Cápahírek

  • 0

Cápahírek

Most mentek haza a ismerősök, akik az Elphinstone-nál cápáztak. A csoport simán menekülésre fogta a dolgot, mikor vagy négy fős óceáni fehér uszonyú cápa (oceanic whitetip shark) másnéven Longimanus kezdett érdeklődni utánuk.

white_tip.jpgEz az a faj, ami iránt én is régóta érdeklődöm, hiszen évek óta nem sikerült találkozni velük. Pontosan azóta, mióta videokamerázom.

A múltkor ugyan az éjszakai cápakeresés sikertelen volt, de a következő héten sikerült találkozni az éjszakai éhenkórásszal. A legfrissebb hírek szerint kollégám épp tegnap szintén az Elphinstone-nál merült. Pechére a hajóról a lelkes helyi legénység csirkedarabokkal kezdte etetni a cápát, amire az barátom karjába kóstolt.

Szerencsére nyoma se nagyon maradt a támadásnak, jóllehet pár ütés elkelt még a cápa fejére a fényképezőgéppel, miközben azonnali visszavonulóra került sor.
Az óceáni fehéruszonyú cápa egyik legkedveltebb, legizgalmasabb faja a cápáknak a búvárok körében. Nem ritka a három – négy méteres méretet is elérő példány. Impozáns méretei folytán a Carharhinus longimanus jelenthet fenyegetést az emberre, sokszor érdeklődést is tanúsít a búvárok iránt. A 2006-ban történt 86 halálos kimenetelű regisztrált cápatámadás között megtaláljuk a top 10-ben. Valószínűsíthetően példányai is jórészt felelősek a nyílt tengeren  eltűnt hajó vagy repülőgép szerencsétlenség áldozatainak eltűnésében, de ezeket érthető okokból nem dokumentálták.

whitetip.jpeg1.) Nagy fehércápa (Carcharodon carcharias) 48
2.) Tigriscápa (Galeocerdo cuvier) 21
3.) Kékcápa félék, nem azonosított fajok (Carharhinidae) 8
4.) Bikacápa (Carharhinus leucas) 7
5.) Homoki tigriscápa (Carcharias taurus) 5
wu.JPG6.) Dajkacápa (Ginglomostoma cirratum) 5
7.) Szürke szirtcápa (Carharhinus amblyrhincos) 5
8.) Feketefoltos cápa (Carharhinus limbatus) 5
9.) Óceáni fehérfoltú cápa (Carharhinus longimanus) 4
10.) Rövidúszójú makó (Isurus oxyrhincus) 3

A támadások elkerülése érdekében fontos lenne tisztában lenni a cápák viselkedésével, reakcióival és motívációjával. A területvédő fajok az ellenőrzésük alá tartozó területre behatoló búvárt riválisnak tekintik, és jól látható testbeszéd jelekkel igyekszik távozásra bírni. Ha a búvár nem érti a cápa jelzéseit, és tovább folytatja a megközelítést, kiprovokálhatja az állat támadását. A homoki tigriscápa szintén unoffenzív faj, de nem szabad elfelejteni, hogy ők nagytestű cápák. Mindenesetre a körülmények azt valószínűsítik, hogy a felsorolt fajoknál provokált támadások történtek, gyakran beetetéssel biztosítva a cápák jelenlétét.

Amit meg kell fontolni, az a menekülési útvonal: szilárd aljzat, korall, búvárhajó. A víz lassú, kontrollált elhagyása megelőzheti a cápatámadásokat. A balesetbiztosításunk nem fog segíteni… (Elter T. nyomán)

Egyéb linkjeink: cápatámadások és üzleti hatásaik


About Author

Karas

Alapító tag és búvároktató, számos tengeren és merülésen túl, a Kerasub frontján.

Leave a Reply

Barlangi bújócska

Blogtár