Baska – merülés az alagútban

Ismét Krk sziget a cél, a megszokottól eltérőens, most Baska irányából merülünk Privic térségében, ahol kiváló falak, gorgóniaerdő és egy 25 méter hosszú víz alatt is alagút is merülhető. Szeptember 12-15 között.

Van már 17 éve(?) hogy utoljára itt merültünk, de most először tervezünk ide túrát. Könnyen megközelíthető úticél, tapasztalataink szerint a nyári szezonban túlzsúfolt, hiszen a sok nyaralón kívül, a szigeten kirándulók is telítik a partokat. Maga a város is szép, a nyitott öblöt kavicsos-homokos strand jellemzi, de a környéken közel 20 különböző strand is látogatható. A parti sétány a szállásokból hamar elérhető, van bevásárlóközpont (Konzum) így gyakorlatilag autóba ülni sem kell.

Baska strandjai

A strand déli tájolású, jellemzően jár a levegő és gyakoriak a hatalmas hullámok, amik a strandolás élményét tetézik.

Tavasszal, vagy ősszel nagyszerű túralehetőségeket kínál, az útikönyvek szerint a sziget egyik legtöbbet fotózott szeglete. A túraútvonalak egészen Punatig húzódnak, mintegy 4 óra alatt akár KRK városba is el lehet érni gyalog. A kilátás egyre feljebb csalja az embert, a kéken mosolygó napsütötte tenger rendkívüli élményt kínál.

Érdemes megfontolni indulás előtt egy hosszabb túra lehetőségét, ezért célszerű vizet és egy kevés élelmet magunkkal vinni. A visszaérkezést mindig napnyugta előttre időzítsük, vagy vigyünk több lámpást. A kopár tájon sok védelem nincs napsütés és eső elől – ne felejtsük az időjárás előrejelzést!

 

Baska panoráma

A csodás panoráma több környékbeli magaslatról is élvezhető.

Az óváros tengerparti hangulatát nem kell bemutatni, ez az egyik olyan hangulati elem, ami miatt az ember újra és újra autóba ül, hogy a fűszeres-sós levegővel együtt, magába szívja. Az sikátorok szabdalta óvárost egymásra épült házak jellemzik, mindenfelé éttermek és betérők, amik közül a Garofulin nevű borozót néztük ki, ahol az itóka mellé hagyományos sonkatálat, vagy kenyérlángost is kérhetünk.

Baska - oldtown

Tenger, sétány és egymásra épült házak közötti sikátorok: ez Baska óvárosa

Nézzük, mik a tervek! Leutazás, találkozás vagy a bázisnál, vagy a szervezői szállásnál (a bázis közelében) Reggel a merülő csapat kifut adott időben, egy, vagy két merülésre. Ha teljes hajót kapunk, akkor dupla merülés a cél, de a motorcsónakos verzió gyors visszatérést garantál.

A csütörtökön érkezők már pénteken teljes napot merülnek, szombaton pedig a kibővült csapattal vágunk a tengernek. Mivel lehetőség van motorcsónakkal gyors kihajózásra, a vasárnap is akár két merülést kínálhat hazaindulás előtt, de hétfőre is lenne program. Ezek szerint mindenki habitusának és idejének megfelelően merülhet, akár 7 merülést is. Technikai partnerünk a Squatina Diving német vezetésű búvárközpont, aminek a közelében lesznek az appartmanjaink. Merülés árak és szolgáltatások a bázis árszabása szerint (28 EUR-tól) , szállás pedig kedvezőbb utószezoni árakon, elhelyezéstől függően max 25 EUR/fő/éj áron számolható (figyelembe véve a rövid tartózkodást, ill. a helyek egyeztetés alatt vannak) Részvételi tarifa, szervezési és vezetői díj búvároknak napi 5 EUR – a végén számolva.

Új jelentkezők felé kérdés: érkezés, távozás, merülések terve?
Felszerelésigények: szeptember 10-11 napokon lehet bérelni, pakolás a délutáni órákban.

Aktuális státusz, hogy jelenleg cca. 12 fő búvár a merülő csapat, kiegészítve családtagokkal. További jelentkezéseket fogadunk hétfőig bezáróan. Akit a merülések nem csábítanak, azok idézzék fel a nyár ízei között a kalamárit, az ajvar és a sült húsokzamatát, nem feledve a finom halételeket.

Vendégváró falatok


Aktuális események:

Kezdő búvártanfolyam
május 11-től

Medencés tréning, haladó attrakció: Bail Out: április 27-én

Tauchturm: április 28-án

Szafari: november 17-24

Barlangi bújócska

Blogtár