Rehab

  • 0

Rehab

November 28-án, és december 3-án egy-egy rövid hír jelent meg a Vas Népe oldalain, majd december 4-én a délutai órákban a TV2 Tények (2012/12/04/du) kommentálta munkánkat, “Már az Agysérültek is búvárkodnak” címmel.

action.jpg

Én személy szerint tudom és hiszem, hogy a merülés élményét minden eszközzel tovább kell adni. Mostanra erre már lehetőségek is kínálkoznak, hiszen fel vagyunk szerelve technikailag, segítők is állnak mellettünk, hogy alkalmat és lehetőségeket szervezzünk. Túl a Nyugat Magayarországi Egyetemmel való együttműködésen, tréningeket szervezünk – ez már tradícionális rendezvény. Egy határon átnyúló evezős projekten találkoztam előszőr azzal a néhány emberrel, akik tragikus események folytán, szerzett agysérüléssel élik életüket.

__sz__s.jpgbator_g_sanyi.jpgstatic.jpgbatorgabor.jpgfin_train.jpg

Az első dolog, amit kijelent a szakma, hogy a búvárkodás az az egészséges emberek sportja. Ez így is van, ha a klasszikus szintre emelt könnyűbúvárkodásról beszélünk, extrém körülmények között, sportteljesítménybe illő teljesítményeket kell az asztalra letenni. A biztonság szempontjából egyáltalán nem ajánlható minden embernek. Ugyanakkor a víz mindenkié. Lehet babaúszás, aquafitness, vagy csak sima pancsolás. Az evezésen való találkozást több megbeszélés követte, míg körvonalaztuk a lehetőségeket és igyekeztünk egy könnyed, érdekes, élményszintű programot, biztosított keretek közé szervezni, ahol a búvárkodás csak egy eszköze a lehetséges céloknak. Márpedig a víz örömet, megnyugvást és szabadságot hordozó őselem – miért is zárnánk ki belőle a speciális adottsággal élő embereket? Tudjuk, hogy gyengén látók sítáborban vettek részt, hallássérülteknek van búvárklubjuk. Így aztán kissé óvakodva, de belevágtunk abba, hogy megpróbáljuk azt, amit csak kevesen.

surface_diver.jpg

A második problémakör, amit a szakma ismer: az egészségügyi alkalmasság. A koponyasérülés és sok sok más listázott paraméter kizáró tényezőként szerepel a sportág alkalmassági követelményei között. Célcsoportunk számára a mélységbe való merülés nem javasolt – egyértelmű. Ugyanakkor az úszás és mozgás minden formája, mozgáskoordináció, légzőgyakorlatok és sikerélmények az új ismeretek mellett kiemelten hasznosak, miközben az önbizalmukat is erősítik. A foglalkozásokon Bátor Gábor kollégám és egy kis csapat segíti őket – a sikerhez.

Konkrétan? Vízbiztonság, snorkelezéses kunsztok, készülék használatbavétele, de még levegőmegosztásos társlélegeztetés is megy. Mindez: örömmel!

Gyakorlatilag búvárkodunk, uszonyt, maszkot húzva mozgunk és légzőkészülékkel is elboldogulunk. Én hiszem, hogy ezzel számukra tágabb lett a világ. Remélem, lesz még alkalom hasonló merülésekre velük. A projekt támogatója: logi_si_hu_hu.gif

 


About Author

Karas

Alapító tag és búvároktató, számos tengeren és merülésen túl, a Kerasub frontján.

Leave a Reply

Barlangi bújócska

Blogtár