47 méter mélyen

  • 0

47 méter mélyen

Sokat halogatva, egy cidris, zord téli estén, engedve a komor hangulatomnbak és a merülési elvonás egyre erősebb görcsének, megnéztem  a 47 méter mélyen című filmalkotást. Víz alatti búvár film gyűjteménybe való darab, mert azért felvet pár gondolatot.

Elhagyva a lehúzó kritikákat, a képi megjelenítés mellé tennék egy elismerő megjegyzést. Igen, túl sötét, túl kegyetlen és rideg a látvány, de pont ez kell, hogy a fotelben tespedő ember szorongani kezdjen, illetve a helyzet dimenziója valahogy súlyt kapjon.

Persze senki ne várjon valós idejű horrort, hiszen ha valóban 47 méteren lett volna a történet, akkor azok a palackok gyorsabban kiürültek volna, mint ahogy a szereplőket mi elnézegettük szorult helyzetükben.

Ha szakmázunk, akkor több tételen lehet hümmögni:
– klassz cuccokban frankón merülnek a csajok, miközben a bárka annyira rozoga, hogy az szinte lesír, hogy ez csóringer mutatványos kóceráj
– 47 méter: ezek a 11 literes palackok normál (nem stresszes) körülmények között maximum 25 percet bírhatnak
– maga a mélybezuhanás után, csipkerózsika nem ébred fel. ha igen, agonizál, kiszabadul a légzőmaszkból és ezért be is végzi.. A pánikos jelenet ezért javít a valóságképen.
– nitrogénmámor. valós veszély. csoda, hogy csak mikor megemlítették, akkor jött a képbe.
– dekompresszió: odáig nem juthattak el, ezért ne legyen téma 🙁
– cápák: nem igen voltak érzékeik birtokában, mert ha igen, akkor bármelyik felúszási kísérletkor lecsaptak volna így felheccelve.
cápás merülés valós változata (képes hírdetés): nem nagy fehérekkel…
4 tipikus cápafaj Cosumelnél

A történetet nyilván túl kellett színezni, így a sötét mélységen túl, maga a katasztrófa, maga a marcangolós cápasztori, mind, mind túl mutat a realitásokon, de azért alkalamas a szorongás fenntartására, főleg, ha elfogult búvárfajzatként szemléljük.

Pont ez lehetett az oka, hogy megpendített bennem valamit és nem kívánom a porba döngölni, hanem merem ajánlani mindenkinek, aki végre lemerülne egy kis izgalom kedvéért. A film az fim, ebben a műfajban sok minden megengedett.

A mélységi mámorról pedig egy Deep Diver tanfolyamon és persze élő egyenes merülésben kell értekezni. De azért nem így, nem 47 méteren…

Nem akartuk ráhúzni a vízes lepedőt. Csíptem. Amúgy a bahamák igenis úticél, azoknak, akik igazán akarnak cápásat merülni. A térségben kiváló cápás spotok vannak, ahol tényleg több, igencsak felcukkolt cápafaj összeverődik az etetéskor. – Cabo : shark attrakciók

További film infók:
port.hu – emészthető kritika
wikipédia – 47 méter mélyen – ez kritikamentes

 

 


About Author

Karas

Alapító tag és búvároktató, számos tengeren és merülésen túl, a Kerasub frontján.

Leave a Reply

Barlangi bújócska

Blogtár