Uszonyteszt

  • 0

Uszonyteszt

Vasárnap kifejezetten döglesztő volt, ahogy egyik uszonyt a másik után felvéve tapostam a hosszokat. Végül is egy uszonyteszt nem piehenőtábor, így délután muszály volt egy órát aludnom. Na mondjuk ez a rész isteni volt, egy edzésszámba menő tréning után másnak is garantálom, az élmnény osztható, ha velem tartotok. Hogy melyik uszony a legjobb? Nos amíg máskor, mások más szemszögből nem próbálják, addig magánvéleményről beszélünk. Sosem kapunk általános, dönthetetlen értékelést, mi lenne a legjobb.

 

Hogyan, mikor, mire használjuk?

Ez már a környezetre vonatkozó, cél paraméter. Profi rekreációs, esetenként áramlásos nyíltvízi merülés, könnyű felszerelésekben, vagy zárt téri, száraz ruhás, esetleg főleg technikai merülés nagy palackokkal? A profil már az úszás stílusát is meghatározza, ami bizonyos uszonyokkal könnyebben végrehajtható, másokkal kínkeserves lapátolás. Például egy csizmás uszony nem feltétlenül jó snorkelezéshez, szabad merüléshez, ahogy egy technikai uszony sem komodói áramlás merülésre lett kitalálva.

Ki az, aki uszonyt húz?

Ez az első, amiben nem vagyunk egyformák. Magasság, súly, testalkat, lábhossz, izomzat, mozgáskoordináció. Nem csoda, ha nem egyforma a vélemény, ugyanarról az uszonyról.

Egyedi megszokás? Ki, hogyan szeret úszni, tempózni, milyen technika csiszolódott ki korábbi uszonyok használatából, mit részesít előnyben a megszokás. sosem késő új technikát tanulni, növelni az erőnlétet, úszóiskola szerűen felépíteni a szükséges mozgást a vélhető legalkalmasabb uszonnyal.

Tehát mindezek után itt vagyunk megint a kezdővonalon, hogy nekem a “C”, neked “D”, de neki az “A” típusú uszony a legtuttibb. Másiknak egyformán a “C” és “D”, de leginkább a “B” ami többségünk szerint kukába való. Szóval kipróbálás után sem lehet egyetértés annak eldöntésében, melyik a legjobb uszony.

A harminc év tempózásai azért felruháztak annyi szakértelemmel, hogy mind a saját vélemény, mind a többségi visszajelzések szerint merjünk ajánlani, kipróbálásra javasolni típusokat, miközben nyitottak vagyunk az újra.

Ennyi köntörfalazás a témában máshol is előfordult (Submarine tesztelés), de pl. a búvármagazinok terén inkább PR cikkről beszélhetünk, mint körbefuttatott, fáradtságos megfeleltetésről. Igencsak szakmaiatlan azt mondani egy uszonyra, hogy a legjobb és sajnos sokszor nem is tűnik annak, amiről egy ilyen cikk nyilatkozik…

 

 

Próbálni, próbálni… és úszni tanulni! Lássuk a rangsort, mint úsztak a modellek.

Tréningünk alkalmával követtük a lábanként más uszony, illetve keresztbe kasul cserélve, elcserélve, körbecserélve, megveretve, kiestetve termonológiát, potom 7 típussal.

Murenafin: Kanyó Dénes féle magyar gyártmány, úszástechnika, erőnlét, stílusjavító edzőeszköz. Kifejezett sportélmény, először könnyű, majd jön a verejték. Külön kategória, kocogással felér, ugyanúgy javasolt mindenkinek, hogy napi szinten használja.

Cressi: M-L méretben a 45-ös csizma is vidáman belepasszolt. Ami azért fura, mert ez a csuka a Giant mérethez illik. A lábam meg leginkább 42’fél. 

5.) Aqualung Caravell. nem segített, hogy nagyobb méret (Giant) került a lábra. A leglágyabb uszonyként használható snorkeles, felszíni kalandokra, laza evezgetésre, de lábfejjel történő manőverekre, propellerezésre, nem igen alkalmas. Bevezető kategóriás reki uszony, egyszerű, könnyű lapát.

4.) Cressi PRO Light, könnyű, kompakt, lágy de hasznos reki uszony. Általános mértékben alkalmas minden rekreációs mozgásra, strapabíró, bevált modell. Búváriskola szinten ár/érték és felhasználhatóság szempontjából ő a favorit. Ajánlom alkalmi búvárkodásra, bevezető merüléekre, illetve azoknak, akik nem is kíváncsiak az extrákra, nem akarnak elmélyülni a technikai mélységekben.

3.) Cressi Thor: könnyű kompakt, könnyített áramlási felület segíti az előre tempózást, tényleg jó, bár fáradt lábbal nem tűnt túl lágynak, kell az erő, ami azért nem hasznosul frappánsan. Minél nagyobb erő, annál fárasztóbb, de a sebesség nem ugrik meg, azaz a plusz tolóerő funkció nem jön elő. Könnyű merülésekre, némi tréning és megszokás után ideális lehet, külön szuper a rugós, ergonómikus sarokpánt. kellően lágy a rugó, kényelmes a fogás, komfortosan simul a sarokra. Na, ez nagyon tetszett, kényelmes a fel-le vétel. Pofon egyszerű, de ez a legjobb benne.

2.) Cressi Frog plus: némi design teszi a női búvárok számára elfogadhatóvá. Hasonlóan közepesen kemény, mint a Thor, kell a lábfej hozzá, hogy ússz, megbízható darab, jó anyagból, komfortos méretben.

1.) Mares Avanti Quattro: régi klasszikus. Mikor először úsztam vele, akkor azt mondtam: igen, lecserélem a meglévő Technisub  Stratost. (nem gyártják, de búváriskola szinten, régóta bizonyító kíváló beugró modell. Előtte volt a merev, lábfejszaggató Technisub IDEA, gyorsúszásban való gyors úszáshoz, de a gyártó Blade típusó uszonya megbukott.) Tehát kanalas kialakításban lehet vele evezgetni, áramlásoz érve, tempót és mozgástartományt váltva sebességugrás történik. A nagyobb rúgásokkal, tényleg előrébb rúgja magát az ember, roppant imponáló módon. Sokat segít a megfelelő méret, nagyobbat ne vegyünk, mert például az XL, az nagyobb erőket kíván, szemben ugyanaz az ember a Regular mérettel sokkal kitartóbb úszásra képes. Nekem 12 éve teljesít, szerintem soha nem is megy tönkre. Igényes, kitartó és gyakorlott búvároknak melegen ajánlom.

A bibi az újragondolás. Új anyag, más rugalmasság, egyesek szerint a 2016 utáni szériák könnyűek, felhozzák a lábat. A gumis pánt nem egyértelmű áttörés (Thor megoldotta) profi úgyis fémpánttal dolgozik.

1.) Aqualung Shot FX: kifejezetten kellemes. könnyű vele úszni, lágyan siklik a vízben, a száguldás érzését keltve. Lágyabb, mint a Qauttro, így azután próbálva kényelmes darab, miközben nincs az az érzés, hogy üresben tempózunk tolóerő és haladás nélkül. Rekreációs kiválóság, de komoly áramlásra nem ajánlom. Fémpántos, szép kialakítású, de vigyázni kell vele, mert a merevítését nem lehetelen megtörni.

Lenne még mit tesztelni, de egyedül, csak ennyi véleményezére tellett. Ha valaki ennél többre kíváncvsi, akkor csatlakozzon jövő évi tesztünkhöz, saját, vagy kölcsönzött modellek bevonásával. Helyet adunk saját uszony bemutatására, véleményetekre és összehasonlító úszásra. Add tovább a tudást, segíts a választásban. Mindamellett a jó kupec a saját lovát dícséri…

Szóval uszonyok készleten, további pár darab következik a folyatatásban, december 16-tól. A cél most is, hogy közönségünk próbalehetőséghez jusson. (vagy én edzéslehetőséghez?)

Egyszer majd mi is tudunk nyugati típusú tesztet lefuttatni, íme néhány példa a nagyvilágból:

 


About Author

Karas

Alapító tag és búvároktató, számos tengeren és merülésen túl, a Kerasub frontján.

Leave a Reply

Barlangi bújócska

Blogtár