Adria – a közelség tengere

  • 0

Adria – a közelség tengere

Category : Blogroll , Uncategorized

ADRIA_kiallitas.jpgSavaria Múzeum dísztermében 2014. május 18-án nyílt kiállítás az Adria élővilágából ad ízelítőt.

Bemutatja azokat az élőlényeket, amikkel egyszerű fürdőzőként is találkozhatunk egy homokos fövenyen, vagy a sziklás aljzat fölött lebegve, de olyan fajokat is, amelyeket halászhálók emeltek ki a mélységből.

Közöttük bőven akadnak veszélyesek, mérgezőek, ehetőek, szemet gyönyörködtetők és olyanok is, amelyek észrevétlen ugyanúgy részesei a nagy tengeri anyag- és energiaforgalomnak, mint egy hivalkodóan szép megjelenésű kagyló vagy csiga. Egy kilyuggatott mészkő arról mesél, hogy az értelemmel nem bíró lények is képesek kifúrni a követ, a halomba szórt csigaház eleink leleményéről regél, hogy a csigából bíbort nyertek, és a Savaria földjén előkerült osztrigahéj arról tanúskodik, hogy a tenger gyümölcseinek élvezete nem ismert lehetetlent a szállítás és a közlekedés kezdetleges eszközöket használó korában sem.

A kiállítás tárlóiban sorakozó tengeri állatokat és növényeket a legegyszerűbb elv szerint csoportosítjuk: mit jelentenek számunkra? Ehetőek, mérgezőek vagy veszélyesek, szépek, hasznosak, vagy egyszerűen megismerési vágyunk kielégítését szolgálják. Vagyis létünk kiteljesedését.

A kiállításban a víz alatt kutató régészek jóvoltából előkerült római kori emlékekből is láthatunk értékes és különleges darabokat. Az 1-3. századból származó amforák, kerámia étkészletek, oltárok és egyéb leletek Horvátországból érkeznek Szombathelyre.

A kiállítás szeptember 30-ig tekinthető meg.
Helyszín: Savaria Múzeum
Szombathely, Kisfaludy Sándor u. 9

 


About Author

Karas

Alapító tag és búvároktató, számos tengeren és merülésen túl, a Kerasub frontján.

Leave a Reply

Barlangi bújócska

Blogtár