Az év tanítványa – meg egy tanmerülés

  • 1

Az év tanítványa – meg egy tanmerülés

spilja_butik.JPGSok év tapasztalat után el kellett töprengenem azon, hogy elég-e, ha osztályelső valaki, vagy jár-e valami különdíj? Kálmánunk egyrészt a szívemhez nőtt az elmúlt 8 tanfolyami merülésen, másrészt sikerrel lett bevíve az amúgy legjobb merülő helyeinkre. Túl van az első stresszen, pár barlangon, mélységen, roncson, tehát ha még pár nap tréninget vállal, akkor a haladó vizsgát is ki kell állítanom részére. Félre a tömjént, vannak hibák még, de el kell ájulnom, hogy merül az ember. Légiesen lebeg, figyelme ott van mindenen, csak a palackból fogy úgy a levegő, mintha a lipicai ménes szívná vágta közben. Komolyat javítottunk rajta, de a 18 literes puttony nélkül egyelőre nem megyünk vízbe. Szóval szív mint egy V8-as Hammer, bár ez utóbbi beszólást ő alkalmazta, természetesen nem a búvárkodás témakörét tárgyalva…

Helyből mentve: miután hatvan perceket jógáztunk 15 literes palackkal a sekélyben, kalman3.JPGpatrolac.jpggondoltam egyet, mi baj lehet egy tandemmerülésből, így ezúttal lementünk a 24 méteres gorgoniásba.

kalman2.jpgplava_spilja.JPGkalman1.jpgSzoros emberfogással, minden rendben zajlott, eltekintve, hogy a horgony meglépett, mi meg rákerestünk még a 29 méterre is. Kis áramlás, kis hidrosztatikai nyomás alatti szivótorok: sokáig nem kellett figyelnem Kálmánunk levegőjét, 14 percnél emelkedésbe csaptunk át. Csoportunk második párosa még vette a jelet, majd elmaradt. Prioritás, lehetőségek: párban vannak, a másik csoport látómezejében. Önálló teljes értékű búvárok, tehát ha a felemelkedésre képtelenek lennének Karesz Papa nélkül, akkor vissza a minősítéseket. Tehát elszakadtak, majd találkozunk a felszínen, ki vannak képezve, hogy megoldják. Ha meg találkozunk, akkor én is nyugodtabb leszek, mert arra már mi is megoldottuk az emelkedést. Higgadtan csúszunk felfelé, de 12 méteren udvariasan felkínálom a száz báros palackom octopusát. Mintha fogyókúra táborban akarnék zsírpudingot kóstoltatni, olyan kis szerényen utasítja el emberem a kínálást. Megismétlem, ezúttal morgok is hozzá, hogy nyomatékos legyen – 50 bar leeresztése közben elkel egy kis külső forrás. Mert a palackja mondom úgy ürült, ahogy a szelepen kifért. Felocsodunk így mintaszerű octopus buddy felállásban 5 méterre, kicsit időzünk, elmegy a compimról az utolsó figyelmeztető icon. Hát ennyi fenékidőnél szép is, hogy el. Nézem a levegőm: 40 bar – 12 es palack. Szemközt velem ember mosolyog rejtélyesen, látszik bazi jól érzi magát a levegőmtől. Mutatom neki a nyomásmérőmet, hogy már neki van több, kezet fogunk, még vállon is veregetem, aztán visszakérem az octopus fejet. Mindez együtt mintha egy pillanat lett volna, az előbb még ott lóbált egy giga nagy velős csontot Fehér Úr, most meg üres palackkal szintezünk a biztonság okán. Menjünk fel lassan gondolom csak – mire kis védencem már fejjel lefele lóg, a csillagokat rúgja a víz tetején futó hullámok felett. Hmm! – gyorsan levette a tervemet. Ez indiszkrét feldobódás, az egész merülésen egy nagy szégyenfolt. Felmegyek, intek egy nagy körkörös okét a hajónak, akik a fedélzetről csak annyit látnak, hogy két ember röhigcsélve kurjongat vagy harminc méterre. Simán kiszállunk, kezdhetem aggodalmaimat kiterjeszteni a többiekre.

montenegro: Mamula from the diving boatElőkerül egy Maresba burkolt fickó a B csoportból. Kicsit besokkolt, de jól van – az ő történentét Dragan kezeli, én meg szemezek a buborékokkal, amik kerülik a hajót. Darija vezeti a teamet, bár fogalmam sincs, mit merülnek. Aztán mindenki előkerül, levonja a tanulságot. Pl. 30 méteres merülésre 10 literes palackkal el lehet menni, de időben fel kell emelkedni. Azt meg bármi fura is, buddy systemben kivitelezhető manőver, főleg, ha a csoportvez erről tájékoztatva van. Csinálunk kutyaütő dolgokat időnként, én meg leírom, azt lehet tanulni. A B csoport története sem volt sima, elválásunkkor, a kékben kezdtek emelkedni. Ez nekik 16 percig tartott – tartalmazott pár kis visszaesést, meg az ehhez kapcsolódó Suunto büntetéseket. Nekik ugyan van minősítésük, de láthatóan gáz volt az emelkedésük kivitelezése. Hát ez van, aki merül, az mindig tanul – fogadni mernék, hogy kis osztályelsőm mindent rögzített. Ott van a pali, le a kalappal.


About Author

Karas

Alapító tag és búvároktató, számos tengeren és merülésen túl, a Kerasub frontján.

1 Comment

jaksi

2007-08-10 at 4:41 pm

Kedves karesz !

Mint külső szemlélő, akinek volt alkalma kettőtöket látni merülni,mondhatom, hogy tényleg látszik, hogy mennyire jó kapcsolat alakult ki köztetek .
Kívánom, hogy sok ilyen tanitványod legyen még !!

Gábor

Leave a Reply

Barlangi bújócska

Blogtár