Cikk – reduktorok hideg vízben

Természetesen 10 Celsius foknál – illetve ennél magasabb hőmérsékletnél – a víz is melegíti a reduktort, azonban ha a vízhőfok ennél kisebb, úgy a fagyás már nagyobb eséllyel lép fel. Mindenképp fagymentes, kiegyensúlyozott reduktorokat illik hideg vízben használni.

Külön paraméter, a merülés kategóriája, amely plusz felkészültséget és ismereteket kíván egy búvártól. Jég alatti merülés, barlangi merülés, vagy mélymerülés esetén találkozhatunk leginkább hideg vizekkel. Kockázatok szempontjából a nyíltvizi merülés a legegyszerűbb, ahol a búvár gyakorlatilag azonnal katapultálhat, főleg, ha a merülési mélység nem jelent konkrét dekompressziós kockázatokat. Egy biztos, a merülések nehézsége és kockázata hatványozódik pl. jég alatti mély merülés, vagy barlangi mély merülés, korlátozott látási viszonyok között, stb.

colddiver

Mi történik, ha a reduktor lefagy? – ez a legfontosabb kérdés, amivel tisztában kell lennie egy búvárnak. Vagy az első, vagy a második lépcső fagyásából adódóan a levegő szabadon áramlik – azaz tömör buborékfüggöny áramlik keresztül a második lépcsőn. Mivel ez is egy lehűléssel járó folyamat, ennek megállítására csak egy lehetőség adódik: el kell zárni a palackot. Ebben az esetben nyilván rendelkezésre kell állnia egy második levegőforrásnak, ami lehet egy külön szelepen üzemelő külön légzőautomata (első-második lépcső) vagy egy külön palack önálló automatával.

coldwater

Ha van is alternatív levegőforrás, akkor újra ott álluk, hogy csak egy darab levegőforrás – tartalék nélkül – áll rendelkezésre, így biztonsági okokból a merülés innentől kezdve visszafordulás.

Ha nincs alternatív levegőforrás, akkor vészfelúszásnak kell történnie, hiszen percek alatt a palack leürül, ha szabadon átáramlik a reduktoron a levegő. Vészfelúszás csak nyílt vízben hajtható végre. A társlélegeztetés, mint lehetőség csak külön automatából történik, hiszen a segítséget nyújtó búvár reduktora, dupla levegő áteresztésnél jobban lehűl, ergo jobban ki van téve a fagyásnak.

 

Nem véletlen hát, hogy a kifejezetten mély, hideg vizes, azon túl is barlangi vagy jég alatti merülések azok, amik a legnagyobb kockázattal járnak, és mind technikai, mind gyakorlati felkészültségben a legnagyobb követelményeket támasztják a búvárokkal szemben.

A búvárnak külön figyelnie kell a felszíni lefagyásra téli merülésnél. A fagypont alatti felszíni hőmérséklet a reduktor fém részeit lehűti, így azok vízzel érintkezve rögtön jegesednek. Többször tapasztltuk, hogy a másokik lépcső vízbe merítve ‘fagy’. Azaz a ráfagyott víz akadályozza a szelep visszazárázát, már az első légvétel, vagy légzuhany megnyomása után. Gyakorlatilag a merülés megkezdése hiúsul meg, hiszen a felszínen fellép a szabadon áramló második lépcső, amin nem segít a palack elzárása sem, hanem kiolvasztást kíván. Huzamosabb ideig a vízbe merítve ez megtörténhet. Kerüljük reduktorainkkal hát a pancsolást, hogyha fagy!