Bajba került megmentő

  • 2

Bajba került megmentő

Category : Blogroll , Uncategorized

Figyelemreméltó cikk jelent meg a Divecenter.hu oldalon, amit szeretnék direkte megosztani veletek. Címszavakban: pánikbúvár mentése, levegőelfogyás súlyos decompresszióval. Az biztos, hogy a kolléga kockára tette az életét, hogy egy életet mentsen. Hős a szememben, remélem mielőbb felépül majd.

” Az ismert víz alatti filmes, Mike Prickett egy másik búvár mentése után szorult rekompressziós kezelésre. Mike Prickett több díjnyertes filmben dolgozott már, a legismertebbek talán a szörfösökről készített víz alatti felvételei. A március elején történt baleset idején a 47 esztendős filmes Rangiora közelében dolgozott egy búvárfelszerelés-gyártó megbízásából a mélyben. Prickett egyszer csak azt vette észre, hogy egy pánikoló búvár süllyed nem messze tőle egyre mélyebbre. Gondolkodás nélkül a segítségére sietett, ám majdnem 70 méteres mélységben tudta csak elkapni. Elindultak a felszínre, a filmes megosztotta a levegőjét is, de a pánikoló búvár zihálása miatt hamarosan a megmentő palackja is kiürült. Ekkor nem tehetett mást, mint hogy a felszínre lőtte fel magát és a másik búvárt.

Prickett örömmel konstatálta, hogy sikerült megmentenie a bajba került búvár életét, aki saját lábán távozott az eset után.A filmes viszont nagy árat fizetett, mert valószínűleg a hosszabb fenékidő miatt a dekompressziós betegség tünetei jelentkeztek nála. Sajnos igen komolynak bizonyult a baj, mert mellkastól lefelé megbénult. Azonnal megkezdődött a szakszerű rekompressziós kezelés, természetesen kamrában töltött kezelések sorozata vár még rá. A javulás első jeleiről adtak hírt pár nap múlva, amikor állítólag már képes volt egészen minimálisan megmozdítani a lábát.

A családtagok és barátok abban bíznak, hogy Prickett másodjára is képes lesz talpra állni: még 1984-ben súlyos autóbalesetet szenvedett, amiben mind a két lába több helyen eltört. Az orvosok még abban sem voltak teljesen biztosak, hogy képes lesz újra járni, és az úszást javasolták neki terápiaként. A sok vízben töltött idő vezetett el oda, hogy a víz alatti filmezés iránt kezdett el érdeklődni. Az elszántságot pedig olyan sikerek koronázták mint a legjobb operatőri munka díja a Sundance Film Festivalon. A család közös fohászra hív minden Mike-ért aggódó ismerőst és ismeretlent.”

[ Surfline nyomán megjelent a Divecenter.hu oldalon ]

Vimeo: Szurkolj Mike-ért

Maga az eset részünkrôl annyi kommentárt igényel: minden kezdô búvár saját maga felel a bevállalt merülésért. Az oktatók feladata és lelkiismerete, hogy a képességeivel tisztában lévô, biztos tudású búvárok kerüljenek ki a tanfolyamokról. A merülésvezetô feladata, hogy olyan merülésre vigye a búvárt, ami a tudásszintjéhez képest, nem nyújt rendkívüli kockázatot. 

A cikk annál inkább aktuális, mert kapcsolódik a Búvártanfolyam szerûség cikkhez – sajnos. Kezdő búvárral nem szokott baj történni, inkább a bevállalós vén rókák szokták megjárni. Hogy a tendencia fordul, nos az csakis a tradíciók és a képzési kultúra átalakulásában keresendő. A búvárkodást nem kell elbagatelizálni. A pálya komoly oktatókat és nem profitvadász üzletembereket kíván. (Példa: Magyar búvár balesete Malajziában – ott csak áldozat volt, jóllehet az oktatója volt a merülôtársa?!!!!)


About Author

Karas

Alapító tag és búvároktató, számos tengeren és merülésen túl, a Kerasub frontján.

2 Comments

M. Gábor

2012-03-29 at 10:58 am

Helo Karesz!
Héten néztem sárga Búvár infoban hogy SSI oktató lett mátrai gábor, kapott valami díjat mert olyan sikeres oktató hogy az már példa értékű.- gondolom-
Ezek szerint nekem mint aktív ssi oktatónak pénzért kéne minősítést árulni, 10-20 ezer forintos owd tanfolyamokat indítani, általam felügyelt merüléseken hullákat gyártani?

SZÉGYENLEM HOGY SSI-HOZ KÖZÖM VAN.
Már sajnálom hogy befizettem hozzájuk az éves reg díjat.
üdv!
Mózes ( Nem mátrai ) Gábor

    Karas

    2012-04-04 at 8:48 am

    Bakker, köszi a hozzászólást! ez az! A rossz reklám is reklám és ez tényleg elég konkrét. De legaláb minden héten indít egy tanfolyamot, az emberek viszik mint a vattacukrot! De a bomba ketyeg, valahol ki kell, hogy bukjon a bili. (Az SSI tavalyi regisztrációi csökkentek, ezért kellenek a dealerek minden áron?)

    Más SSI dealerrel is van hasonló probléma, elég, ha csak Horvátország felé tekintesz. Én meg vagyok győződve, hogy aki nálam tanul, az nyer az ügyön, mert tényleg megtanítunk mindenkit merülni a tanfolyam végére, utána is fogjuk a kezüket, anélkül, hogy kötelezően megvennének minden felszerelést és befizetnének további tanfolyamokat, túrákat, vagy extrákat. És csak kipróbált, öreg búvárok segítenek a tanfolyamokon, nem újonc gyakornokok… Én nem akarom, hogy embert veszítsek nyílt vízben. Ha megadom a minősítést azt nyugodt szívvel teszem és nem azért, mert ezek az emberek nélkülem képtelenek még merülni…

Leave a Reply

Barlangi bújócska

Blogtár