Freedive performance – U.S. Liberty

  • 0

Freedive performance – U.S. Liberty

Ha valaki álmodik arról, hogy perceket tölt a víz alatt, szabadon, kötöttségek nélkül létezve ebben a dimenzióban lebegve, akkor hova képzeli magát? Én leggyakrabban egy-egy ismert, kedvenc merülőhelyemre utaznék vissza, ami lehet barlang, vagy hajóroncs leginkább.

usliberty.JPGMióta itt vagyok, a Libertyre kívánkozom vissza: ugyan a legmélyebb pontja harminc méter, de átlagosan tizenöt méteren a hajó nagy része az összes látnivalót megadja. Ugyanakkor három, majd 3-8 méterig magasodó roncs darab nyújt jó rámerülési pontot a felcsigázott uszonyosnak.

Gáborral egymást biztosítva merültünk rá, körbe, és főleg bele a roncsba! Szinte éreztem, ahogy a nyomás növekedtével pulzusom lassul, elmémre pedig a nyugalom borul csendesen. Ellazulva, nem is kellett húsz méter alá merülni ahhoz, hogy élvezzük a roncsból áradó varázst, hallá válva bekússzunk a hajótest átjáróiba, ahol Jack az ijesztő házibarakkuda döbbenten néz szembe. „Fura stílusú gumiember” gondolja, készen állva egy esetleges ellentámadásra, de azért odább kódorog. Dumm-dudumm! Sürgetve dobog a szív – szívni kéne friss levegőt, hát irány a felszín, ami nincs is közel. Tempósan emlekedve érzem a rekeszizmom összehúzódását; ez még csak a kezdet, jóval időn belül emelkedek, nincs veszélye a balck outnak. Alig várom, hogy felfrissüljek és újra, meg újra lebukjam. Mivel a D6 compjuteremnek gőze nincs a freedive üzemmódhoz, a gauge állás pedig 48 óráig letilt minden más merülési módot, ki van kapcsolva. Csak az érzékeim alapján merülök, az idő és mélység megszűnik fizikai korlát lenni, teljesen szabaddá válok. Olyan helyeket fedezek fel, ahova készülékkel nem is úsztam be eddig. Meggyőző, biztonságos, tág helyek, az elakadás legkisebb kockázata nélkül komótosan suhanok át rajtuk. Örömmerülés a köbön!

fish.JPGliberty.jpgA végére majd három órát töltünk egyfolytában a vízben Gáborral, így aztán teljesen kimerülünk a misszió végrehajtása és hevenyészett rögzítése során. Azért sikerült egy kis video intrót is összehozni, ami valamit visszaad a kalandból, ami jobban érdekel, mint saját rekordjaim folyamatos túllépése. Nem vagyok fanatikus freediver ezek szerint, de otthon készül a szán, hamarosan pedig újabb bevetések jönnek majd. Vannak még álmok, amikben el kell merülni…

Scuba merülés: Tulamben, U.S. Liberty
Hamarosan: video intro megtekinthető!


About Author

Karas

Alapító tag és búvároktató, számos tengeren és merülésen túl, a Kerasub frontján.

Leave a Reply

Barlangi bújócska

Blogtár