Játszótér

  • 0

Játszótér

Cél: keressünk új merülőhelyet! Esős napok után, az új felfedezés elhatározásával futottunk ki, a Főnök, meg Yoris aktív kíséretével. Első fázis: kiválasztani a helyet. Bizalomgerjesztő földrajzi alakzathoz, hol társul víz alatti érdekesség? – ami a lényeg. Mártogattam is  a fejem a víz alá, vonszoltattam magam csónakkal, néhol még le is merültem, hogy figyeljem a bizalomgerjesztő jeleket. Állóvíz, de nem olyan, ahol én akár makrós témát is most keresni kezdenék. Húsz perc után kezdtem lankadni, de kizártunk egy jó nagy területet az érdemleges kutatási helyek közül- az első fázisban. Gyakorlatilag nem kizárható, hogy éjjel, vagy csak makrócuccokra keresve érdekesnek találjuk. Jó példa erre mondjuk a picture dragonetes hely. Ami végül is elnyerte a tetszésemet, egy szigetköz lett: lapos tengerszoros, ahol egy benyúló korallpadon kavarog a víz. Belső terület, időjárásbiztos, elvesztésmentes. Korallok, halak pedig végre észlelhetőek, úgyhogy palackot a hátra, merülés!

Kicsit visz az áramlás, úgy tűnik kit jobban, kit kevésbé. Excentrikus gondolatként bevillan: engem visz kevésbé, rám nem hat az az erő, ami a többieket taszítja, szembe lapátolnak valami láthatatlan erővel, hajlik a buborékcsík amit kilélegeznek. Sodródunk, poénból pont nem arra, amerre terveztem a merülést. De hát érdekesnek ígérkezik, nosza menjünk arra! Totál szembe fordulunk a kezdeti iránnyal, de még az áramlással is. (!!?)  Kis mászás oldalra, előre araszolva a górgóniákkal dúsan benőtt színes fenéken, kerülgetve szép benőtt tömböket ámulunk, míg megakadunk egy ponton. Összenézünk és ráfordulunk az áramlásra. Kicsit ferdén, lefelé csúszunk. Észrevétlen máris huszonhárom méteren vagyunk, de a vízfenék laposnak bizonyul. Szép folyómeder, egészen apró lágy korallok pázsitszerű mezeje, gyönyörű színpompás aljzat. Húsz méter után kezd emelkedni, biztosan magasodik a túlsó part. Szépnek tűnik, felfedezni éppen olyan jó lesz, mint az eredetien tervezett oldal.

Visz az áramlás, sodródunk szögletes sziklatömbök, lágy korallok mellett, akad közben pár nudi is, halak szörfölnek velünk együtt. Nekem bejönnek a formák, alakok, főleg ebben színkollekcióban. Mindehhez az élményhez csekély 15 méteres mélység jár! Igazán veszélytelen, kezdőknek is ajánlható hely. Avagy meg kéne próbálni majd csúcs áramlásban és vissza irányból is? – Természetesen! Addig azonban szívesen nevezem a helyet játszótérnek. Vagy inkább Szigetköz legyen? Majd visszatérésig eldöntjük.


About Author

Karas

Alapító tag és búvároktató, számos tengeren és merülésen túl, a Kerasub frontján.

Leave a Reply

Barlangi bújócska

Blogtár