Víz alatti szobrok

  • 0

Víz alatti szobrok

Vízzel teli úszómedencébe ömlő forró viaszból alakulnak szobrok Csurka Eszter képzőművész keze nyomán a nagyközönség előtt a Tavaszi Fesztivál egyik befejező eseményeként április 4-én, szombaton a Csörsz utcai Sportmaxban 14 és 22 óra között. A közönség a medencét körülállva szemlélheti az eseményt.

csurkaeszter_viasz.jpgAz egyszeri és megismételhetetlen több órás performansz az úszómedence szélén kezdődik, ahol felforrósítják a viaszt, majd lassan a vízbe öntik. Csurka Eszter Strabag Festészeti Díjas, Derkovits Gyula Képzőművészeti Ösztöndíjas és Hungart ösztöndíjas képzőművész könnyűbúvár felszerelésben a víz alatt várja a vízbe csapódó anyagot, amelyet megformál, majd a megszilárdult alkotásokat kiemelik a vízből. Szabad szemmel a medence széléről és egy nagy kivetítőn is követheti a közönség a projekt menetét, hiszen a felszínen és a víz alatt kamera rögzíti a történéseket. Délután kettő és este tíz óra között bármikor be lehet nézni, hol tart a művész az alkotás folyamatában.

zeg53.jpg-Az ötlettől a megvalósulásig fél év telt el – árulta el a képzőművész. Kérdésre válaszolva, hogy mennyi előkészületet igényelt a szobor-performance, Csurka Eszter elmondta: sok kis próbaöntés előzte meg a premiert, a merülés fortélyait pedig három búvár segítségével sajátította el, akik mindvégig ott lesznek majd vele szombaton is az úszómedencében.

A performance az úszómedence szélén kezdődik, ahol felforrósítják a viaszt, majd a segítők lassan a vízbe öntik. A képzőművész könnyűbúvár felszerelésben a víz alatt várja a vízbe becsapódó anyagot, amelyet megformál, majd a megszilárdult alkotásokat a végén kiemelik a vízből – számolt be Csurka Eszter.

Ezek a viaszszobrok még egyszer átalakulnak majd, ugyanis a későbbiekben a Szabó Öntödében fémbe öntik az alkotásokat. A performance folytatásaként vasárnap délután a MOM Parkban, egy fogadás keretében mutatják be a víz alatt készült műveket, ahol az eseményről forgatott film rövid változatát is levetítik.

Arra a kérdésre, hogy történelmet ír-e a képzőművész a szombati víz alatti szoboröntéssel, Csurka Eszter azt válaszolta: kicsiben már minden létezett, a középkori jóslásokhoz a boszorkányok öntöttek már ólmot vagy viaszt a vízbe, de ilyen léptékű vállalkozásról neki nincs tudomása, ezért reméli, hogy ő találta ki.

Az idén negyvenéves Csurka Eszter igazi „összművész”: festő, szobrász, fotós, rendező, színész, díszlettervező. Az Iparművészeti Főiskolán fotót és grafikát tanult, emellett a Színművészeti Főiskola rendező-operatőr szakát is látogatta.

Csurka Eszter azért tartja fontosnak a performance-okat, vagyis azokat az akciókat, ahol a nézőkből, az esemény idejére közösség formálódik, mert azzal a jó érzéssel távozhatnak, hogy valami egyszeri és megismételhetetlen történet részesei lehetnek, mint a szombati nyilvános szoboröntésen.

Bővebb információ a nyilvános szoboröntésről a Budapesti Tavaszi Fesztivál honlapján a btf.hu oldalon olvasható.

(Forrás: FH)


About Author

Karas

Alapító tag és búvároktató, számos tengeren és merülésen túl, a Kerasub frontján.

Leave a Reply

Barlangi bújócska

Blogtár