Razanj – Dalmát búvártúra

  • 0

Razanj – Dalmát búvártúra

 

Szép helyre kívánkozunk, mélyre merülnénk. Főszezonban vágjunk bele az Adriába, bár késői gondolat, de csatlakozzatok, ha felkelti érdeklődéseteket! Miért éppen Razanj? – szerintünk kiderül…

  • Az autópályától 50 km-re, a település déli részén fekszik a Stivašnica nevű festői öbölben, ahol sziklás strandot, valamint teljes nyugalmat és csendet találhatunk. Az öböl távol van a nagyobb idegenforgalmi helyek zajától és tömegétől. A fürdésen kívül a tagolt tengerpart ideális a búvárkodásra és a halászatra. A Stivasnica-öbölben több magánszállás és apartman is található.

 

  • A Ražanj-félsziget délnyugati csücske a kelet-adriai part legkiállóbb része, mely földrajzi és éghajlati szempontból északi, és déli részre osztja az Adriát. Ezen a helyen találkoznak az északi és a déli szelek, ciklonok és anticiklonok, valamint a tengeráramlatok. A legnagyobb hullámok is megtörnek itt és olyan nyugalom uralkodik, melyet csak el lehet képzelni és amely nem található másutt az Adria környékén. A nyári hónapokban Rogoznicán háromszor kevesebb eső esik, mint a szomszédos nagyvárosokban, Splitben és Šibeniken. Az ókori görögök Diomedesz-fokként ismerték és már Homérosz is írt róla.

  • Búvárként a nyílt, nagy víztömegek közelsége és a parti öblök élőközösségeinek közelsége kínálhat változatos, gazdag merüléseket. Harminc különféle merülőhely kínálkozik, kifejezetten jó hírnek örvend a bázis.
  • Utasként, kísérőként, családtagként: kirándulási lehetőségek a környékben, közvetlen közelségben sziklás strand, lassan mélyülő barátságos fürdési lehetőség.
  • infoRogoznica oldala – Razanj info

Szállás/foglalás: főszezon! A szállás a parton van, a bázis kezelésében.

Egyéni foglalás: ha valaki szeretne egyénileg, vagy gondolkodik, akkor az a parton, a bázis közelében legyen – parkolási megfontolásból, nehogy autóval kelljen jönni merülni!

Utazás: Szombathelyről erős 600 km, túlnyomóan autópályán, bő 6 órás autóút. Hazafelé a KRKA nemzeti Park kínálkozik, így közel 1 órával rövidebb a hátralévő út. Nagyon bevált nekünk, érdemes délután 5-ig ott pihenni és mérsékeltebb forgalmi viszonyok között, remélhetőleg dugó és kánikulában való vesztegelés nélkül hazajutni.

Bázisinfó: családi vállalkozásban évek óta futó magyar bázis. Szívvel – lélekkel, jó referenciákkal. Bővebben a honlapjukon találhatton infókat, árakat, leírásokat. www.adriadive.hu

Szállás árak: aparmanonként kerülnek elosztásra. (cca. 25 EUR/fő,/éj)

Part: sziklás, kavicsos belépővel, lehet úszni. 0,5 m – 10 méterig Nem túl jellegzetes, középszerű élővilág, tengerifű, betontömbök, varsák, kötelek, láncok: csak kezdő tanuló, vagy checkdive célból. (25 EUR-ban számolták, erős túlzás érte)

Merülés árak: csomagban érdemes

Felszerelések: ólom, palack helyben, aki nem foglal, az lehet, hogy alu palackkal merül.
Merülésvezetés, szervezés: helyi normák szerint szabadon merülhetsz, vagy csapódsz valkihez. Látni csak 30 méter alatti gorgóniaoázisok, falak, letörések, üreges teraszok kínálnak mámorító élményt. Hűs, relative rövid merülések, nem csábít nagyon 60 perc pluszos merülésre semmi – hacsak nem rosszkor, rossz helyen jártunk…

Speciális: legyen búvárkártya, merülési napló, búvár biztosítás, esetleg orvosi igazolás.

Wing:  a bázisvezető néha felajánl utasoknak kihajózási lehetőséget, ami nagyon rendes dolog tőle. A saját mókánt, nekünk elmaradt a széljárásnak köszönhetően sajnos. video


Összességében: nagyon jó volt, vissza is mennénk. Persze a reális benyomásokról érdemes elolvasni a következőket.

 

Covid 20-20 szezonban sikerült lejutni, július idusáról beszélve nem volt nagy tumultus, de a parkolási armageddon jól éreztette magát így is. Mivel a bázis-szálláson voltunk, gyakorlatilag nem kellett autóznunk. Boltba, vagy a központi éttermekbe eljutni az apartmanok közötti kecskecsapás kínál némi rövidítést, szép a parti félig kiépített, kellően romantikus és intakt csapás, bár ez túraútvonal inkább este fejlámpával kellhet készülni

. A tenger közelsége, a panoráma lelket gyönyörködtet, a lépcsőt megszokni napokba tellett, de ott voltunk a parton! Közvetlen parti szállás, az nagy öröm! A gyerekek helyben meg voltak oldva, napozás, fürdés, kaja és WC – a létezés alapelemei nyaralás alatt.

A báziszállás felé ne támasszunk igényeket, ne legyen elvárásunk több, mint, hogy lesz hol lefürdeni, aludni és pár étkezést elkölteni. A kifeküdt ágyak nekem szép álmot nem hoztak, szúnyogháló is lehetne az ablakon, a szekrények sem praktikusak sem jók, a WC bekötőnk is bicegett, néha elúsztunk miatta, a zuhanyfülke mellett folyt a víz kifelé a járólapra. 15 EUR/fő fix fejpénz van,, helyi költségnem. Magyarázat és ellenérték nincs. Nincs továbbá szemeteszacskó, felmosószett. Van törülköző, szép logóval, de az enyém annyira elnyűtt volt, hogy törülközés közben majdnem kettétéptem. Van kiírás, hogy ha elfogy a WC-papír, akkor menj érte a boltba, amit találsz az apartmanban és “van” az nagyon szívesen extra, de amúgy nem is járna. Ezek után kellő szerénységgel viseltethetsz ottléted során. Van pár megjegyzés azokra a kellemetlenségekre, mint, hogy szemét kezelés és akadhat más göb is, amin fennakad, aki akar. Szépen adagolva lenyeltük, egybe kapva sok lett volna.

Nincs meg a dalmát wellcome feeling, vendéglátásból az összkép azért messze a jelestől. Megoldás: hamáshol szállsz meg, de érd el gyalog a bázist, cuccokkal, kényelmesen. Autó parkolásra ne építs, lehetetlen küldetés.

A búvárbázis, csinos kis porta, gondos kézzel vezetett meseország. Vezetője szakember aki szenvedéllyel szereti a tengert, vezeti a hajót és minden rajta fut át, merül, szervez, okít, ha kell. Kinyilatkoztatások bőségesen áradó forrása, helyén kezeli a dolgokat. Érzi  a tengert, vele él, hazai neki a pálya.

Az elharapott kurta eligazítás során a gondolatolvasás, tekintet követés és pár irányt mutató mozdulatból kell kiszűrni hogy merre, mit kell keresni a víz alatt, mintha féltett titok lenne a lenti világ.

A közeli merülőhelyeket láttuk nagyrészt 15 perc kifutási időn belül, ami mind fal, letörés, gorgóniaerdő és mélység 30 alatti látnivalóval. Éreztem, hogy mutathatna többet az Adria, de ha beteg a  világ, a tenger miért lenne egészséges? Sajnos ezt máshol is így láttuk, elszomorító a tény, hogy merre tart az élővilág és mi emberek teszünk róla leginkább. Változik a klíma, miattunk. Ez nem jó.

Megszerettük. Jó volt. Razanjt meleg szívvel ajánlhatom a búvárkodást kedvelőknek.


About Author

Karas

Alapító tag és búvároktató, számos tengeren és merülésen túl, a Kerasub frontján.

Leave a Reply

Barlangi bújócska

Blogtár