Technikaszakkör

  • 0

Technikaszakkör


okosok.jpgSuccer – ahogy az angol ejti a szót, hangzás és jelentés között mutat némi rokonságot a két nyelv esetünkben. Mert bizony szóban forgó technikai foglalkozásunk egy nagy sz…pás! (bocsánat!) Szóval két vándordiák érkezik nagy fekete szárazruhákkal, dupla palackokkal és egy trimix töltőpanellal. Ami “profi” üzembehelyezését Dragan profin bemutatja. Hipp-hopp, a titkos palackkupack felfedi titkát: nem ócskavas sem lomhalmaz az eresz alján gazzal benőtt rejtek: ez kérem oxigén esszencia! Hümmög a munkabiztonsági szakember, de csak ha nincs két lába, hogy futásnak eredjen. Magam is igyekszem azért a kompresszortól messzebb figyelni a beüzemelést, bár aggodalomra semmi ok: többszörös biztonsági vezérlés van a gyári, precíz panelbe integrálva. (Nem lehetsz elég pesszimista és precíz dörmögi a süket félkarú gákeverő szakember valahol az elmém mélyéből előprojektálódva) Mivel nem csak óvatos, de éhes is voltam, elmentem kajáért. Meg még sokfele virgácsoltam, mire üzembe lett helyezve az egység. Amúgy a manual mindent egyértelműen leírt, de nem akartam okosabb lenni, mint barátaim hárman együtt.

Helyi gyors gasblender tanfolyam: a kis áramlású Helium, illetve a nyolc bar nyomású Oxigén a panelen belül keveredik. Egy szelep és két szenzor irányítja, adagolja és figyeli a keverési arányt, ami rögtön mehet a kompresszor szívó nyílásához, majd onnan a palackba.

trimix_panel.jpgtrimixer.jpgtrimixer2.jpgNa, az egység beüzemelése és az első keverések hosszas fejvakarásba kerültek, de az Alfa Team ezt is leküzdötte. Innentől pedig nincs akadály: mehet a mélymerülés. Gyerekek: trimixel Tihanyon egy jó huszonöt percet? Milyen lenne az mi? Akkor meg nem is meséltem a Zenta és a többi mostoha mélységbe nyugvó roncs megmerüléséről…Vége a zacskós instant héliumnak! (lsd. Zenta töltés anno)

Mindenek ellenére három nap tréning, keverési próbák, míg expedíciónkra kezdjük tölteni a keverék gázos palackokat. Trimix meg durva nitrox… A többi titok, ahogy az is, hogy hova megyünk. Hír lesz – mondja Dragan, sokat sejtetően és megsúgja: Maybe new wreck! Szóval készülünk, bár én csak nézek kukán, hisz nem értem még mindig, hogy honnan milyen technikám lesz a tervezett hetvenes akcióhoz. De ki nem hagynám.


About Author

Karas

Alapító tag és búvároktató, számos tengeren és merülésen túl, a Kerasub frontján.

Leave a Reply

Barlangi bújócska

Blogtár