Netbúvár

  • 0

Netbúvár

A napokban egy újságíró barátnő kérésére igazi magazinos cikket írtam a búvárkodásról. A cikk felépítését készen kaptam, azaz feladat volt, hogy némi érdekességeket szedjek össze a búvárkodás területéről, de olyanokat, ami mindenkinek érdekes. Vagy inkább a laikusoknak? Ne ezen a ponton kicsit elkezdtem vacilálni, mi miért nem jó infó, érdektelen vagy éppen elcsépelt lehet már. apneaAztán belemenekültem az internetes keresőbe, mert gondoltam, a rekordok között találhatok pár érdekes mazsolát. így bukkantam az apneamania.com-ra, azon belül is olyan bejegyzésekre, hogy vigyor kúszott az arcomra, közvetlen a mély döbbenet előtt. Néhány érdekességet említek, aki meg kíváncsi, nézze meg maga!

– Tom Sietas nem hivatalosan 10’08” statikus rekorddal világelső lélegzetvisszatartásban. Hivatalosan 9’24” amivel világelső.

– Sucessive Apnea: mennyi ideig tartod vissza a levegőt 1 óra alatt: 59’45” Giancarlo Bellingrath

– 20X50 m, leggyorsabban, uszony nélkül: 19’43”
– 200X50m, (10.000 m) leggyorsabban uszonnyal: 4 óra 39′ 24” Giancarlo Bellingrath

– Constant weight, 24 óra alatt! Franck Mességué 234 merülést hajtott végre 21 méter mélyre, ami majd 10 km függőleges aphnea!

– Az 1900-as Párizsi Olympián a szabadtüdős úszás versenyszám volt: minden víz alatt megtett méterért 2 pont járt, a víz alatt eltöltött időért 1 pont – meg lehetett állni úszás közben!

1. helyezett: Charles de Vendeville, FRA, 60, 1’08”.4, azaz 188,4 ponttal

Sok sok más érdekesség is van az oldalon, köztük pl. a világ szabadtüdőseinek listája, köztük a magyar élmezőny is. Jó merülést, ahogy nekünk is lesz a hétvégén Rovinjban…


About Author

Karas

Alapító tag és búvároktató, számos tengeren és merülésen túl, a Kerasub frontján.

Leave a Reply

Barlangi bújócska

Blogtár