaszkodva nem kis áramlással küzdve merültem. ez, nem a makrofotósok fészke…


About Author

Karas

Alapító tag és búvároktató, számos tengeren és merülésen túl, a Kerasub frontján.

Leave a Reply

Barlangi bújócska

Blogtár