XI TM

  • 0

XI TM

Category : Blogroll , News , Uncategorized

deep_flight_aviator.jpgpdv.JPGtech_dive_training.gifMármint a Konferencia, a hangzatos Közép Európai Tekmeeting immáron 11. alkalommal. Helyszín a szlovákiai Modra, azaz a borvidékéről híres kisváros. Semmi pompa, reális földönjárók, földi búvárok veteránok és expedíciók hősei, szakemberei és követőik jönnek össze, hogy megbeszéljék amit kell. Nem a külsőségeken van a hangsúly, amit némi szocreál nosztalgia beleérzésével nyugtáztunk. Ugyan a pénteki érkezést követően a sorozatos áramkimaradások miatt gyertyafényes vacsorával a pincér ajánlatát fogyasztottuk – mert nem volt hajlandó kommunikálni velünk – minden rendben volt. Ha a dolgok nem is megszokott kerékvágásban szaladtak, azért csak derültünk Jucussal és a magyar előőrsöt képviselő Dóra Gyulával és Zelenák Józseffel.

A szombati nap volt a publikációk és bemutatók ideje: honfitársaink a Szent István expedícióról adtak elő egy olyan szintű prezentációt, amit komolyságban a dekompressziós sejtbiológia is alig tudott verni. Utóbbi kevésbé volt érthető, ami nem a tolmács hibája. Aztán az Amfórások is előadták a Kossuth barlangi nyomulást, amit levetítve a társaság láthatóan szorongani kezdett. Szűk, és bizarr hely az! Az általános nyelvi érthetőséggel nem volt gond, a sör is fogyott (borvidék ide vagy oda, ez Szlovákia!) és hát valljuk be a társasági élet sem rossz hasonszőrűek között, főleg Tóth Imi féle dahabi vizipipával pöfékelve…

dpv_rebreather2.jpgA sűrűre sikerült hétvége bizonyította, hogy a kollégák van ahol becsülik egymást, szakmailag tudnak villantani érdekes dolgokat, vannak tradíciók, komoly, magukat búvárnak valló csoportosulások. Maga az alapelv, a konferencia léte igazolja, hogy talán érdemes és létjogosultsággal bíró sport a búvárkodás – még ha technikai irányzatú is egy bizonyos szinten túl.

Maga a merülés a lényeg, nem az, hogy ki milyen halakat kerget és hol. Amennyiben lesz elegendő búvár és búvárkultúra, (újra) elismert tradíciókkal hazánkban, egy napon majd nálunk is lehet hasonló rendezvény. Én hiszek benne és igyekszem hozzájárulni a magam módján.


About Author

Karas

Alapító tag és búvároktató, számos tengeren és merülésen túl, a Kerasub frontján.

Leave a Reply

Barlangi bújócska

Blogtár