The Cove (2009)

  • 0

The Cove (2009)

The_Cove_poszter2.jpgEgy angol nyelvű animációval indítva, a mozi hivatalos honlapja a film apropójára hívj a fel a figyelmet. Japánban magas higanykoncentrációjú halat fognak/forgalmaznak, aminek nyilván a környezetszennyezés a fő kiváltó oka.

Az óceánok veszélyben vannak. És most már mi is…

A film ennél mélyebbre nyúl azért, nem csak a felszínt kapargatja. Az emberiség szimpatizál a tengeri emlősökkel, különösen a delfinekkel. Utóbbi kimondottan profitáló üzletág. A bálnavadászat nem különben régi iparág. Mindkettő kimondottan brutális az állatokra nézve, így aztán aki inkább homokba dugná a fejét, ne is nézze meg a filmet. Az alkotók egy olyan cselekménysor mentén indulnak el, ami mögött komoly pénzek állnak, hivatalok tagadnak és a helyi emberekkel is szembe kell fordulniuk. Valós kockázatot vállaltak, hogy a közvélemény tudomására kerüljön az a bűntény, amit az emberek egy szervezett csoportja elkövet. A szám óriási: évente 20.000 delfin esik áldozatul.

A történet tehát valós. “Titkos küldetésre indul az aktivistákból, filmesekből és búvárokból álló csapat, hogy felfedjék az igazságot egy döbbenetes ökológiai bűnténnyel kapcsolatban. A japán tengerparti város, Taiji melletti öbölben évente több mint húszezer delfint mészárolnak le. A halászok elektronikus berendezésekkel megzavarják a delfinek tájékozódási képességét, majd az öbölbe terelik őket, ahol nagy részükkel végeznek. Néhány példányt a delfináriumok, víziparkok számára fognak ki, míg a többi delfin húsát – melynek higanytartalma sokszorosa a megengedettnek – hamis papírokkal bálnahúsként értékesítik. A 2010-es év Oscar-díjas dokumentumfilmje.” (forrás: Port.hu)

 

Az öböl rendezőjének Louie Psihoyosnak a beszéde díjátadáskor szabadfordításban:


“Azért készítettük a filmet, hogy hangot adjunk az óceánoknak. Elmeséltük az Öböl történetét mert szemtanúi voltunk egy bűncselekménynek. Egy bűncselekménynek mely nem csak a természet ellen szólt hanem az emberiség ellen is.

Azért készítettük ezt a filmet, mert a környezetszennyezéssel és a fosszilis tüzelőanyagok elégetése következtében bekövetkezett savasodás miatt, minden tengeri élet veszélyben van a nagy bálnáktól a planktonokig, amik mellékesen felelősek az oxigén feléért e színházteremben.

Köszönöm a Balck OPS csapatnak, hogy kockáztattátok az életeteket Japánban és köszönöm az akadémiának, hogy a világ legragyogóbb fényeivel világit rá az Öbölre…”

Nézzétek meg a filmet – addig pedig a forrás cikket. Már most számít, hogyan élünk!
Gondűző – cikke a filmről.  “Bánom, hogy nem néztem meg eddig – de most sem késő”

Az állatvédelemhez kapcsolódik az állatvilág.net cikke is, itt érdkes módon a Dán bálnamészárlásról van filmbejátszás kapcsolva. Nem kell kommentálni azt hiszem. (Bár a film 2009-ben készült, nem hiszem, hogy az aktualitása sokat változott volna.)

Az igazi trailer pedig itt van! Hajmeresztő – ezt a filmet látni kell mindenkinek, különösen azoknak, akiknek a tenger többet jelent, mint egy hét napozás a családdal.


About Author

Karas

Alapító tag és búvároktató, számos tengeren és merülésen túl, a Kerasub frontján.

Leave a Reply

Barlangi bújócska

Blogtár