HelO2

  • 0

HelO2

suuntohelo2.gifHelo To You? Bizony, mostantól a helium szipuzás nem csak a vicces szülinapi bulik hozzáférhető kelléke, a SUUNTO kijött a rekreációs (?) modellel. Bizton tudja mindenki, hogy 40 alatt a mámor már csalóka, azaz a merülésről álomszerű, rövid, részletekben szegény emlék marad csak. Na emiatt zárjuk ki a mámorfokozó nitrogént helimmal. Sajnos – vagy szerencsére? – ez az irány nem népszerű, hiszen alapfeltétel a gyakorlat, a méregdrága tanfolyamok sora (nitrox I-II, trimix, deep, stb.) amit adalékként mind a felszerelés, mind majd az elpöfögött helium árfolyama srófol egész fájdalmassá.

Nincs ép statisztika, de kérdés: 1000 kezdő búvárból, hányan jutnak el a helium használatáig? Azon túl meg foradalmi eCCR rebreatherezés felé, vagy a tradicionális nyílt rendszer irányba tovább?

Nos, mivel Te lehetsz akár a kiválasztott, 🙂 nézzük tovább: itt a HelO2, jeladóval potom 1200 EUR magasságban! Hát, fel kell érni a mélységeket, olvass tovább érte! …

Hivatalos honlap

A HelO2 a Suunto RGBM algoritmus technikai változatával dolgozik, mely a folyamatos dekompressziót is lehetővé teszi.

Maximálisan 120m-ig használható (ejnye! display 150 m, a DAN pedig max 130 méterig biztosít), 8 elsődleges vagy másodlagos gázt tud kezelni, (hűha!) melyek oxigén aránya 8-100%, hélium aránya pedig 0-92% között lehet.

A HelO2 komputer mellé minden esetben jár a modernizált Suunto Multi-Gas Dive Planner, mely egy könnyen értelmezhető grafikai megjelenítéssel támogatja a technikai merülés megtervezését. A tervezés végeztével az adatok egyszerűen rátölthetők a komputerre a mellékelt USB kábel segítségével. Emellett a terv szerint szükséges gázkeverékek listája egy gombnyomással kinyomtatható, így azok, akik nem maguk készítik a keverékeket, így könnyen le tudják adni az igényüket a választott töltőállomáson.

Az új HelO2 komputerre a mai naptól a magyar vevőkör számára is elérhető – most akár 20% előleg fizetéssel. Lelkesítőül nézésre ajánlom a cég oldalán lévő PROMO flasht. Nos, nagyon szép kis intro, nekem a merülés tervezős felület, meg az igényesség tetszett a legjobban.

helo2main.jpg

Summa summárum, látatlanban (sk teszteletlen) : Egyszerű, átlátható a kijelző, mutat mindent . Megkönnyíti a tervezést, kommunikál a komputerrel a tervező szoftver ahogy kell, jeladó nélkül is vehető (cca. minusz 270 EUR) persze, szóval barátságos kis szerkezet, szükséges funkciókat tartalmazza. Nyílt rendszerű trimix merülésekhez tervezve.

Mivel nem biztos, hogy benne vagy az 1000-ben (a néhány aki heliumot szív) ezért ha rám hallgatsz, akkor benézel hozzám a boltba, a D4-es (utolsó darab 104.900 Ft)-ért amíg el nem kel) inkább tetszeni fog – talán sokkal inkább Neked találták ki. Sőt, letölthetőek a SUUNTO frissítések is, ill. a megújult tervező softverek.

További különvélemény: Tech merülések bevált gyakorlata a mai napig konzervatív: van egy merülési terv, ami idő és mélység dimenziókban, gázváltásokkal el van tervezve. Élet-halál kérdés, ezért ahhoz igazodva, profilon belül merülik. Ez tudás és fegyelem a gyakorlaton túl. Amúgy meg egy műszer nem műszer. Mérőműszer tehát kell, terv tábla kell, azaz a komputer másodlagos fontosságú marad. Rekréációban hasznos, pl. adv nitrox merülések, váltott gázos kisebb mélységű, trimixes merülésekhez parádés lehet .

Ha a zárt rendszerű trimix rebreatherekre gondolok, akkor nem fix, hanem változó keverékek használata történik, max O2 parciális nyomáson. ezen felhasználásnál a HelO2 csak backup műszerré redukálódik fleslegesen, hisz az komputer vezérelte készülékek rendelkeznek 2 db saját egységgel!

A továbbiakban kíváncsian figyeljük a szakma, azaz a tech búvárok véleményét a témában. Mert az nem minden, hogy jó hogy lehet kapni… 🙂

Egyebek, technikai adatok (nem hivatalos forrásból)

8 gas switching
Suunto technical RGBM algorithm (including helium tissues)
Deep stops
Matrix display
Dive profile displayed graphically on the screen
Seamless collaboration with dive planner
Expanded personal adjustment

Other main features:

2 operating modes (Mixed gas, Gauge)
Complete decompression data
Suunto tech. Deep stop RGBM
42h logbook and profile memory
Lifetime history memory
Profile memory bookmark
Wireless tank pressure ( With optional transmitter – Not supplied)
300 bar compatible
PC-interface
Multi step ascent rate indicator
Altitude adjustment 0-3000m (0-10000ft)
Automatic safety stop countdown
Extended decompression range (ceiling, floor)
Calendar clock
Electroluminescent illumination (back light)
User-replaceable battery
Depth display range 0-150m (0-450ft)
Audible alarms
Max. depth alarm
Display shield
User-selectable metric or imperial units


About Author

Karas

Alapító tag és búvároktató, számos tengeren és merülésen túl, a Kerasub frontján.

Leave a Reply

Barlangi bújócska

Blogtár