Papua Húsvét

  • 1

Papua Húsvét

Indonézia híres arról, hogy minden, de minden ünnepet megtartanak. Így aztán ez a sokszínű ország ünnepli a muzulmán, hindu, keresztény ünnepeket egyaránt. Sőt, állami ünnepnapok is akadnak szép számmal. Valószínű ez nem megy sem a termelékenység, sem a hétköznapi élet rovására. Tény, hogy a munkahét hivatalosan hat napos, a nagyvárosok hivatalaiban természetesen csak öt. Ez az ország tehát a köztisztségviselők paradicsoma – mármint ami a munkarendet illeti.

Mi a helyzet a szigetvilágban? Itt a környék csendes, a resort vendégek nélkül pihenget. A munkaerőket hazaküldtük ünnepelni, a minimális technikai személyzet van csak itt. Kazánfűtő-benzinkutas-áramszolgáltató, egy kikötőszolga, egy security, meg a két fős fehér vezetőség. Feketék emberelőnyben kérem!

A helyzet az, hogy nem baj, ha nincs vendég, ezek az emberek itt csinálnak nekünk programot, gondot a hétköznapokon eleget. A legegyszerűbb feladatok elvégeztetése is túlzott elvárás tárgya olyan emberekkel, akik soha-de soha nem dolgoztak, nem éltek napirend szerint. Egy dolog nekik a fontos: a jelen, hogy meg legyen minden ami a fejben kering, mellé elég kaja, meg alvás. Koncentrációhiány, az van! Egy filmet nem tudnak végig nézni! Az Avatar került be este, indonéz felirattal. Nézték egy darabig megkövülten, aztán megrázták magukat egy óránál és elmentek aludni. Pont, mint mikor dolgozniuk kell. Mindig ugyan ide kanyarodunk vissza, olyan ez, mint a bumeráng. Bármit mondasz vagy csinálsz, visszaüt, a kutyából nem lesz szalonna esete: linkelnek mindenben, ahol tudnak, semmi önállóság, odafigyelés, hozzáértés nincs bennük. Vagy pedig azzal szabotálnak, amit nem tudnak. Minden nap a tudod-hogy tudom, hogy tudod játék, ami a resort kincseit illeti. Pofátlanul párolog az üzemanyag, a kaja, alkohol, ezeket hét lakat alatt őrízzük lassan – ami nem akadály. Szóval most végre Húsvéti Szünet! Hogy az élet ne legyen gond mentes, arról Murphy gondoskodik: a vadonban az áram egy jó dolog. Ha nincs, némi probléma. Innen másképp néz ki a civilizáció, látszik, minek mi az ára…

A falu ünnepel: körmenet lesz, meg foci. Sajna a security brigád élén maradok a telepen, mint gondnok bácsi. Csinálgatom az adminisztratív dolgaimat, meg a filmezést. Locsolás kimarad, ezért virtuálisan önteném nyakon az otthoni fehérnépeket. Kellemes Húsvétot Mindenkinek!


About Author

Karas

Alapító tag és búvároktató, számos tengeren és merülésen túl, a Kerasub frontján.

1 Comment

Fecó

2010-04-04 at 8:17 pm

Köszönjük!

Neked is kellemes ünnepeket! Locsolókat nem kívánok…. 🙂

Leave a Reply

Barlangi bújócska

Blogtár