Túlnyomás

  • 0

Túlnyomás

Mióta Miklósék elmentek, azóta a tenger kicist ridegen viszonyul a látogatásokhoz, néhány teliben attraktív ráján kívül mást nem virított elénk. Azért a vendégek tréningben tartottak, sikerül leúszni a kilométereket, keresni a lehetőséget komolyabb találkozásokra. Delfin! Harsogták ma, mikor öltöztünk, aztán cápát is kiáltottak. Ez esetben az ismert összefüggés kamu volt, mert Fanadirnál csak tejhalak karcolták a snorkelesek idegeit. Mondjuk amatőr szem tényleg csak sötét hátuszonyokat lát, meg hosszúkás testet: Spilberg filmje óta ettől retteg a világ. Se a látótáv, se az áramlás nem volt ínyemre, de azért 2 merülés, két intro várt rám.Kellett valami extra, mára beütemeztem a kísérletet. Anno mikor elúszott a víz alatti fényképezőm, azaz a szépemlékű Powershot S80as beázott, csak álltam értetlen fejjel, nem értve a dolgot. A beázásnak kell, hogy legyen oka, valami konkrét magyarázata. Nálam meg úgy jött be a víz 3 métertől, mintha nem is lenne becsukva a tok. Kontra fix tény, hogy siliconos, tiszta tömítőgyűrű, helyrerakva, egész délelőtt fotóztam, csak elemet cseréltem. Gondos újracsukás… Aztán jött a beázás!

Nyomozok, kinek miért ázik be a tokja. Ötlet: nyomáspróba. Tok szuper, cseppmentes. Többször! Mi akkor a hiba!Nos, sok sok fejtörés után jutottam el oda, hogy ki kell próbálni, milyen módokon tud egy tok beázni. Kolosszális ötlet, inverz tömítésvizsgálat! Mire jutottam? Megnyugodtam, be lehet áztatni a tokot, csak kicsit kell hibázni. wpdc1

1. nyomáspróba – Gondos összeszerelés, tok merít, gomb nyomkod, mélység 20-tól játszik. Elvileg bírnia kell, akár a gyári nyomás másfélszeresét is.

2. beáztatás – Kérdés: lehet-e rosszul összecsukni a tokot? Itt azon hibáktól eltekintenék, hogy nem rakja be valaki a tömítést, rosszul teszi be, vagy becsíp valami szőrt, homokot, vagy zsinórt.

3. beáztatás – Nyitási kísérlet a víz alatt. Ha valaki azt hiszi a tokról, hogy majd a nyomás összepréseli a tömítést, zárja a tokot, ideje kipróbálni. (engem ez a kísérlet győzött meg) Felszínre érkezéskor lehet a tokban túlnyomás? Az lehet gond is, érdemes vele vigyázni.

4. felszíni próba – Víz a tokban, aztán lehet lötyögtetni. Kifolyik, nem folyik… Itt nincs nyomáskülönbség, engem az érdekelt, hogy retesz nélkül tömít-e.

Eredmény: nem tudom, hogyan lehet rosszul összecsukni a tokot, de az biztos, hogy van rá mód. A retesz bekattan, véletlen nyitás kizárva. A tok jó, nyomásnak megfelel megintcsak. Víz alatti nyitás: ha a zárókar kicsit is enged: vízbetörés! A nyomás nem hat a tokra, nem fokozza a tömítést, az egész lelke a tok. A zárnak jónak kell lennie. Ha alácsíp, vagy feszül, vagy deformálódott, repedt a retesz, akkor lehet hibás a lezárás is! Részemről ezt az egy véletlen lehetőséget bírom elképzelni a beázás okának – itt bakizhattam. A felszínen ha összezárom a tokot: tömít, a víz nem folyik ki. Tehát vízbeérkezéskor, a felszínen, ha nincs nyomáskülönbség sem találkozhatunk beázással – de merülés közben betörhet a víz. Bravo Scherlock!
Ma sem merültem hiába. A kérdés: eladni a tokot (szabaduljunk a mumustól?) vagy venni új gépet. Na, erre még fogok aludni…


About Author

Karas

Alapító tag és búvároktató, számos tengeren és merülésen túl, a Kerasub frontján.

Leave a Reply

Barlangi bújócska

Blogtár