Nagyító alatt: GOPRO beüzemelés

  • 0

Nagyító alatt: GOPRO beüzemelés

Az első benyomás friss őszínteségével szeretnék írni a kameráról. Arról lesz szó, hogy mi van a csomagban, gyakorlati útmutatót adva az első beüzemeléshez és kipróbáláshoz.  Vágjunk bele!

Előzmény: Találkoztam már a kamerával, de az ígért minőségű felvételeket nem láttam viszont, így két év telt el, amíg a mostani verzióhoz érkeztünk. 2013-ra a márkanév fogalommá vált, már nem videóznak, hanem GOPRO-znak az srácok, azaz egy erős, jól bevezetett brand jött létre. Óriási találány! – gondoltam. Adott egy gazdag milliomoscsemete, aki szörfözik vagy deszkázik a heverjaival és szeretné ezt megfelelő módon rögzíteni. Az igény adott, de nincs termék a piacon. Megbízza hát xy céget, leadva a termékspecifikációt. Pár teszt, fejlesztés következik,  fél év és beindulhat a szériagyártás. Természetesen a termék modern, így elég a webmarketing, erre is megbíz egy céget. Nincs sok faxni, a terméket nem kell tesztelni, kikerül a piacra, megér pár mutációt miközben fejlődik, így hiánypótló termékből piacvezetővé válik. Többet hoz, mint a lottó telitalálat csak folyamatosan, szóval valaki nagyon megcsinálta a szerencséjét megint. Mint megtudtam a Forbes cikkéből, ez az ember a kamera mögött nem más, mint NickWoodman (37) a sztori pedig nagyjából így igaz.

Az első kamera 2004-ben debütált. 2012-ben a cég 2,3 milliót adott el, 521 millió dollárt kaszált Woodman, az eladások pedig évente duplázódnak. Decemberre a GOPRO lett a legnagyobb bevételt elérő márka a digitális képalkotás területén, Best Buy termékként a Sony vezető pozicióját átvéve. Az értékesítési adatok szerint, 21,5 százaléka a digitális kamerák piacán az övé,  az eladások pedig tovább növekednek. A gyártás mögött az Apple-t is gyártó Hon Hai Precision Industry Co áll, ismertebb néven a Foxconn, akik 200 millio dollárt invesztáltak a gyártásba 2012 decemberében. Woodman egyes források szerint még mindig 45%-át birtokolja a társaságnak, így a világ milliárdosai között netto 1,3 milliárd dolláros értéket képvisel.

Nos, mikor megrendeltem a kamerát, csak egy elvárásom volt: mielőbb megfelelő komforttal és biztonsággal dolgozni vele. Izgatottan bontogattam a csomagot: GOPROHERO3 Black editiont. Nem véletlenül ezt választottam, hiszen a többi modell kisebb tudású, ha pedig a megfogalmazott igényeket kivitelezni akarjuk, akkor ne érjük be az olcsóbb, de arányosan lebutított változatokkal. Mivel a technikai paramétereket már mások jól kivesézték, itt érjétek be pár linkkel, hogy mik is a különbségek. (Völgyi Attilla blog, Prohardver,  Bringamánia, Trusted Reviews)

Több egységcsomag kapható, surf, adventure stb. neveken például. A különbség csak annyi, hogy a kamera hova legyen rögzíthető, milyen klipsz, vagy tapadós talp, bilincs kerül a csomagba. Díszes a doboz, igazi promóciós kiszerelés ami nagyon jól mutat a pulton, de gyakorlati értékkel nem bír, hiszen az elemek tárolására tökéletesen alkalmatlan. Mint egy doboz lego, ki kell burítani a tartalmat, aztán mazsolázni belőle. Nem felhasználónak való, hanem eladás ösztönző csupán, egyszer használatos holmicska.

GoPro-2_1.jpg

Hasznos semmi elvén, pár öntapadós talp alaptartozék. Nincs szörfdeszkám, sem sisakom amihez rögzíteném, de indulnék túrázni, hogyan is rögzítsem? Nagyon hiányzik a csomagból legalább egy basic fejpánt, csuklópánt, vagy egy tépőzáras elem a rögzítéshez. Tehát vettem cca. 130 ezerért egy kamerát, amibe nem fértek bele az említett elemek, de 5-10 ezerért vásárolhatóak. (hajrá Woodman, kell az a pénz nagyon, a díszdobozt meg köszi szépen)

Kamera tok: 60 méterig vízálló. Búvárként nem csodálkozunk. A zár némi gyakorlás után (2-3 alkalom) könnyen, barátságosan nyitható-zárható. Tartozék egy nyitott hátlap, a jobb hang rögzítés érdekében, a csere szerszámot sem igényel. lásd:youtube Zsír! De itt van ez a kis csavarantyú a talpon. Megmondom az őszíntét, leválasztani a gyári talpról, okozott egy kis feszegetést, de ezzel harcoljon meg mindenki maga. Nálam ez a csavar bosszantóan passzos holmi, úgyhogy fogtam egy csillagcsavarhúzót és azzal dolgoztam inkább.

Kamera: három gomb és más semmi. Kis gyakorlás és a nyitott elme megérti a logikát: jól használható, tiszta, átgondolt menü, elérhető és jó funkciók. A memória kártyát és HDMI, USB csatlakozót takaró fedél hamar el fog veszni, rögzítés híján. 3 LED és egy monokróm kijelző lesz minden visszajelzés a felvételekről. Izgalmas lesz vakon dolgozni elsőre, az fix. Berakom az akksit és aktiválom a kamerát. Hamar tapasztalható a melegedés, ami azt is jelenti, hogy az apró hőerőmű áramot is fogyaszt bizonyosan közben. Nincs stand by, running time van: 1,5 – 1  óra felvételi idő tervezhető, ami mondjuk búvárnál egy merülés, egész napos túrázáskor szívás, tehát a felvételi szokásokat át kell gondolni, mert az idő szűkre szabott. Murphy: az akku akkor üres, mikor legjobban kéne. Az akku új feltöltésig inaktív minden gomb, természetesen utolsó rögzített képeink sem vesznek el. Érdemes újabb pótbeszerzésként akkut rendelnünk, ha sok alkalmunk van a felvételekre, ilyen megoldás a Battery BackPac, külső akku, cirka dupla teljesítménnyel bír. Természetesen a húzósabb ár (18.000 Ft) mellé a külső akkut takaró testesebb hátlapot is kapunk majd, sima akksi 7500-tól létezik. (kosárba velük!)

LCD. Ez akciókamera, tehát senki nem nézi a séróját szaltózás, biciklizés, szörfözés közben a kijelzőn. Ugyanakkor a kamera árammal sem győzné – mint előbb kiderült. Marad a gyakorlás, no meg a jó szándék, érzékkel tartsuk  témára a kamrát. Van lehetőség a WIFI kapcsolaton keresztül némi visszanézésre, főleg, ha van okos telefonunk. Ez bizony kóser megoldás – más kütyü LCD-jét használjuk tök ingyen!

WIFI. Tartozék a távirányító. Laikus elsőalkalmasként rosszindulatúan duzzogtam végig fél tucat bekapcsolási kísérletet, mire felfogtam, mi és hogy működik. Először párosítani kell a kamerát a WIFI adóval. A kamera oldalán van a WIFI gomb, azt aktiválom, a menüben új kamerát választok és aztán a jöhet az egymásra találás, főleg, ha RC (remote control – távirányító módban járunk). A kamera wifi menüjében másik opció az APP, azaz okostelefonnal lehet ugyanúgy vezérelni, LCD funkcióval. Ehhez csak le kell tölteni/telepíteni a programot. Mivel védett WIFI vonalunk van, a teló kéri a jelszót. Ebben segít a jó öreg internet megint, mert a manual erről nem nyilatkozik.

RC – azaz a kis távirányító. Giga telitalálat! Korábbi kameráim infrával vezéreltek, azaz a távirányítóval bele kellett pislogni a kamera érzékelőjébe, míg itt a wifi komoly mozgásszabadságot ad – 180 méterig, illetve akár 50 kamera vezérelhető egy hálózaton! Ez bizony megint PRO opció! Fröccsálló, azaz 3 méteres mélységen túl ne vigyük. Ötletes a rögzítő klipsz hozzá.
Természetesen a kontroller is akksis, USB töltővel és Murphy naná hogy segít: érthetetlen módon nem volt feltöltve, túrám második napján.

Tipp: ne bízzatok az USB csatlakozókban! A laptopomon ezekkel a csatlakozókkal többször volt kontakthibám. 5V , 1 A USB átvitelű hálózati töltő megoldja a gondokat, nekem a laptopról nem akart a LED kialudni, szóval csak töltött rendületlenül…

A távirányító nagyon hasznos, mert bemozdulás nélkül kapcsolható a kamera, a kijelző mutat mindent amit kell, funkciók ugyanúgy válthatóak, mint a kamera 2 gombos felületén. Kamerán LED jelzi a státuszt, sok tanulni való nincs. Tehát ha minden tervezett, összerakott, akkor akku időn belül nagyon élvezzük a kezelhetőség szabadságát. A távirányító 5-6 óráig aktív, míg a kamera kikapcsolható wifin – akkut spórolunk – ilyenkor 10%-ot él fel a kéken willogó aktív wifi státuszunk. Elem töltöttség visszajelzésünk természetesen van – bekapcsolt állapotban. Tipp: érdemes fejben számolni az időket. Vigyünk töltőt, pótakksit lsd. előbb.

SD. Micro természetesen, nincs a kamerához, így neked kell invesztálnod. Ne legyél skót, az adatfolyam nagy, 10-es minőségű kártyát igényel, 16 GB alatt ne add, 64 GB a plafon. Egyes hivatkozások szerint lehetnek típusok amiket nem ajánlanak, tehát preferált gyártótól vásárolj. A kamera lefagyhat, memóriakártya okán is, elvesztheted a felvételeket.

Tipp: a memóriakártyát mindig a kamera által formázd, töröld! Lehetőleg ne vedd ki, legyen fix tartozék – hiszen lehet hibásan is behelyezni, kontakthibásan. Nem fog időben kiderülni… USB adatátvitel, mentsed rendszeresen a felvételeket.

Teszt és vélemény: a kamera szuper játéknak minősült. Menet közben, ill. visszanézéskor érdekes lehetőségek merültek fel, kezelhető, kezes darab. Érdemes a neten különböző tutorialokat megnézni, tesztelni a beállításokat. Én ezek híján indultam el: az akkuk gyorsan lemerültek. A felvételek jók, de hiányzik a laikus rögzítés, amit nem tartalmaz a készlet. Belelóg az ember ujja a képbe, ha elfelejti,mennyire széles látószöggel bír a kamera. Első két napon nálam is volt lefagyás, illetve kisebb fennakadások, részben felhasználói hibából. Zárt térben, közelről kellően torzít, behajlítja a kép széleit. Visszanézve egy hosszú, ultra szélesvásznú cinema felvétel nézett vissza a alptop képernyőjéről. Élmény volt mind a készítés, mind a visszanézés.

Egész vásárlási listát kellett összeírnom: akksiszett, fejpánt, mellpánt, tároló táska, markolat, teleszkóp, giroszkóp színszűró filterek, adapter lehetőségektől indulva  végtelen a lista, amit további kamera is gyarapíthat. Felróható a gyártónak, hogy lehető legtöbb kelléket megspórolja, bár racionális megoldásokkal helyettesíti. (akksi töltő helyett USB kábel pl., nincs LCD, monokrom kijelzőt használ) Magyarul: költeni kell rá még kb. 50.000 Ft-ot, illetve kreative utángyártani ami kellhet. 

Mindenki dícséri a kamerát, de naivitását senki nem vallja be egyenesben. Beüzemelés és próba órákba került, minimum egy nap szükséges, hogy kitalnuld a szisztémát. PRO opció, tehát lehet, hogy a kellően naív felhasználók egy részének ez nem megy simán, viszont utána olvasható a neten. Felhasználók oldalait keresd, technikai támogatásért ott a gyártó.

Röviden: Profi és profitáló cucc. Telitalálat.

A visszanézés és feldolgozás alapjaival folytatjuk a cikket.

 

 


About Author

Karas

Alapító tag és búvároktató, számos tengeren és merülésen túl, a Kerasub frontján.

Leave a Reply

Aktuális események:

Barlangi bújócska

Blogtár