Herkentyűk titkos élete

  • 0

Herkentyűk titkos élete

“Kezd érdekes lenni” – dörzsölte kezét Ernő ‘bá, a következő tengerbioszra készülve. Most lesz a harmadik, egyébként próbaképpen összehozott előadás, amiből már látszik, hogy négy alkalom kevés arra is, hogy a legáltalánosabb és nyílvánvalóbb érdekességeket kiragadjuk abból a zónából, ahol búvárként körbenézegetünk.

professzore.jpgAlapvetően igyekszünk olyan helyeken merülni, amik valamilyen okból gazdagabb látványvilággal ajándékoznak meg bennünket. Na de miért is gazdagabb egy merülőhely? Mik azok a tényezők, amik kedveznek az élőlényeknek? Erre világít rá a kurzus, mesélve az élőlények meghatározó igényeiről. Könnyű belegondolni melyek ezek: táplálkozás, élő és búvőhely, szaporodás, ezen belül pedig különleges specializálódások és együttélések példái jelentik az előadások fő témáit. Más szemmel nézve, ezen túl többet látunk majd a színes szikláknál. Egy újabb ajtó tárul ki előttünk és mi beljebb lépünk a titkokat rejtő világ felé. Egy újabb uszonycsapásnyival legalább.

Köszönjük Szinetár Csaba professzorunknak – aki egyben nagybecsű búvártársunk!

Az ötlet önmagában nem újkeletű, egy évtizede még mint Atlantisz Búvárklub hívtuk városunkba Németh Szabolcsot egy hasonló előadássorozatra – ez konkrétan egy hétvégére esett. Az ember merül és a technikai megvalósításon kívül elfelejti a környezetet. Aztán egy szép napon megkérdezi valaki: ez micsoda? A kérdezett valami persze sokat látott, általános régi kelléke a merüléseknek, de hogy minek is nevezik, mit csinál, stb. na, azt már kék homály fedi. Hát, annak idején ezért indult a kurzus. Azóta is autodidakta az ember, lapozgat, nézeget, keresgél, de hiába. A víz alatti világ még ma is számtalanszor felveti a kérdést, amire nem tudok konkrétan felelni.

Most már fényképező gépen és video kamerán keresztül keresem a választ. Ez egy teljesen más terület, itt már komoly interaktív jeleneteket próbál az ember elcsípni, jó beállásokat kameraszögeket és persze ritka szereplőket fürkész az objektíven keresztül. Az élet mindig dob valami újat, valami ismeretlent, de a régi ismerősöket sem rossz viszontlátni. Vanank megszállottak, akik komoly erőfeszítésekkel törekednek ezeknek a ritka pilalnatoknak a megörökítésére. Remélem, azzal a tudással, amit most is bővítgetek, módom lesz nekem is pár újabb ,soha nem látott jelenetet elcsípnem.


About Author

Karas

Alapító tag és búvároktató, számos tengeren és merülésen túl, a Kerasub frontján.

Leave a Reply

Barlangi bújócska

Blogtár