Mához egy hétre…

  • 0

Mához egy hétre…

Category : Uncategorized

a fáraó beint… már nem leszek itt! És ez a mocsok lakodalmas refrén a fülemben dobol, ahogy közeleg a vasárnap, mikor repülök. Éppen elkészült a körlevél, meg a programajánló frissítése. Invitálok mindenkit a következő időszakra, ami számomra Hurghada, de legyen inkább közös élmény! Istenem, ha belelepozok a régebbi blogokba, akkor teljesen lezsibbadok. Szóval, meri valaki azt mondani finnyásan fintorogva, hogy vége, lepusztult, nincs mit nézni? Nos bizonyítéknak majd jönnek új bejegyzések.

Persze kaland akad az előkészületekben is. Kezdetnek példul a vízum intézése. Én nem vagyok rasszista, de egy faj teljesen fölösleges képviselőinek tartom a hierarchia mágjáján pöffeszkedő diplomáciai apparátust. Beleértve a magyar vonalat kiemelten. És igazából a magyar vonalra haragszom. Ha tudja valaki, ki az a tökös magyar diplomata aki elő tudja kapni az ostort, és megy előre a magyar, utazni szándékozó proli érdekében, az azonnal továbbítsa a kontaktot. Kérem szépen gondok vannak az egyiptomi nagykövetségen!

Nem tudom, hol, ki, hogyan szabja az utazáshoz kapcsolódó vízumszabályokat. Teszem azt, ukáz és saját hatáskör kérdése egyben. Tény, hogy működő konstrukciónak számít, ha valaki igényel vízumot: 1, 3, ill 6 hónapra Egyiptomba. A többszöri vízum lehet 6 hónap, max. 3 hónapi folyamatos tartózkodás, max 2 alkalommal történő belépésre. Én ezt szerettem volna. Többször meg is kaptam.

Most történt: bemegyek a Nagykövetségre. Sebaj, internetes fórumok, nagykövetségek listája avétt, a régi telefonszám azért nem válaszol, mert elköltöztek a Bérc utcából. Ez persze a helyszínen derült ki, én kevésbe derülten különleges tudakozó révén az Istenhegyi út 7B felé vettem az irányt. Csókolom, mondom a hölgynek, aki maximális diplomáciai szívélyességgel fogad. Maximálisan prezentálta a segíteni akarok, de csak azt teszem meg, amit én mondok hozzáállást. Tehát ismertette velem a jogaim a vízumhoz: 3 hónap, max 30 nap egyszeri benntartózkodás, de az idegenrendészeti irodában hosszabbítható a vízum. Én nem ezt kértem. Tudomásom szerint a 6 hónapos multiply (többszöri) vízum a közelmúltban is ki lett adva utazó kollégáknak. Júliustól nem adható ki jött a direkt válasz. A kolléga 6 hónaposa nyomtalan. Tévedés. Nem itt adták ki. Mondja kedvesen és együtérzően. Annyira, de annyira szeretett volna a hölgy segíteni, de olyan beton falként szegte minden vízumszerzési ötletem elejét, hogy be kellett látnom: ő a kérelem első átugorhatatlan fala, a második pedig a góré. Aki lehet, el sem olvassa a 17.000 forintos kérelmemet.

Akadt még egy bibi: a vízumkérelemhez csatolni kellett egy repülőjegy másolatot. Egy retur jegyről! Mit csináljunk, ha nincs kéznél? Irány az Egyipt Air, és szerzünk egyet. Második fordulóképp a fél 3- fél 4 közötti időszakban, be lett adva az okmány. Majdnem végeztünk egyoldalúan nagyon elégedetten: a hölgy részéről sikerül olyan dokumentumot letenni az asztalra, amit a góré aláír kérdés nélkül. Én értem: egy ilyen hierarchiában az ember lánya arab kezek alatt hajlik. Nagy a nyomás.

A repülőjegy szerint 8-án repülök. A vízum kezdete: szeptember 25. A vízumot nem lehet előredátumozni, mondjuk a repülőjegy indulásra – ezt meg kell értenem persze.

Még valami. A vízum elkészülése egy hét. (?) Jövő hét hétfőt követően ramadan, a Követség zárva. Még utalnak rá, hogy igyekezzek személyesen elhozni. Mondjuk kizártuk a postázás lehetőségét. Halleluja, újabb feladat a vízum kiváltása. Pénteken telefonálnak a Követségről: a hölgy hív, miszerint kész a vízum. Kedves és elégedett, mondjuk igazolja mindkettőnk előtt, hogy tud segíteni. Tehát elhozni. A nagy feladatot végül Kalandkereső Kata nyerte. Nekem meg lesz alkalmam meghálálni – dobta fel a labdát. Most mondhatok nemet Crah barátom mátkájának aki safarin VIP útitársunk lesz? Ugye! Hát ezért is nehéz meccs ez a vízumos balhé. Tudja ördög miért, de vagyok abban az állapotban, hogy elégedetten hátradőljek,  kipipáljam a sikeres, egész napos túra végeredményét. A slogen él, a bürokrácia virágzik: egyiptomi dolgokban és arab észjárásban ne keress logikát meg értelmet.

Ez pedig igaz az utolsó szóig. Az elejétől.


About Author

Karas

Alapító tag és búvároktató, számos tengeren és merülésen túl, a Kerasub frontján.

Leave a Reply

Barlangi bújócska

Blogtár