Video csőstül

  • 6

Video csőstül

Azaz mint írtam, a kombájn működőképes. Igaz, a kamerák Frankensteine ahogy vesszük, mert halotti álmát aludta a torz teremtmény. Most pedig életre kelt. Ennek örömére zakatol a vágóasztal is, hogy készüljön valami néznivaló. Ami kis nyüglődés után fel is került a Youtube-ra. Fixen. A képsorok mondanivalója: Pápua Paradise, Hausereef. A lényeg rá került a filmre, miket lehet itt látni. És ennél vannak jobb helyek ahova járunk!

Ehhez a filmhez kis idő azért kellett. Nevezzük alkotói válságnak, mely megakadályozott benne, hogy túllendüljek  problémákon. Amiből van egy pár, hogy nehezítse a forgatást.

Előlegben elmesélném egy kamerás merülésem lényegét: Vízbe ugrás. Áramlás, le a fenékre! Kamerát tolni kell, duplán kell úszni, ahol úszni kell. Látótáv, fény, színek: egynagycsapnivaló. Az ember elemez, mikor, mire érdemes ráúszni. Ha a kamerával babrál, lemarad, nem lát semmit  a keresőn túl. Pedig nézni kell, hogy a fények a kamera látóterét világítsák be műtermi tökéletesen, illetve mit lát a kamera? – ami kevésbé fény és színérzékeny, mint mondjuk az emberi szem. Ha van téma, akkor marad a rutin: a környező akadályok dacára, meg kell fényképezi a témát, mozgásban tartani, remegés, rángás, szökdécselés nem megengedett. A rohadék! – szökkenek felszisszenve, mert lám megcsípett egy csokor lágykorall, ami tollseprű mód lengedez az áramlásban. A lámpakarok önálló életre kelnek. Billen a kamera. Zoomolok végre nagy nehezen. Kicsit közelítek! Hopp, ez elúszott, de nem is csoda, majd fejbe vertem a lámpákkal! Keresem az új szöget, távolságot és fényt a témához. Meg a témát egyáltalán! – ami filmre kívánkozik. Ami szerepel. Ehh, igen nehéz szakma a filmes cigányé, no meg mennyi nagy problémával jár! Számszerűen:

0 ) azaz nullprobléma, a BSKinetics tok brilliánsan működik. (nem véletlenül forgalmazzuk: Kicsi és könnyű, megbízható modell. Tartós használatra…) Ennyi reklám kellett ide.

1 ) Kamera. Panasonic HDC SD-100. Anno tavaszi beszerzéskor érvek ellene, érvek mellette. Bevallom, egy SZTV-s kolléga pozitív véleménye, meg egy búvártárs tapasztalatai, no meg a Panasonic cég nálam ugyan csak jól (kipróbáltan) csengő neve dötötte el a kérdéseket. Mindezek ellenére, otthon a teszttekkel nem voltam elégedett. Montenegro szezont végigforgattam és nem tudtam megfogalmazni (finanszírozni) a technikai lépéseket egy jobb eredmény érdekében. Lehet nem is a kamera volt a hiba, hanem a múzsa, a megfelelő téma és kihívás hiánya?

2 ) Kérdések. Hogyan, mit kell tenni? Kamera a probléma, vagy az új technológiából adódóan a megszokottól eltérő feldolgozás, konvertálás és formátumok? A 16:9, a 1920×1080 50i AVCHD, téma új kérdéseit meg fogalmazni se bírtam. No meg a tárhelyek és GigaByte-os adathalmazok optimalizálásával mi legyen? A feldolgozással a hardver hogy birkózzon?

3 ) A videós gondja: ki lopta el a színeket? A víz ugyancsak zöldes itt a trópusokon, hála az égi csatornákból folyó édesvíznek, a dzsungelnek, meg a rengetek planktonnak. Látótáv gyengétől a közepesig. Fényerő hozzá a kevéstől a minimálisig, lévén a felhők az égen jönnek, mennek, nem törődve a mélyben zajló felvételezőkre.

4 ) Világítás: van az a pénz, amiből meg lehet oldani. Ha nincs, akkor hogy lehet megoldani?  Fény mennyiség, erő, szórás, színkorrekciós filter?

5 ) Téma. Vagy kicsi, vagy távol van. Ha kicsi akkor makro lencse, amúgy meg Dome vagy Széles látószögú port kéne.

6 )  Kamera stabilitás: a kicsit nem lehet rezzenéstelenül befogni. Macro. A korallokra meg nem illik ráfeküdni, mint azt a profik is bemutatják. Amúgy meg ez a felbontás fokozottan érzékeny a remegésre.

7 ) Környezet: itt Indonéziában olyan áramlások vannak, hogy hiába viszi az ember a kamerát sokszor, csak akadályozza a kapaszkodásban… Néha a helyzet extrém. Manőverezni, áramlás ellen úszni gyilkos. Majdhogynem öngyilkos…

8 ) Kondenz, páraképződés klasszikus problémája. A legjobb pillanatokban borul ködbe a lencse.

9 ) Codek, konvertálás. Aztán feltöltés. Ha a szerverek és network Istenei is úgy akarják.

A tetemes idő, melyet a harcvonalban töltöttem küzdve mindennel ami csak volt, hozott képsorokat a vágó asztalomra. Talán ettől jöttek lendületbe a dolgok, van miről beszélni, lesz folytatás is. Holnap lesz a premier, kíváncsi vagyok a helyi népek hogyan viszonyulnak a produktumhoz. Ti mit szóltok a filmhez? Ugye van benne valami?

A hibalistán és minőségjavításon  meg dolgozunk: kifejezetten pénz kérdés 70 százalékban. A maradék fele fele arányban idő és tudás, no meg szerencse dolga. Illetve várjuk a szponzorokat. Addig meg, a lámpakarokat farigcsálom szorgalmasan.


About Author

Karas

Alapító tag és búvároktató, számos tengeren és merülésen túl, a Kerasub frontján.

6 Comments

Lődy Annamária

2010-01-28 at 6:38 am

Jujj de jó! Jujj de jó!
Végre itt a video!- …de hol? Bizonyára, hogy én vagyok a béna, de nem találom a youtube-on.
…pedig nagyon nézném ebben az itthoni farkasordító -15 fokban.

Annamária

Karas

2010-01-28 at 10:44 am

http://www.youtube.com/watch?v=fGniLzPkTaE
Akkor felkerült az új film, meg az új link.
Most már elérhető több féle képp is…

Ivan

2010-01-28 at 3:35 pm

nézd meg, hogy digitalizáláskor milyen formátumba huzza le az anyagot a gép, (hd 1, vagy hd 2) és editáláskor is azt a formátumot válaszd. Most a cuccos hdtv nagyfelbontásban probálod a hdt editálni

miko

2010-01-28 at 5:49 pm

jo a film, az elejen a makrok 720p ben nekem felettebb tetszenek. Nem raksz fel kepeket a szornyszulott lampakarok evoluciojarol?

miko

Lődy Annamária

2010-01-29 at 6:23 am

…néztem is este -mikor haza értem a szörnyen, rettenetesen tudományos kongresszusról/ ahol az emberi lelkekben merülünk el, akár vegyileg is/ -és ahol most négy napig múlatom az időt- és mikor hozzásegítettél Karas a megtaláláshoz. Köszi ezt is, meg azt is, hogy kicsit bele képzelhettem magam a vízbe.Nagyon jó felvezető ehhez a bázisról készült rész, egyedül Bogyó hiányzott nekem. És ha már Bogyó és Housrief, akkor a csikóhal.Ő is hiányzik. /Ugye emlékeztek, mikor Jani az ő kombájnjával “vadászott” a házi csikóhalra, hogy feles képet tudjon csinálni róla, Bogyó, meg Janit akarta kimenteni a vízből?/
Érdekes, az én emlékeimben nem zöld a víz, mint itt. Lehet ez az évszakokban lévő különbség hatása? Péter említette, hogy magasabb a vízszint januárban.
Tetszik a zene is hozzá- egészében is szépen van megkomponálva. Na és Emi Búvár!
Eddig hallottam, de látni most láttam először, hogy nem csak a menedzserkedéshez értesz.
Esetleg ha szabadna kérnem a szőnyegcápák lakótelepéről is lehetne..? Majd, mikor a kedvetek úgy hozza.Nekem az a Palau Urun rief nagyon bejött.
Ez a te cájgod olyan lett, mint a Janié? Még egy kérdés: Mit szóltak a “helyi népek” a filmhez? /tudod ők meg engem érdekelnek -de nagyon.
Sziasz!
Annamária

vemi

2010-01-29 at 1:29 pm

Sajnos a házi kedvenc csikóhal elvágtatott…szerintünk kisebb sokk érte Jani és a hatalmas reflektorok láttán. 🙁

Merülni egyébként nagyon jó itt…annak ellenére is, h mostanság a 90 perces merülés nagy részét azzal töltöm, h várok a kollégára (akivel mostmár a kombájnon kívül nem is nagyon lehet másról beszélni), és asszisztálok, máskülönben elveszítene a nagy mahinálás közepette…de így remek alkalmak adódnak a mütyűrök után kutatni, és jókat derülni azon, h a monstrummal miért nem látja a harlequin shrimp-et az anemóna szélén…

Bogyó állítólag külön műsorszám lesz…folyt.köv. 🙂

Leave a Reply

Barlangi bújócska

Blogtár