Vulkán túra

  • 0

Vulkán túra

Vasárnap, Vulkán Fürdő – majd Ság hegy. Azt hittem, hogy a szombati CPR tanfolyamhoz kapcsolódó gyakorlat van, mikor egy idősbb hölgy a medencéből kilépve hanyatt vágódott. Eszméletvesztés pár percen keresztül, miközben csak a zilált lélegzése jelezte, hogy él. Szerencsére orvos akadt a helyszínen, így az esetet volt aki kézbe vegye: gondoskodtak a mozdulatlanságáról, hiszen akár a koponya is betörhetett az eséstől. Tény, hogy fejsérüléseknél kórházi kezelés/megfigyelés szükséges. A mentők rekord sebességgel megérkeztek, mi meg csak reméltük, hogy nem történt súlyosabb sérülés.

saghegy.gif

A fürdőzésen túl cél volt a Ság hegy megtekintése is. Túraútvonalak, ösvények futnak a “hegytetőn”. Az állapotok egykori szebb napokról tanúskodnak, helyenként vadcsapákon téved az ember omlós meredélyekre. Vannak ösvények, amik véget érnek a vadonban, azaz józan ésszel visszafordul az ember. Lentről kevésbé csábítónak tűnt a hegy, a rendezett kertekkel, szőlőkordonokkal. Azonban amit fenn talál az ember, az nagyon vadon szerű, érdemes megnézni. A tény, hogy több filmet forgattak itt (Eragon 2005 nyara) magáért beszél. Friss hírek: indul egy uniós projekt Vulkánpark kiépítésére.

Tudományos tekintetben érdekesség, hogy tanúhegyről beszélünk,azaz a bazaltrétegek alatt, megmaradt az eredeti vulkáni por és tufa. A bányaműveléssel kialakított terek teszik lehetővé, hogy a látogató bepillanthasson hazánk egyik legfiatalabb tűzhányójának, az 5 millió esztendős Ság hegynek a belsejébe. Nos, máskor is jövünk, szép a hely!

Ság hegy Tájvédelmi Körzet
Kemenesvidék
Wikipedia


About Author

Karas

Alapító tag és búvároktató, számos tengeren és merülésen túl, a Kerasub frontján.

Leave a Reply

Barlangi bújócska

Blogtár