• 0

Merülőtárs a kezdetektől: Suunto Eon Core

A patináns óragyártó évtizedek óta igyekszik kihasítani a részét a búvárkodás piacán. Ahogy kezdtem a búvárkodást, már ott voltak a nyomásmérők, majd a kompjuterek a búváriskola szertárában. A Gekko, Zoop, majd a Novo modellek minden elvárást teljesítenek, de persze egy profi többet akar. Így kapott helyet a D6, majd az Eon Steel a személyes oktatói felszereléseim között.

Na de mit akarjon egy kezdő búvár? Alap kompjutert vegyen, vagy olyant, ami képes a növekvő igényeket követni? Ez legalább is a rekreációs irányvonalon belül érvényes törekvés, amikor a nodeco elvek szabják meg a kereteket. Ha hajlandóak vagyunk előrelátóan letenni a voksot a búvárkodás mellett, hagyjuk magunk elvarázsolni az Eon Core meggyőző imázsa által és nincsenek aggályaink a zsebünk mélységét illetően, akkor ez egy jó választás. Főleg akcióban!

Most, szezonnyitó bevezető akcióban mintegy 174.000, Ft-ért (Az akció 2018.március 1-től, akció végéig, beszámítás keretében elérhető)

Először volt az Eon Steel. Kicsit talán túl nagy, túl robosztus és nehéz ahhoz, hogy hölgyek is rákapjanak használatára. Persze jól látható, konfigurálható és praktikus a kijelző, egyszerű a kezelése, az iránytűje meg alapból nélkülözhetetlen. A Suunto nem adhatott el belőle annyit, amit szeretett volna, mert hát a Tech Guru vonalon van azért pár patináns konkurens, amit a nagyszakállú Guruk a Padovanoknak tovább is ajánlanak, ebbe a körbe pedig a Steel nem igen tud betörni.

A cég gőzerővel teszteli a könnyedebb vonalat, 2017-ben több száz tesztmerülést ölnek a Core modellbe míg megjelennek egy igen csak korrekt koncepcióval. Persze az ötlet nem új, hogy az alig-kezdő, buborékolgató búvár tapasztalatai és tudása ahogy növekszik, eljut a TEC-REC vonalon a 80 méterig, Trimix és újralégző merülésekig, így növekvő igényeivel, egyre több funkciót ki tud használni szeretett első kompjuteréből.

Összesítve az árakat, akkor olcsóbb mint az Eon Steel (cca. 87.000 Ft-tal), olcsóbb mint az óra formátumú, de kisebb tudású D6 (cca. 30.000,- Ft árelőny) Ha ezeket nézzük, az igényeinket, és belemegyünk a részletekbe, akkor igen jó ötletnek tűnik megvásárolni.

Első benyomás

Búvároktatóként gyakran előfordul, hogy az ember kezébe nyomnak egy kompjutert, amit be kell állítani még a merülés előtt, kinn a tengeren, félig beöltözve, leírás, vagy támpont nélkül, mintha természetes volna, hogy minden típust ismerünk. Ennél a modellnél kb 60 másodperc elég, hogy az ember tudatosan evezzen a menüpontok között, megtalálja az egyszerű beállításokat. A három gomb kesztyűben is jól kezelhető, illik a menürendszerhez. (alapszabály: óvakodj az egygombos műszerektől!)

Konfigurálható megjelenés a DM5 szoftveren keresztül. Ráadásul 3 különböző mód szabható igényeinkhez: prominent, classic, grapfical

A bankkártya méretű, színes, TFT kijelző gyönyörködtet, merülés alatt végig aktív, éjszakai merülésnél kifejezetten barátságos. Nappal három fényerő beállítása segíti a láthatóságot, ami merülési módban nem állítható, de a víz alatt mindegyik mód jól olvasható.

A kijelzővédő egy egyszerű öntapadós fólia, aminél azért én kicsit többet vártam egy ilyen terméknél. Persze, lehet, hogy az idő igazolja, a víz alatti igénybevételre ugyanolyan jók a vődőfóliák, mint a felszínen.

Magát az alapszoftvert is frissíthetjük, gyönyörködhetünk a merülési naplónk grafikus profiljában amit szerkeszthetünk és meg is oszthatunk igényünk szerint. Az erre való DM5 szoftver ingyenes, hasznos holmi, még merülés tervezésben is segítségünkre lehet. A legnagyobb találat azonban, hogy átszabjuk vele a kijelzőt, ami nekem az első feladatkitűzés is a telepítést követően.

További szépsége a modellnek, hogy korunk igényei szerint a Movescout alkalmazással Bluetooth kapcsolaton keresztül felhőbe is dolgozhatunk, lehetővé téve a megosztást, képek feltöltését, stb. Maga a beépített memória 200 órányi merülést tárol.

Üzemórák

Karcsú Li-ion akkumlátor 10-20 merülési órát garantál. (mindig jelzi az indikátor a hátra lévő időt, ami legkisebb fényerőn 27 óra is lehet, míg 14 órányi volt legerősebb kijelző fényerőn) A tartozék mágneses USB töltőkábellel frankón csatlakozhatunk, de figyelni kell az érintkezőre, mert fordítva is rátehető, amikor viszont semmit nem töltünk az akksiba. Ha ezt elkövetjük, akkor is minimum 2 óra akku idő szükséges a merülés kezdetekor amiből kifutva a manual hívatkozása alapján GAUGE (műszer) módban működik a  kompjuterünk, majd 48 órára kizár minden DECO számítást igénylő funkcióból, szóval szárazdokkba kerül az egység, vagy GAUGE módra töltve használhatjuk tovább. (ilyenkor is 48 óra a biztonsági határ a szaturációkat igénylő merülési módokig)

Az akksi cserélhető, azaz 500 töltési ciklus után, még mindig van egy műszerünk, ami tehát eléggé környezet tudatos megoldás és igen csak előre mutat. Hosszú távú társnak igérkezik.

Algoritmus

A módosított Bühlmann algoritmus szerinti nodeco kompkuterről beszélünk, ami a 2005-ös modellekhez képest rövidebb időket engedélyez, bár 12 méter feletti deszaturáció esetén gyorsabban kinulláz. A szaturációk ilyen jellegű súlyozása teszi biztonságos reki műszerré, ami a napi 3-4 merüléshez passzol leginkább. Nem deklarált technikai kompjuter, ami a 80 méteres limitből is látszik, tehát ahol a napi egy, kiélezett, dekompressziós merülés a cél, módosított grádiensek igényével, ott nem kell alkalmazni.

 

TECHNIKAI PARAMÉTEREK
 • Merülési módok: Gauge/Air/Nitrox/Trimix/CCR (fix point)
 • Gáz váltás – 10 különböző keverék (Oxigén 5 – 99% / Helium 0 -95%)
 • 10 Suunto Tank PODs fogadása
 • ppO2  0.5atm – 1.6 atm
 • CNS / OTU (OLF) kijelzés
 • Algoritmus: Suunto Fused™ RGBM
 • No-deco tervező mód
 • 3D digitális iránytű, marker
 • Személyi beállítás, + 3 magassági fokozat
 • Deep Stop
 • Lithium-ion akku, kb. 500 töltés, cserélhető
 • 930 mAh,  kb. 10-20 üzemóra/töltés
 • 17 nyelv (nincs magyar)
 • Színes TFT kijelző, at 320 x 240 pixel
 • Ásványi kristály üveggel
 • Elérhető színek: fekete, fehér, lime
 • Elastomer szíj ill. opcionálisan vehető bungee
 • D5 manuálisan frissíthető szoftver
 • Vezetéknélküli Bluetooth adatátvitel Movescount App
 • PC-hez USB adatkábel (töltőkábel)
 • Konfigurálható kijelző, 3 képernyő mód
 • 80 méteres mélységig
 • Súly 154 g

 

Már a Kerasub búvárboltban is rendelhető!

 


 • 0

A szabad merülés felszabadító békéje

Category : freedive , mai média

“Belső utazás, két légvétel között” – ezek Guillaume Néry szavai ahogy elmeséli érzéseit a merüléséről. Érdemes végignézni, mert nem egy rekord beállításáról mesél, hanem arról, hogy a vízben való elmerülés drasztikus fizikai és élettani hatásai mennyire felszabadítják az embert a lelki feszültségektől. A bajnok szavaival csak egyet érteni tudok. Ajánlom ezt a videót mindenkinek, ahogy magát a szabad merülés élményét is.


 • 1

Legjobb víz alatti felvételek

Category : News , UW Foto

A fotózásban profinak kell lenni, jó szem kell hozzá és persze jókor jó helyen kattintani. Rengeteg inspirációt ad, ha valaki megnnézi a “nagyok” fotóit, milyenek a díjazott expozíciók. Ezek például nagyon ott vannak! Ha pedig a lehetetlent kihívásnak számít, akkor vegyük elő a fantáziánkat és próbáljuk meg kitalálni, hogy egy életkép megörökítéséhez, mire van szükség. Egy biztos, ha valaki arról mesél, hogy létezik ilyen felvétel, akkor majdhogynem a lehetetlen szó rá a legjobb leírás. 
Felkészültetek? Akkor katt ide!
Ezek után nem csoda, ha az inspiráció néha elkeseredést vált ki. Például az ember elkezdi törölni a saját képeinek zömét…
Hogy ne így legyen, érdemes megfontolni pár tanácsot, mielőtt elmegy a kedvünk a saját munkától. Aztán, ha megtanultuk a leckét, akkor jöhet a munka, jókor jó helyen, sok-sok fotó készítése – és törlése. Egy brit fotós mondta nekem egyszer: egy szafarin kb. 1600 felvételt készít egy hét alatt. Ebből jó, ha egy 30-40 képet tart csak meg. Mindig, csak a legjobbakat.

www.divein.com – fotórovata


 • 0

Szudán szafari – egyszer volt

Category : Blogroll , video suli

A múlt év legszebb élményei között tarthatom számon a Szudán expedíciót. Kalandos volt, messzi és egyben hihetetlen. Az a fajta birodalom, ami rejtegeti tengernyi szépségét, ami még nincs kizsigerelve, felfedezve. Megnézve egy szerencsés hét válogatott felvételeit, az ember száján kicsúszik a szó: Anyám!

A saját beszámoló és videó nem lett megosztva – még. Vajon sor kerül rá valaha? Lehet, hogy vissza kell térni még egyszer.


 • 0

Tauchturm

Tauchturm, 11 méter, 30 Celsius. A Kerasub csapata megszállta és elmerült, meglepő könnyedséggel véve be a mélységet. Meg is lepődtem, mert ez a mélység volt úgy, hogy nekem is feladta a leckét egyenlítésből, ami tipikusan igaz volt a csapat zömére. Most azonban, sugárzó mosollyal érték el a medence feneket és ráérős sasszék után, cseppet sem sietősen kezdtek laza emelkedésbe… Kiválóan teljesített a csapat.

Karas, Beni, Alex

Korábbi fotó – Lassú emelkedés

Ezt tudjuk legközelebb ismételni és ha már kinőttük, akkor jöhetne akár az Y40? Minden esetre március 3. 15:00-17:00 Tauchturm újra!


Aktuális események:

OWD-kezdő búvártanfolyamok
Tréning: november 25.
Tauchturm: december 9.
Akció, december 15-ig: Északi Szafari: 2019. április 14-21

Barlangi bújócska

Blogtár