Ras Mohammed – Safaga, egyiptom északi szafari

Egy búvártúra akkor nyújtja a legtöbb élményt, ha nagyon változatos helyszíneket érint és így ennek a különlegesen gazdag tengernek több arcát is megcsodálhatjuk egyetlen túra alatt. A mostani túránk útvonalánál remélhetőek az extra élmények. A zátonyos részeknél teknősök, delfinek, Napóleon halak és a rendkívül színes korallvilág a jellemzőbb, de vannak még pompás hajóroncsok, melyekben szerencsére bővelkedik a Vörös-tenger.

Hurghada búvár régió

Mival a hajónk Hurghadából indul, így értelemszerűen az első nap merülései ebben a régióban lesznek. Elsősorban a régió külső zátonyait célozzuk meg, melyek minden esetben gyönyörű élményeket nyújtottak számunkra az eddig alkalmakkor is. Egyetlen merülő hely van, mely a belső részen található, de nem szabad semmiképpen kihagyni, ez pedig az akváriumnak is nevezett Gotta Abu Ramada, ahol színes halrajokból olyan mennyiség található, hogy az valóban ritkaság számba megy.

Safaga búvár régió

A Safaga régió is számos különleges merülőhellyel kápráztat el bennünket, melyet a Reef guide-ok is a Vörös-tenger legszebb merülőhelyi között sorolnak fel. A Panorama reef platóján minden estben csodálatos élővilág vár ránk, sőt a legtöbb esetében ismételni kell a merülést közkívánatra, de sorra kerül Abu Kafan és a Middle reef is. A régióban legalább másfél napot tölt el a túra a menetrend szerint.
A régió még arról is ismert, hogy itt található a Vörös-tenger egyik leghíresebb roncsa a Salem Express, mely hatalmas méretével, kitűnő állapotával és a belsejében található látnivalók miatt a régió legfontosabb merülőhelye.

Shaab Abu Nuhas régió

Az Abu Nuhas zátonynál számos hajó süllyedt el szinte egymás mellett. A Giannis D, a Carnatic a Chrisoula K, és a Kimon M hajóroncsok közül kettőt mindenképpen megmerülünk és ebben az a különleges, hogy a roncsok adottsága miatt minden búvár behatolhat a roncsok belsejébe ami megatározónak számít majd az élmények között.
A közelben van a népszerű Shaab El Erg zátony, amit nagyon szeretnek a delfinek, amit mi is sokszor tapasztaltunk.

Ras Mohammed Nemzeti Park

Tovább haladva észak felé a világhírű Ras Mohammed parkba érkezünk, ami nyáron virágzik ki igazán. A természetvédelmi terület legismertebb helyeinek számít a Shark, az Anemona és a Yolanda zátony, ahol a sok látnivaló dupla merülést kíván. Élőlények ezreivel szoktunk találkozni, sok száz fős halrajok, hatalmas napóleonhalak, murénák, elképesztően sok kék-pettyes rája a jellemző, de szó szerint bármi beúszhat. Elképesztő merülőhely, nemcsak a látnivalók miatt!

Thistlegorm, a Vörös-tenger leghíresebb roncsa

A következő helyszín talán még nagyobb durranás, hisz ez a világ egyik leghíresebb roncsa, a Thistlegorm hajóroncs, a maga elképesztően látványos rakományával, mely teherautókból, vasúti kocsikból, motorkerékpárokból, lánctalpas járművekből, légvédelmi ágyúkból és sok-sok bombából áll. Szerencsés módon itt egy éjszakai merülésünk is lesz, mely során inkább a rendkívül különleges élővilág jelenti a látványt, mely a roncs orr részében szokott kavarogni. A búvárok kedvence ez a merülés.

 

Nyaralás része a túrának

A kísérő családtagok számára számos lehetőség nyílik majd a délutáni órákban a harmadik merülés után arra, hogy a zátony mellett sznorkelezzenek, esetenként napközben is, ha a hely adottsága olyan lenne. Kínálkozik a hatalmas napozó dekk a barnulásra vágyóknak, a szalonban filmnézéssel, vagy csak pihenéssel, olvasással is el tudják tölteni az időt. Az étkezések minősége is látványosan jobb, mint egy hotelben lenne, ahol tömegeket étkeztetnek és néha még leülni is nehézségbe ütközik. Az első és utolsó nap délutánján és estéin az új kikötőben lehet sétálni, vásárolni, nézelődni.

A búvár szafari hajó

Az Andromeda 5*-os szafari hajó, az egyik legkedveltebb hajó, mellyel már számos búvárszafarit bonyolítottunk az ügyfelek nagy megelégedésére. A maga 40 m hosszával, 8 m szélességével, négyszintes magasságával és közel 350 m2 területével ez jelenleg a Vörös-tenger egyik legnagyobb és legszebb búvár szafari hajója.

13 klimatizált, kétágyas kabinnal rendelkezik, melyek mindegyikéhez saját fürdõszoba tartozik. 3 franciaágyas kabin van, a többinél egymás mellett vannak az ágyak. Törülköző és ágynemű is rendelkezésre áll a szobákban, melyeket naponta takarítanak! Az étterem és a szalon, mely szintén klimatizált, két külön fedélzeten található és az étkezéseket asztalnál, székeken ülve lehet elkölteni. A szalonban plazma TV és DVD lejátszó áll rendelkezésre a filmeket szerető utasoknak.

A három különböző dekk a hajón összesen 100 m2 közös területet kínál a búvároknak. Egy fedett dekk a szalon mögött asztallal és körkanapéval, a felső fedélzet napozómatracokkal és körkanapékkal, plusz egy kisebb dekk a kapitányi kabin előtt szintén napozóhelyet kínál.

A hajón van egy nagyméretű arab kávézó is, ez a shisházók fő tartózkodási helye. Itt kedvükre válogathatnak esténként a számtalan gyümölcsízű szívni való közül. Természetesen ez is benne van az árban, mint ahogy a kávé, tea, ásványvíz és minden fajta üdítőital fogyasztása is.

A megszokott módon napi háromszori svédasztalos étkezést tálalnak a vendégeknek, ezen kívül délutánonként friss gyümölcsöt és süteményt is kapnak a vendégek.

A búvár platform

A hatalmas méretű platform egyszerre 14 búvár előkészületeihez nyút alkalmas helyszent a merülések előtt.

A szintén nagyméretű, 20 m2-es víz-közeli platformról könnyen jutunk a vízbe és vissza a hajóra, még hullámzásban is. A merülések után mindenki csak lerakja a légzőkészülékét a saját helyére és még szétszednie sem kell, a palackokat a helyükön töltik. Az egyéb felszereléseinket a padok alatti boxokban tároljuk. Két édesvizű tusoló és egy elmosó tartály is rendelkezésre áll a búvár dekken a maszk öblítéséhez, vagy a fényképezőgépek só-mentesítésére a merülés után.

A hajón egységesen 12 L-es alumínium palackok vannak, DIN és INT csatlakozási lehetőséggel egyaránt, de igény esetén a 15 L-es palack is rendelkezésre áll 55 €/hét felár fizetése mellett. A Nitrox töltés is standard a hajón és az ára 90 €/hét.

Az időjárás a búvártúrán

Nyáron túl meleg van Egyiptopmban – a parton és persze a sivatagban. A 28-30 fokos tengeren, ringatózva a hullámokon és élvezve a langyos légmozgást  csak pont annyira van meleg, hogy jól érezzük magunkat. Semmiképpen sincsen melegebb, mint bármely mediterrán tengerparton nyaralva. Sőt!

Az időjárás és a vízhőmérséklet ideális egy színvonalas búvár szafarihoz és nyaraláshoz a Vörös tengeren. Az időjárás stabil, nyugodt, a vízhőmérsékletet a legideálisabb iylenkor, kb. 29 C fokos és a látótávolság is kiváló, kb. 30-40 méter.

Utazás

Budapest- Hurghada charter géppel történik. Az utolsó év tapasztala szerint a gépek délelőtt indulnak és kora délután érkeznek. A behajózás és a búvár túra befejezése is Hurghadában történik az új kikötőben, mely lehetővé teszi számunkra, hogy az első és utolsó estén, mindenki, aki szeretne, bemehessen a városba ajándékot vásárolni, sétálni, sörözni, vagy csak egyszerűen azért, mert változatosságra vágyik.

A búvártúra időpontja:

2019 Július 28 – augusztus 4.

A búvártúra ára búvároknak: 1.165 €

A nyaralás ára kísérőknek: 990 €

A búvártúra ára tartalmazza:

+ Nemzetközi repülőjegyet,
+ Reptéri illetéket,
+ Hajóbérleti díjat
+ Kikötői díjat (50 €/fő),
+ Üzemenyag felárat (50 €/fő),
+ Elhelyezést 7 éjszakára teljes ellátással, alkoholos italok nélkül,
+ Transzfert a hajóhoz és vissza,
+ Napi három-négy merülést,
+ Levegőtöltést és búvárvezetést két-három csoportban,
+ Helyszíni szervezést és asszisztenciát,

A búvártúra ára nem tartalmazza:

– Személyzeti borravalót, 30 €/vendég,
– Vízumköltséget, 23 €/fő vagy 50 USD/fő
– Ras Mohammed Nemzeti park belépőt, 10 €/fő
– Búvár felszerelés kölcsönzési díjakat
– 15 literes palack és nitrox felárat
– Baleset és utasbiztosítást
– Bármilyen fajta felszerelés szervizelést a hajón,
– Bármilyen fajta búvároktatást a merülések alatt

A búvártúra a Red Sea Boats Utazási Iroda szervezésében (MKEH: U-000186/2002) indul. Az iroda az árváltoztatás jogát fenntartja.

A búvár szafarira jelentkezés elérhetőségeinken, szabad helyek függvényében, előleg befizetésével!

Kovács Károly: 209660998 / info@kerasub.hu

 


Aktuális események:

Kezdő búvártanfolyam
május 11-től

Medencés tréning, haladó attrakció: Bail Out: április 27-én

Tauchturm: április 28-án

Szafari: november 17-24

Barlangi bújócska

Blogtár