Cápariadó helyből

  • 0

Cápariadó helyből

„Két héttel ezelőtt Hercegnovinál láttak emberre is veszélyes cápát. Az óvintézkedéseknek köszönhetően baleset nem történt. A montenegrói tengerparton nyaraló turistákra az árak mellett a cápák is nagy veszélyt jelentenek az utóbbi időben.”

shark alarmNos, ez a kedvenc hírem. Aki írta, azt hajó után kötve rángatnám a tengeren naphosszat, este pedig leíratnám vele százszor, milyen óvintézkedésekre gondol. Én az árak miatt sem érzem veszélyben magam… Ha valaki publikál valamit, akkor miért böszmeséget ír?

Tény: Az otthoni, illetve nemzetközi sajtó eléggé széles vásznon nyilatkozik ilyen kérdésekben, míg a helyi média inkább fojtott hangon tesz említést a turisztikai szezon közepén negatív kampányszámba menő eseményről. A helyi szerb netes oldalakba merülve amit megtudtunk, az, hogy egy yacht fedélzetéről nagyon hiteles meghatározással bizonyosan cápát láttak. Mintegy ötven méternyire egy három méteres, mintegy 200 kilós példány (?) bukkant fel, amely jelenés alapján fajmeghatározásra nem került sor.

true shark alarmTény, hogy fokozott készültséget – amit itt nehéz elképzelni – rendeltek el. Említi a helyi sajtó a piros zászlók kihelyezését, meg a vizirendészet fokozott mozgolódását. Nekünk a távoli Hercegnoviban semmi ilyen észrevételünk nem lehet: megyünk merülni és kész. Attól sem félünk reggel, mikor kocsiba ülünk, hogy elromlik a fék, egy kamion gázol rommá szemből teljes gázzal. Pedig félhetnénk joggal, hiszen több adat támasztja alá ezen veszélyek fenyegető jelenlétét. Hát ezért nem félünk a cápától. Azért a magyar oldalakon lévő hírtartalmat érdeklődéssel futottuk végig – itt a nagy nagy tengerparton. Lsd. eztán:

„Cápát láttak a bari parti őrség járőrei hétfő délután fél háromkor, alig 500 méterre a parttól Ulcinj egyik strandjánál. A teljes déli partszakaszon – Bartól az albán határig – azonnal elrendelték a piros zászlók kitűzését, ami azt jelenti: egyelőre tilos a fürdés az Adriában.

A vízi rendőrség mindenkit kiparancsolt a tengerből, az úszókat, a búvárokat, de még a vízibicikliseket is, a kirándulóhajók pedig nem hagyhatják el a kikötőket.

A Vijesti című montenegrói napilap megszólaltatta a járőröket, akik a cápát látták. A hal pontos méretét nem tudták megbecsülni, mivel igen gyorsan mozgott. Azt, hogy egy nagyobb példányról lehet szó, a vízből kiálló hatalmas hátúszójából következtették ki.

Ez néhány héten belül immár a harmadik cápa Montenegróban, nem sokkal korábban Herceg Novinál is találkoztak halászok cápával, méghozzá ugyanott, ahol június elején egy 3,5 méteres, 100 kilós példányt fogtak ki az Adriából. Ezt később megsütötték, és jó pénzért kiporciózták a turistáknak.

Az Adriában 28 féle cápa él, az északi részeken inkább a kisebb termetűek honosak. A montenegrói halászok szerint – mint helybeliektől telefonon megtudtuk – az elmúlt hetek rendkívüli hősége, és a túlmelegedett tenger miatt a cápák nehezebben juthatnak táplálálékhoz. (A halak többsége elmenekült a nyíltabb vízek, hűvösebb tengerek felé.) Így nagy valószínűséggel halászhajókat követve úsznak fel most a partok közelébe.

A kotori tengerbiológiai intézet munkatársai úgy nyilatkoztak a helybeli médiumoknak, hogy a felbukkanó cápák többsége valószínűleg nem jelent veszélyt a fürdőzőkre. Világszerte évente 70-100 támadás, és 5-15 haláleset fordul elő.

Ha valaki mégis egy cápa közelébe kerülne, akkor legjobb taktika a nyugalom, szép komótosan kell elúszni minél messzebb tőle. Amennyiben pedig támadna, a szemén érdemes megsebesíteni, az az egyik legérzékenyebb pontja ugyanis. A cápák – a közhiedelemmel ellentétben – határozott fellépéssel általában könnyedén elriaszthatók.

A montenegrói vízi rendőrség rendkívüli készültséget rendelt el, Bar és Ulcinj közelében a járőrhajók folyamatosan pásztázzák a tengert.”

Forrás: Népszabadság Online, 2007.07.31. , továbbá


About Author

Karas

Alapító tag és búvároktató, számos tengeren és merülésen túl, a Kerasub frontján.

Leave a Reply

Barlangi bújócska

Blogtár