Szelíd murénák

  • 0

Szelíd murénák

Category : News , Uncategorized

Te mit tennél, ha alkalmad adódna kézből etetni egy majdnem két méteres murénát? Kihagynád? Na peeersze!

Mivel az ember keresi a kapcsolatot a víz alatti birodalom uraival, ami jelent némi extázist és egyben igazolást, hogy ura vagyok az eseményeknek. Így van ez, különösen ahogy a profik csinálják, legyen az cápaetetés, muréna táncoltatás vagy simogatás akár. Természetesen előbb utóbb az alaptörvényt vérrel újra kell írni: A vadállat az vadállat marad – aként kell vele bánni, bármi is a látszat.

Ahogy az öreg székely búvár mondaná:

– a búvárkodás nem vicc
– a muréna nem játék
– aminek foga van, az harap

Két videón keresztül mutatnánk be az esetet, hogyan érhet véget a történet, ha a “szelíd” muréna  kicsit is türelmetlenné válik és enni akar. A történetnek köze sincs a véletlenhez, ok-okozat összefüggés áll a muréna viselkedése és a bekövetkező harapás között, amire nyilván nem számított a tapasztalt búvárvezető. Ahogy elhangzik: nem szerencsés emberi ujj szerű objektumokat a muréna elé nyújtani…

Giant-Moray-Eels-Gymnothorax-gavanicus-White-Balance-Shot-680x510

Tanulságként előlegben a videóhoz, ami elhangzik: a muréna vak, gyakorlatilag a szaglása vezeti a zsákmányszerzésben. Fogazata apró, hátrahajló hegyes tüskékből áll, így  a megragadott zsákmány egy irányba haladását segítik: befele a gyomorba! Egy hatalmas izomköteg az állat, tekeregve, prédájára csavarodva tudja gyorsítani a nyelést. Valószínűleg senki nem szeretne egy ilyen izomköteggel szkanderezni, sem pedig a fogakról lenyomatot venni. Maga a harapást követő irdatlan tépés lehetősége sem teszi vonzóvá a közelebbi kapcsolatot ezekkel a lényekkel. Mégis, akadnak merész turisták, akik ellenálhatatlan vágyat érezzenek egy-egy kiálló murénafarok megsimogatására. Ez működik is addig, míg a harapós oldal méterekre van onnan az alagút másik végén… Ha mégis valakit ezek után mégis plasztikázni, kéne, annak szóltunk.

 

Murénaharapás  –>  avagy a muréna kettős állkapcsa ihlette az Alien megformázását? – illetve hogyan pótoljunk egy leharapott ujjat. Erős idegzetűeknek ajánlott képek!
Teljes story  –> ez pedig a sztori 5′:29″ hosszúságban. Érdemes megnézni!

 

Ha valakit komolyabban érdekel a tengerbiológia, március 19-én, (csütörtök) 18:00, Boda Richárd Cápameséivel indítva tengeri óriásokról hallhattok előadást! Gyertek!

 


About Author

Karas

Alapító tag és búvároktató, számos tengeren és merülésen túl, a Kerasub frontján.

Leave a Reply

Barlangi bújócska

Blogtár