A kevesebb, gyakran több

  • 0

A kevesebb, gyakran több

Steadicam_Curve_Blue_GoPro.jpgAvagy privát bevezető a GOPROHERO világába, mikor is én, az amatőr videós megkaptam az új játékszerem. 2004 óta tartok kamerát a kezemben. Több száz kamerás merülés áll mögöttem. De rájöttem, hogy semmit nem tudok én erről a kütyüről, az eredményeket elnézve a környezetemben: mások sem nagyon. Elkeserítő felvételeket titkolnak el sokan, ami arra ösztönöz, hogy a kis video suli esszésorozatba kezdjek. – és fórumot nyissak a témában.

Miért éppen GOPROHERO? Egy dolog késztetett rá, nevezetesen az, hogy a nagy, keretes víz alatti kamerát tologatni minden merülésen nem egy elegáns dolog. A netet elborították a játéknak tűnő miniatűr kamerák és már a kis kompakt fényképezőkkel is komoly HD videókat lehet készíteni. Komolyan?  – kérdezhetnénk kételkedve. Igen, ez a válasz, főleg, ha a HERO3 Black edition technikai paramétereit nézzük. (de ezzel később foglalkozunk még) Kezdjük az alapoknál!

Mi kell a jó videóhoz? A válasz hosszú lenne, ezért címszavakban próbálok rávilágítani:

– kamera
– téma
– operatőr
– megfelelő kondíciók

Ha mindegyik címszó elé odakerül a , vagy a kiváló jelző, akkor csodák történhetnek. Önmagában azonban egy drága kamera nem képes semmire, ahogy egy rossz kamera leküzdhetetlen hátrányt jelent az operatőrnek. Mostoha körülmények között előbb utóbb belátjuk, hogy próbálkozásaink teljesen értelmetlenek. Bővebben tehát:

Kamera: vegyük úgy, hogy adott. A profi, az milliós tengeralattjárót tologat, míg egy amatőr megmarad a “handycam” kompakt megoldásnál. Ami változás történt, hogy a lelkes újoncok és a veterán profik játszanak az új hősökkel: Pro Hero és társai már a boltokban! Amúgy mindenki azzal filmez, amije van. Minden kamera jó valamire, adott keretek, körülmények között tud optimálisan működni – élvezhető eredményt előállítani. Ezt minden kezelőnek magának kell kiderítenie, amire persze vannak módszerek. És segédeszközök – különösen esetünkben!

Téma: bármi. Ezen felül a téma leképezése képi megformálása szintén egy történet, hiszen be kell mutatni a felvétel tárgyát. Alapszabály: mutasd meg, kik, hol, mit csinálnak! Ezt élesben, azaz a kamera szögeit váltva, megfelelő snitteken, képarányokon, kameramozgásokon keresztül tesszük, azaz eleve a fevett anyag nézhetőségére törekszünk. Rutinos operatőr ezzel megspórolja a szerkesztéssel járó időket, illetve a feleslegesen felvett anyag nem kéezi archiválás/kukázás kérdését. Hiba tehát mindent felvenni, hogy aztán utánszerkesztéssel érjük el a kívánt eredményt, bár egy igényes film megkívánja az utómunkákat. (Újabb szakember, szakterület kerül a képbe.)  Maradjunk abban, hogy a téma önmagában sok féle képp bemutatható, attól jó, ahogy ez megtörténik. A jó téma sokat mondó, érdeklődésre számot adó,  nem csak a készítő számára értékes, hangulatot, érzelmeket, információt közvetítő képi tartalom- melyhez a hang is kiemelten fontos.

Operatőr: a kreativ ember. Ő az, aki az esemény megörökítése érdekében vállalja a képrögzítés feladatát, ezáltal részben, vagy teljesen a kamera mögé kerül, speciális résztvevőjeként az eseményeknek. Rajta is múlik, hogyan akarja láttatni a témát, hogyan kezeli a kamerát. Sokszor ő az az ember, aki a vágás-archiválás feladatát is ellátja. Tudás, gyakorlat, érzék – és sok mukaóra kell a számára. Ő az igazi hős! A láthatatlan. Te, és én.

Megfelelő kondíciók: kulcs a minőséghez, azaz ez kell mindenhez. Mind a kamera, mind a téma, mind az operatőr számára alapkérdés – hiszen a végeredmény így lesz az, ami. Ez egy profi forgatáson egy stáb tervezett, közös munkájából adódó összmunka eredménye, amatőröknél inkább a szerencse dolga. Rutinos videósok gyakran tudatosan törekednek egy-egy jó kombinációból fakadó lehetőség kihasználására. Törekedjünk tervezetten, tudatosan a harmóniára!

Tippek és trükkök: Most, hogy sok okos definíciót feltártunk (lesz még jópár), már csak az van hátra, hogy részletesen megmagyarázzunk pár komoly hibaforrást, no meg tuti tippeket adjunk. Íme az első: Az emberek nagy része képes terjedelmes és nézhetetlen minőségű videofelvételek készítésére. Stop! A kevesebb, gyakran több. 

Kis video suli esszénk folytatódik, a GOPRO Hero 3 bemutatásán keresztül- ahogy kezdő tulajdonosként megéljük a hibákat. Tanulni kell, az az egy biztos – remélem korábbi tapasztalataim birtokában sikerül túllendülni a béna buktatókon és sok hasznos tanáccsal szolgálhatok azoknak, akik mit sem sejtve most kamerát kapnának a kézbe.

Figyelem, ami már most biztos! A név nem kamu: akik ezt a kamerát csinálták, azok tényleg azt hiszik, hogy a kamera mögött beavatottak állnak!

Foto illusztráció: THE TIFFEN COMPANY’S NEW STEADICAM® CURVE™ FOR GOPRO® 

 



About Author

Karas

Alapító tag és búvároktató, számos tengeren és merülésen túl, a Kerasub frontján.

Leave a Reply

Barlangi bújócska

Blogtár