Búvár, karácsonyra fel!

  • 0

Búvár, karácsonyra fel!

Iszapszeműek, kopoltyúsok és uszonyosok! Irány a szabadtér, 25 fokos forrásvíz, forró tea, négy méteres merülés, saslik és látogatás meseországba. Megtehetnénk máskor is, de momentán a télbe hasított merülési lehetőségre december 23-i időpontot kaptam. Extrém sporthoz, extrém időpont. Mivel nem az első esetről lenne szó, (nosztalgiából megemlítve a Neufelder See karácsonyfaállítást, vagy a Helloweendiveot), no meg a név is kötelez.

Ha valakinek van rálátása a magyar búvárkodás kezdeteire, akkor ismerősen cseng a Tatai Fényes Forrás név. Annak idején barkácsolt felszereléseiket itt próbálgatták az első hazai búvárok már a 60-as években.

” A tavak legszebbjére, a legendás Kristály tóra így emlékszik vissza Básta Rezsö az 1962-ben megjelent Békaemberek címü könyvben. Az írás végén lévö néhány sorból kiderül, hogy a Kristály-tó a könnyübúvárkodás korai idöszakában elpusztult, a bauxitbányászat miatti vízszint süllyesztés elsö áldozata lett ez a népszerü merülöhely. Az évtizedekig tartó hatalmas mennyiségü víz kiemelés súlyos károkat okozott a dunántúli-budapesti föld alatti vízrendszereknek, különösen éreztette kedvezötlen hatását a föld alatti meleg(ebb) források esetében.” (teljes cikk a tó történetéről)

Montenegróban találkoztam Mecséry Gáborral, aki forrásoknál lévő bázis üzemgazdája és túránk vezetője. Szinte napi szinten kijár a tóhoz, hiszen a vízhőfok és mélység révén tanfolyamokhoz és tréningekhez optimális mártózási lehetőség. De ez nem minden. Mikor itt jártam, Gábor körbevezetett és mesélt az itt elterülő természeti kincsekről. Nem csak elámultam, hanem felébredt bennem a természetbúvár. A meleg források tiszta vizében látható töméntelen dús vízinövényzet, a gyönyörű láperdő, kacsák, teknősök és halak jelenléte kelti az érintetlenség érzését. Ha pedig valaki megnézi a videót, akkor a tó homokaljazatából fakadó dús források látványában is gyönyörködhet. Megteheti ezt december 23-án – személyesen és velünk. Ez a mi karácsonyi programunk!

linkek: www.fenyesmerules.hu

indavideo: fenyesmerülés

Egy kis Meseország
Fényes Forrás Blog
Video – bemutató film 

  A tó története

bluedeep.jpg

Megemlíteném, hogy itt természetvédelmi területről van szó, tehát a láptavakba, a fák alatti dzsungel vizekbe nem történik merülés – így aztán nem is fogjuk szétvaracskolni a csodákat. Látni azonban igen!

Innen folytatjuk majd a történetet – merülés után.

 



About Author

Karas

Alapító tag és búvároktató, számos tengeren és merülésen túl, a Kerasub frontján.

Leave a Reply

Barlangi bújócska

Blogtár