Kiképzés

  • 0

Kiképzés

Kettő plusz egy guide áll a bázis rendelkezésre. Valószínűleg ezt a falubeliek kevésnek találják. Ha sok helyi polgár összedugja a fejét, akkor abból érdekes elképzelések születnek. Most azt találták ki, hogy majd közülük kéne búvár vezetőt (guidot) kiképezni. Egyik srác – Dedi aki amúgy türelmes asztalos szaki – vállalta fel elsőnek, majd még hatan csatlakoztak a kiíráshoz. Gondoltam, nézzük meg, mi is a helyzet: összedobtam egy kérdőívet, hat feladatot. Aztán rájöttem, hogy teljesen szigorú vagyok és nem fogom fel a helyzetet: ezek a fiúk nem holnap akarnak merülést vezetni, hanem érdeklődnek és szeretnének tanulni. Aztán persze dolgozni is akár. Azért próbaképpen egy felméréssel indítottam.

trening-team-2.jpg

A született eredmények nem voltak átütőek. Ezek nem is annyira a képességeket, mint inkább a mentalitást tükrözik. Úszásbeli gondok vannak, Bogyó a báziseb mindet leússza. Stílussal van a probléma, az egyszerűen hiányzik. Tanulniuk kell az úszást, az uszony használatot. Időre sem tudnak úszni, mert először csak megvárták egymást. Nem divat kitűnni, jónak lenni, eredményt produkálni: a közösségi szellem erősebb – de mondhatjuk azt is, hogy senki nem akar az átlag fölé emelkedni. Itt elég a hétköznapokhoz az egészséges lustaság.

trening-team.jpg

Végül is szép kis tömegsport foglalkozást zártunk: gyakorlatilag mindenki alkalmas ahhoz, hogy megkezdje búvár tanulmányait. Részemről pár foglalkozást vállalok, ami a discovery programot fedi leginkább. Talán ez által, talán kis okítással egy picurkát másképp gondolkodnak és megértik, hogy mi mit is keresünk itt. Hogy az emberek miért jönnek ide. Hogy számunkra mit jelent a tenger és a merülés. Mindezt úgy, hogy nem egy nyelvet beszélünk.


About Author

Karas

Alapító tag és búvároktató, számos tengeren és merülésen túl, a Kerasub frontján.

Leave a Reply

Barlangi bújócska

Blogtár