Cápák és más nagyvadak

  • 0

Cápák és más nagyvadak

A nagyvad szó képzavarával élve olyan tengeri állatokra gondolunk, amik szabadon élve, méretükből és viselkedésükből adódóan veszélyt jelenthetnek az ember, szűkebb értelemben a magunk fajta búvár számára. A Kerasub szervezte hagyományos tengerbiológia és búvárkodás elméleti témakörében ültünk össze.

Boda Richárd kitett magáért, mikor is bő másfél órán keresztül merítette ránk a tudományos tényeket. Ehhez két sokkoló filmbejátszás adta meg a komor hangulatot, mikor is a cápatámadások túlélői nyilatkoztak művészi borzongást keltve, illetve Selmeczi Dani által megszólaló előzetes (Cápák a keresőmben filmre utalva) mutatta be az ember igyekezetét, mellyel nap, mint nap gyilkoljuk cápák ezreit – amikből így évente milliók kerülnek kiirtásra.

sensesofsharks

Mivel biológia a javából, akkor cápaanatómia is teret kap. Mikroszkóp alatt cápabőr, pár millió éves cápafog fosszíliát kézbefogva,  maga a a hírhedt Megalodon válik érinthetővé. Szó van félelmekről, fikciókról és de a lényeg: élni és élni hagyni!

 

Aki sajnálja, hogy nem lehetett ezzel az élménnyel gazdagabb, az egy év múlva találkozhat újra a cápamesékkel, de idén még pár csütörtök este alkalmat ad más csodák megismerésére. Ebben külön köszönet illeti házigazdánkat, Szinetár Csaba professzor urunkat 🙂

 

 


About Author

Karas

Alapító tag és búvároktató, számos tengeren és merülésen túl, a Kerasub frontján.

Leave a Reply

Barlangi bújócska

Blogtár