Pag sziget – tengerre fel!

Pünkösd – Adria. Ébredés a tengerparton, pár perc séta és összerakjuk a búvármotyót, felhúzzuk a békaember jelmezt és a habokat szelve kirobogunk a környék legszebben kéklő merülőhelyeihez, hogy sós víztől ölelve elmerüljünk a hívogató mélységbe.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jártunk Pagon 2007 és 2018 merülési években, így most is tudjuk az utat. Jó idő esetén (naná, hogy azzal tervezünk) Senj felé hasítunk a horvát autópályán és komppal érjük el a szigetet. Kicsit nagyobb kerülő a déli hídon a megközelítés, időben is kicsi ráhagyást igényel.

Stara Novalja egy zsákfau, félsziget a szigeten, azaz egy csendes, délnyugatra tekintő partvonal leginkább, ahol apartmanokban szállunk meg, gyalogos távon a bázistól – jó esetben – a Bluebay magyar búvárbázis biztosította merülésekhez.

A merüléseket órarend – ütemterv alapján motorcsónakos kifutással intézzük, de alkalom van a parti merülésre is, ami közvetlen a bázis előtt lehetséges. Itt leginkább lapos, homokos aljzat fogad tengeri fűvel, ahol a szerencsés és jószemű búvár az itt honos csikóhallal, rákokkal, tengeri rózsákkal és polippal találkozhat. Ez tanfolyamhoz, próbamerítéshez, vagy éjszakai merüléshez kedvező terep leginkább.

A motorcsónakos merülések távolság szerint vannak árazva, de 10-30 perc hajóútra merülünk leginkább. A bázis árlistáján vannak feltüntetve az egyébként szél és időjárásbiztos merülőhelyek, de a tengeren mindig figyelembe kell venni mi az, ami éppen jól merülhető, vagy sem. Mivel sok búvár vág neki a hosszú hétvége alkalmából, az időre való öltözés és merülés nagyon nagyon fontos, hogy ne boruljon a bázis programja. Ettől már haladó jellegű a történet.

A víz alatt leginkább falak, üregek, hasadékok várnak, ahol halrajokat és fantasztikusan színpompás sziklafelszíneket csodálhatunk meg.

Kicsit távolabb roncsmerülés is kínálkozik, ahová a mélység miatt haladó tudásszint szükséges.

A túra időpontja: 2023. május 26-30 (péntek-kedd!)

Merülések: helyben előre eldöntendő, a hajós helyeket be kell foglalni! (parti merülés opcionális), haladó, nitrox és mélymerülés gyakorlati tereptan, első rendű lehetőség. (part: 20 EUR, hajó 29 EUR-tól)

Szállás árak a búvárbázistól, közvetlen közelben 2 (+pótágy) opciós szobákban: 50 EUR/fő előleggel foglalhatóak – vagy egyénileg, 4 éjszakára árazva (ennél kevesebb feláras, ill. + helyi adó) Igényeket kérem sürgősen leadni hétfő estig.

Irányár: 30 EUR/fő/éj bázis szoba árak, ileltve apartmanok, 2-3 fős szobák, helyi árazással. igény, illetve apartman típustól függően, lsd. bázis
Kalkuláció: 310 EUR (szállás cca. 135 EUR/fő, merülések cca. 150 (5×29) EUR, szervezés/részvétel 25 EUR/búvár)

Egyéb díjak, tanfolyam, felszerelés bérlés, plusz merülések, nitrox, stb. helyi szolgáltatások helyben kerülnek felszámolásra.

Búvárkompjuter használata, merülési napló és búvárigazolvány megléte alapfeltétel, amit lehet, viszünk innen.

Vízhőfok: 22 Celsiustól lefelé   ajánlott 5-7 mm overall, illetve plusz felső rész, száraz ruha, kesztyű, csuklya, napolaj.


Aktuális események:

Barlangi bújócska

Blogtár