Na milyen volt Gyékényes?

  • 0

Na milyen volt Gyékényes?

Egészen pontosan: dermesztő. Lehetett húsz fok fölött a napsütés, de ez kevés volt ahhoz, hogy a halak felébredjenek. Mi lementünk szólni nekik, hogy ébresztő, itt a nyári időszámítás! – de csak egy beteg potykával találkoztunk, aki fejjel az iszapba próbálta magát öngyilkolni. Brr! Csúnya látvány volt, mást nem is nagyon láttunk, kagylótelepeken kívül. Tizenegy méteres mélység, hűvös, tiszta víz, gyors befejezés jellemezte a mutatványt. A feladat elérte célját, meg lett mártva a laminált ruhám, Füge Prof belekóstolt a szkafanderes merülésbe, Fenyvesi kolléga is ázott egyet. Több elvetemült nem indult.

gy_k_nyes.jpgTeszteredmény: ez a ruha szigetelést igényel, hiszen csak vízzáró. Jelen hőmérsékleti tartományban a neoprén száraz ruha a jó választás, vagy pedig valami tunning aláöltözet. A búvár számára a hideg víz ott támad, ahol tud: arcon, vagy éppen a kézen. Rosszul sikerült a kesztyű teszt, ez is oka volt a merülés gyors befejezésének.

Amúgy Gyékényes is alszik még,sehol egy lélek, zárva minden. Semmi nem változott: a kemping mögött a stég düledező romjai is ugyan olyanok.

A bázis területén nagy, új épületek állnak, a régiek pedig mögötte bújnak kontrasztként. Ide jártunk egykor.

Bizony, valamikor, a kezdeteinkkor, belekóstolva a sűrített levegő ízébe.  Csodálkozva a világra, egy klubbal és sok emberkével a hátam mögött a sok merüléstől részegedve jártuk a tó partját. Mi lenne, ha itt rendezkednénk be bázisnak? Ez volt a mottó, nyáron leköltözni, tavasztól őszig merülni a szabadban. Nem csoda, ha megrészegedtünk, hiszen a hely nem közömbös: megérint a tiszta víz, a természet hangjai, a nyugalom Gyékényesen.

A meredek vízpart a mélybe bukva meg sem áll 5 méterig, néhol kavicspadok tűnnek fel, de van kiépített kötélpálya is. Egy barkas parkol majd öt méteren, belebújva szabad tüdővel hűsöltünk a nagy melegben, nem kicsit ijesztve meg az ara járó búvárokat, akik biztos kákalagnak néztek bennünk.

Hínárfalak között besütő napfényben csukák lesnek prédára, naphalak sasszéznak rajokban, vagy méretes nyurgapontyok iszkolnak a buborékok elől. Tizenkét méteren az ember a tájolóval barátkozik, hogy visszataláljon az indulási helyre.

A boronatárcsa, a grillrács és a bogrács nem pihen. Este a tűz körül pedig életre kelnek a mélységben fogant történetek. Szép sorban fogy a nép, a (de)hidratált, fáradt csapat nyugovóra tér sátraiban, csillagok ragyognaka  tó felett, susognak a fák szép álmot kívánva.

Jövünk melegebb időben, idén, június 5-7 Gyékényes búvártábor, tanfolyam nyíltvizi vizsgája. Legyen jó meleg! További részletek a merülőhelyek rovatban hamarosan.


About Author

Karas

Alapító tag és búvároktató, számos tengeren és merülésen túl, a Kerasub frontján.

Leave a Reply

Barlangi bújócska

Blogtár