Merülőtárs a kezdetektől: Suunto Eon Core

  • 0

Merülőtárs a kezdetektől: Suunto Eon Core

A patináns óragyártó évtizedek óta igyekszik kihasítani a részét a búvárkodás piacán. Ahogy kezdtem a búvárkodást, már ott voltak a nyomásmérők, majd a kompjuterek a búváriskola szertárában. A Gekko, Zoop, majd a Novo modellek minden elvárást teljesítenek, de persze egy profi többet akar. Így kapott helyet a D6, majd az Eon Steel a személyes oktatói felszereléseim között.

Na de mit akarjon egy kezdő búvár? Alap kompjutert vegyen, vagy olyant, ami képes a növekvő igényeket követni? Ez legalább is a rekreációs irányvonalon belül érvényes törekvés, amikor a nodeco elvek szabják meg a kereteket. Ha hajlandóak vagyunk előrelátóan letenni a voksot a búvárkodás mellett, hagyjuk magunk elvarázsolni az Eon Core meggyőző imázsa által és nincsenek aggályaink a zsebünk mélységét illetően, akkor ez egy jó választás. Főleg akcióban!

Először volt az Eon Steel. Kicsit talán túl nagy, túl robosztus és nehéz ahhoz, hogy hölgyek is rákapjanak használatára. Persze jól látható, konfigurálható és praktikus a kijelző, egyszerű a kezelése, az iránytűje meg alapból nélkülözhetetlen. A Suunto nem adhatott el belőle annyit, amit szeretett volna, mert hát a Tech Guru vonalon van azért pár patináns konkurens, amit a nagyszakállú Guruk a Padovanoknak tovább is ajánlanak, ebbe a körbe pedig a Steel nem igen tud betörni.

A cég gőzerővel teszteli a könnyedebb vonalat, 2017-ben több száz tesztmerülést ölnek a Core modellbe míg megjelennek egy igen csak korrekt koncepcióval. Persze az ötlet nem új, hogy az alig-kezdő, buborékolgató búvár tapasztalatai és tudása ahogy növekszik, eljut a TEC-REC vonalon a 80 méterig, Trimix és újralégző merülésekig, így növekvő igényeivel, egyre több funkciót ki tud használni szeretett első kompjuteréből.

Összesítve az árakat, akkor olcsóbb mint az Eon Steel (cca. 87.000 Ft-tal), olcsóbb mint az óra formátumú, de kisebb tudású D6 (cca. 30.000,- Ft árelőny) Ha ezeket nézzük, az igényeinket, és belemegyünk a részletekbe, akkor igen jó ötletnek tűnik megvásárolni.

Első benyomás

Búvároktatóként gyakran előfordul, hogy az ember kezébe nyomnak egy kompjutert, amit be kell állítani még a merülés előtt, kinn a tengeren, félig beöltözve, leírás, vagy támpont nélkül, mintha természetes volna, hogy minden típust ismerünk. Ennél a modellnél kb 60 másodperc elég, hogy az ember tudatosan evezzen a menüpontok között, megtalálja az egyszerű beállításokat. A három gomb kesztyűben is jól kezelhető, illik a menürendszerhez. (alapszabály: óvakodj az egygombos műszerektől!)

Konfigurálható megjelenés a DM5 szoftveren keresztül. Ráadásul 3 különböző mód szabható igényeinkhez: prominent, classic, grapfical

A bankkártya méretű, színes, TFT kijelző gyönyörködtet, merülés alatt végig aktív, éjszakai merülésnél kifejezetten barátságos. Nappal három fényerő beállítása segíti a láthatóságot, ami merülési módban nem állítható, de a víz alatt mindegyik mód jól olvasható.

A kijelzővédő egy egyszerű öntapadós fólia, aminél azért én kicsit többet vártam egy ilyen terméknél. Persze, lehet, hogy az idő igazolja, a víz alatti igénybevételre ugyanolyan jók a vődőfóliák, mint a felszínen.

Magát az alapszoftvert is frissíthetjük, gyönyörködhetünk a merülési naplónk grafikus profiljában amit szerkeszthetünk és meg is oszthatunk igényünk szerint. Az erre való DM5 szoftver ingyenes, hasznos holmi, még merülés tervezésben is segítségünkre lehet. A legnagyobb találat azonban, hogy átszabjuk vele a kijelzőt, ami nekem az első feladatkitűzés is a telepítést követően.

További szépsége a modellnek, hogy korunk igényei szerint a Movescout alkalmazással Bluetooth kapcsolaton keresztül felhőbe is dolgozhatunk, lehetővé téve a megosztást, képek feltöltését, stb. Maga a beépített memória 200 órányi merülést tárol.

Üzemórák

Karcsú Li-ion akkumlátor 10-20 merülési órát garantál. (mindig jelzi az indikátor a hátra lévő időt, ami legkisebb fényerőn 27 óra is lehet, míg 14 órányi volt legerősebb kijelző fényerőn) A tartozék mágneses USB töltőkábellel frankón csatlakozhatunk, de figyelni kell az érintkezőre, mert fordítva is rátehető, amikor viszont semmit nem töltünk az akksiba. Ha ezt elkövetjük, akkor is minimum 2 óra akku idő szükséges a merülés kezdetekor amiből kifutva a manual hívatkozása alapján GAUGE (műszer) módban működik a  kompjuterünk, majd 48 órára kizár minden DECO számítást igénylő funkcióból, szóval szárazdokkba kerül az egység, vagy GAUGE módra töltve használhatjuk tovább. (ilyenkor is 48 óra a biztonsági határ a szaturációkat igénylő merülési módokig)

Az akksi cserélhető, azaz 500 töltési ciklus után, még mindig van egy műszerünk, ami tehát eléggé környezet tudatos megoldás és igen csak előre mutat. Hosszú távú társnak igérkezik.

Algoritmus

A módosított Bühlmann algoritmus szerinti nodeco kompkuterről beszélünk, ami a 2005-ös modellekhez képest rövidebb időket engedélyez, bár 12 méter feletti deszaturáció esetén gyorsabban kinulláz. A szaturációk ilyen jellegű súlyozása teszi biztonságos reki műszerré, ami a napi 3-4 merüléshez passzol leginkább. Nem deklarált technikai kompjuter, ami a 80 méteres limitből is látszik, tehát ahol a napi egy, kiélezett, dekompressziós merülés a cél, módosított grádiensek igényével, ott nem kell alkalmazni.

 

TECHNIKAI PARAMÉTEREK
  • Merülési módok: Gauge/Air/Nitrox/Trimix/CCR (fix point)
  • Gáz váltás – 10 különböző keverék (Oxigén 5 – 99% / Helium 0 -95%)
  • 10 Suunto Tank PODs fogadása
  • ppO2  0.5atm – 1.6 atm
  • CNS / OTU (OLF) kijelzés
  • Algoritmus: Suunto Fused™ RGBM
  • No-deco tervező mód
  • 3D digitális iránytű, marker
  • Személyi beállítás, + 3 magassági fokozat
  • Deep Stop
  • Lithium-ion akku, kb. 500 töltés, cserélhető
  • 930 mAh,  kb. 10-20 üzemóra/töltés
  • 17 nyelv (nincs magyar)
  • Színes TFT kijelző, at 320 x 240 pixel
  • Ásványi kristály üveggel
  • Elérhető színek: fekete, fehér, lime
  • Elastomer szíj ill. opcionálisan vehető bungee
  • D5 manuálisan frissíthető szoftver
  • Vezetéknélküli Bluetooth adatátvitel Movescount App
  • PC-hez USB adatkábel (töltőkábel)
  • Konfigurálható kijelző, 3 képernyő mód
  • 80 méteres mélységig
  • Súly 154 g

 

Már a Kerasub búvárboltban is rendelhető!

 


About Author

Karas

Alapító tag és búvároktató, számos tengeren és merülésen túl, a Kerasub frontján.

Leave a Reply

Barlangi bújócska

Blogtár