Tihany – Rose járat: merülőtárs barakkuda és fűrészes sügér

  • 0

Tihany – Rose járat: merülőtárs barakkuda és fűrészes sügér

Megismerszik a guberátor, ha szemétdombon sétáltatod: rentábilis lesz a merülés. Búvárélmények megint, iskola a láthatáron, a nagyobb halak fajtából. A főnök elégedetten emlékszik a merülésre, miközben jól megérdemelt siestáját tölti.
pancs
.
Kis hullámzás még, szelek kavarognak kifulladva: kérdés, milyen idő lesz, s milyen látótáv fogad majd lenn a roncson – a Zenta merüléskor? Már csak két nap! Sok gondolkodásra nincs idő, ma is merülőnap, kényszerből „kukamerülés”. Egyre jobban kezdem kedvelni a kikötőt Rose-n. Találok egy hosszú csövet, víz-lég szivattyút kreálok, azaz működik: szívja a vizet rendesen, vidáman köpködve csóvál a nyomóoldal, dől belőle a levegő meg a felkapott hordalék.

Franz igazi kukabúvár, turkál, gubizik, kifogy a palackja, cserél, ugrik vissza tüstént. Hihetetlen, hogy emberek képesek régi törött cserepeket, üvegeket kiturkálni a kövek közül. Nos, Franz vagy két szatyor holmit válogat össze. Egyéb reál pozitívum: két komplett horgony, láncostul…

Részemről egy vidám magyar csapat randalírozását felügyelem. Megviselte őket a Tihanynál töltött merülés, majd Rose-n kikötve tudok csak merülni egyikükkel. Húsz méteren végre felderíthetem Roset – amit ugye introsokkal nem tud megtenni az ember. Eredmény: két szép fűrészes sügér: amíg nem ütik meg a fél métert, addig csak gyerekeknek tekinthetőek. kicsi sügérek, kerüljenek szigonyosok! Hosszú szép életet és nagyra nőjetek nekem, meg a velem érkező látogatóknak! – kívántam nekik, majd tovább lebegtünk. Kellemes, langyos vízben lustán, cél nélkül meresztgettem a szemem, mire elakadt a lélegzetem! Egy kísérteties nagy halraj bontakozott ki a távoli kékből, majd ismerős sziluettek rendezett tömege rajzolódik ki élesen: barakkuda iskola a 40 centis korosztályból! Ilyet erre még nem láttam, csak fele ekkora makettek kisebb előőrsét Mamulánál ugyanígy augusztus közepén. Percekig csak lesek, majd azért köszönöm a velem merülő kezdők szerencséjét.

Rose

Rose: Szeretek itt merülés után is héderezni: ül az ember a hajóval szemben egy árnyékos kis helyen, valami hűsítőt fogyasztva. Miközben a festői panorámában és makrópillanatokban gyönyörködik…

.


About Author

Karas

Alapító tag és búvároktató, számos tengeren és merülésen túl, a Kerasub frontján.

Barlangi bújócska

Blogtár