Egy heti műszak

  • 0

Egy heti műszak

dolphin
Delfines szívás, fundive, intro, intro, Salem, intro, Thistlegorm, dayoff. Az elmúlt napok címszavakban így süvítettek el, összefolyva, keveredve kibogozhatatlanul egyben.
.
Ha volt merengésem a minap a delfinekkel való viszonyomon elmélkedni, akkor most egy újab lehetőség ugrott elő a cilinderből. Már mindent előre végiggondoltam, csak zavart kicsit a megfordult tenger; délről áramlott a víz, de kegyetlen sumák módon. A merülés leizzasztó szembeúszással kezdődött. Nos a delfin csapatot nem zavarta cseppet sem, kőröztek a zátony körül, és mikor elég közel jöttek, utánuk vetettem magam a kamerával. Hetes neoprén, 4 kilo ólom, meg a kétkezes kamera. Snorkel nélkül, sportosan rájuk rontottam, bár kicsit erős tempót diktáltak. Vagy két snittet tudtam csinálni ami szemmel látható fél perces anyagnál többet nem adott ki. Mire felnéztem, a hajó lecsúszott a horizontra, azzal a zátonnyal együtt, amihez ki lett kötve.

A távolság fejbevágónak tűnt. Az ijedtség akkor kezdődött, mikor kisebb úszás után se tűnt másmilyennek. Lenéztem tempózás közben, mérni a sebességet. Eltartott egy darabig, mire elhagytam egy kis asztalkorallt, de ekkor már izzadtam a ruha alatt. A következő negyedórám erőteljes lapátolással tellt, végiggondolva az alapkiképzés során időre úszott távokat. Rescue, önmentés, snorkeling bajnokság! Kezdett ironman jellege lenni a visszaérkezésnek, és a delfinekkel folytatott kapcsolatvételt új alapokra helyeztem.
.
delfin
.
Tanulság: ilyen brutál áramlásban, nehezített felszerelésben, delfinnel vagy sem, de legközelebb nem úsznék ilyet, hogy remegő lábakkal, üvegesedő tekintettel érjem el a hajót. Na, ettől óvnék másokat, vagy mi, ha időben szólok.De hiába: hajós menet közben, delfinek a nyílt tengeren. Másik hajó mellettünk lohol, páros falkakövetés, emberek a hajók tetején, orrán csüngenek a korláton, hisztérikusan lelkes mindenki. Olyannyira kitör a láz a szoszéd hajón, hogy elkezdenek a vízbeugrálni, és úszni a hajók mellett. Kis gázzal megyünk, így együtt haladunk a delfinekkel és a sprintet úszó emberekkel. Vicces látvány, ahogy a delfinek nyerik a bajnokságot, az emberek pedig vagy 5 perc esztelen kapálózás és úszás után kimerülten feladják. Szóval: ilyenek ezek a delfinek!
.
intro
.
Intro az meg intro. Vannak napok, mikor a turisták beavatásának szenteljük hivatásunk adta képességeinket. Na, ilyenkor nem is koncentrálunk másra, mert néha elég kemény pankráció zajlik a víz alatt. Néha simán megy, néha meg ijedtség lép fel, és sehogyan sem megy, már az eleje előtt véget ér. Állítólag van egy honlap, egy fórum, ami az intrósok tapasztalatait összegzi, megtárgyalva a hivatásosok által végzett munka értékét. Na, ezt szakmai kíváncsiságból megnéztem volna, szóljon valaki, ha ismer ilyet. Én csak azt tudom, hogy ha megérne annyit, hogy az ember emlékezzen a kellemetlenes élményekre, akkor lenne egy komoly, végtelenbe futó, tanulságos és leleplezős fekete oldal. Az oktatók oldala az igazságról. Az igazság pedig az, hogy speciális feladat, speciális módszereket követel. A fizetség pedig a siker: az arcokon ülő réveteg mosoly, a beavatás élményétől sugározva. Az új világ felfedezésében való részvétel szép, de nehéz munka. mondjuk nem tudom, Tomy haver is így gondolja-e de a fotón azért igen jól mutat. 🙂
.
tajkep.
.
Azért, hogy az ember jól érezze magát, kell egy kis spéci merülés. A Thistlegorm túra Hurghadából is kivitelezhető, meg is kaptam az expedíciót. Felugrottam a hajóra hajnali 4 után Zozoval, aztán indultunk. Kicist szkeptikusan szemléltem a szelet, ami valljuk be nem volt egy erőtlen fuvallat. kiérve a nyílt vízre kezdődött a tánc. Másfél óra elégnek tűnt ahhoz, hogy összerázódjon a csapat – igaz a hullámoktól – de egységesen egyetértett benne, hogy itt bizony reménytelen a Thistlegorm elérése. Abu Nugarig jutva megálltunk, elnézést kérve az időjárásért. Lefújva viharos szél miatt! Eddig tükör sima víz fogadott minket minden nap, most meg kitört ez a kemény időjárás – és pontosan kora reggel kezdte… Az ember meg ne legyen ideges, beleszámolva a vendégeket is. Nos, ekkor még nem is sejtettem, hogy ez a széljárás okoz majd még problémákat. De ez a következő történet része.

About Author

Karas

Alapító tag és búvároktató, számos tengeren és merülésen túl, a Kerasub frontján.

Leave a Reply

Barlangi bújócska

Blogtár