Diplomáciai botrány

  • 0

Diplomáciai botrány

Nos, három napocskára tettem ki a lábamat itthonról, mire az első címlapfelirat ami kiveri a szememet: magyar diplomaták keveredtek szexbotrányba – bonyolult nemzetközi játszma a háttérben.

Naaa, ez mennyire nem érdekel és mi a véleményem hozzá?!! A magyar diplomácia egy nemlétező fogalom. Ha megpróbáljuk jellemezni, akkor a nulla és a nem létezés közötti tartományban helyezkedik el számomra. Az igazi diplomáciai (külképviseleti) botrányra íme pár példa:

Egyiptom, 2011, január 25 környéke. Megbukott a hatalmi rendszer, leáll a turizmus, a kinn lévő külföldieket hazahívja az összes ország. Leáll a nemzetközi légiforgalom, hetekig nem indul charter – Kairóban tüntetők és a karhatalom össze-össze csap, nincsenek élelmiszerek, szóval komoly a káosz. A magyar oldal és a kimenekítés. Nos, médián kívül nem is csináltak mást, mint hogy a fejüket a seggükbe dugták. Haverom az utolsó előtti pillanatban ott toporgott a reptéren, napok óta próbál valaki Kairói fejest, konzult, informátort, valakit elérni. Nem sikerül. Sehol egy magyar referens, egy kontakt, egy segítség. Lehet hogy volt, csak ismeretlen helyen, ismeretlen okból ismeretlen tevékenységet folytatott.

Nem megy Budapestre gép. A haver repjegyére azt mondta a légitársaság, hogy a gép az csak Athénig megy, onnan oldja meg a Budapesti hazajutást – saját zsebből. (mert magyarok vagyunk, ezt le lehet nyomni a torkunkon, mi?)

A haver lát kis piros mellényben aktivistákat, akik terelik a polgárokat a gép felé. Kik vagytok? – kérdésre Osztrákok! feleletet kap. Fél perc alatt dönt, mondja, mennék Bécsbe, van hely, mikor mennyi? Jön egy intéző, elrendezik a pénzt, aztán kézről kézre adják, és a fél óra múlva induló gépre fel is teszik.

Kicsivel később, másik kolléga, ugyanaz az ország. Egyiptomból repülne baráti gazdag arab országba, ahova mondják a repjegy vásárláskor: EU tagállam, nem kell vízum, jó utat. Leszáll nagy arab baráti országban, ahol nézik magyar útlevelet és mondják: Uram, Önnek nincs vízuma. Kis vita után kiderül, hogy EU tagállam Németország, Egyesült Királyság, Svédország és pár hasonló náció. Magyar ország az sajnos nem, nekik kell a vízum.
A vitának egy eredménye lehet csak, emberünk ül is a vissza fele tartó gépen és Kairóban landol.
Ember beszél arabul, elég régóta szívja az ország porát, érti is a dörgést. Bemegy az irodába, hogy most akkor lehetne-e visszafizetni a túra árát? Erősködik, rendőrt hívnak. Elvezetik, majd bevágják egy betoncellába, ahol van egy fa pad, komfortképp maga alá üríthet, ha szüksége támad. Három nap után elővezetik, ahol egy vállapos tiszt megkérdi udvariasan, hogy van-e valami problémája. Barátomnak nincs, ezért alá is ír egy papírt, némiképp szétalázva távozik.

Ugyanaz az ország. 2002, vízum nem gond. Akár fél évre is. 2010-re odáig eljutunk, hogy a szájbakúrt nagykövetség környékére sem megyek, mert bűnözőnek néznek és lehetetlen procedura egy többszöri, három hónapos vízumot kézhez kapni. A hat hónapos, vagy éves tartózkodásról nem is beszélek.

Kiderült akkor, hogy Egyiptom eléggé fejlődő ország?  A majmok bolygója és hasonlók – vallotta a kinti közösség egyhangúan és nap, mint nap. Ők sem, én sem rassziszták csak többet éltünk meg két hétnél.

Indonéziai magyar nagykövet Úr, 2009 storija? Szeretett volna a keleti országrészbe utazni és nem kapott rá engedélyt. – város legenda? Én elhiszem.

Cöccö! Magyar diplomácia??!!!! Namifasz… Külföldön inkább ne legyél magyar! Itthon se kafa, de ezt mások jobban tudják.


About Author

Karas

Alapító tag és búvároktató, számos tengeren és merülésen túl, a Kerasub frontján.

Leave a Reply

Barlangi bújócska

Blogtár