Bulibajnokság

  • 0

Bulibajnokság

Az elnevezés már az ókori görögök előtt is ismert volt, ennek ékes bizonyítéka, hogy ma is rendeznek sportversenyeket, amiket Olympia néven ismer a nagyközönség.

Természetesen a könnyűbúvárkodás még “fiatal” sportnak tekinthető, így az általunk formába öntött, saját találmány Bulibajnokság nem ölthetett nemzetközi méreteket. Sőt, egyelőre kevesek előtt ismert és szeretett szakági megmérettetés. Magyarul, senki sem tudja, mit tettünk a múlt hétvégén és főleg, mire is volt ez jó. Eddig…

Bár búvárkodni alapjában véve egyszerű, ezért tűnhet úgy, hogy a medencés foglalkozások fantáziátlanok és sokak szerint feleslegesek is. A medencekerülő magatartás kezdetben kifogásokkal, sóhajokkal, majd nyílt formában történő megnyilvánulása gyakori. A Kerasub szerint pedig a speciális helyzetek szülte speciális megoldások és testkontroll igenis előídézhető medencében és erre jó alkalom lehet egy versenyhelyzettel megfűszerezett csoportos szeánsz, ahol a gyenge pontokra fény derül.

Maga az akadálypálya egyes elemei nem jelentenek többet, mint egy-egy feladat, amit egy végzett, jó úszó, különösen egy búvár könnyedén teljesít. Ha azonban a gyakorlatokat egymás után helyezzük, sőt, szabályokat hozunk, megfűszerezzük a versenyből fakadó stresszel, akkor az eredmény tükrözi az önkontroll, a rutin, a kondíció és persze a búvárkészségek elegyét. A jó búvártól nem csak az várható el, hogy teljesítse a feladatokat, hanem, hogy betartsa az előírt szabályokat, amik alapján dönt az időeredmény arról, hogy ki a legjobb. Ezek a készségek éles merülési helyzetben akár a túlélést jelenthetik, tehát ez nem csak játék!

Palackváltó: reduktor nélküli búvárpalackkal kellett megtenni egy adot távot, amely során tilos volt a felszínre jönni, persze lehetett a palackból lélegezni. Spártai légzőgyakorlat, de rövid távon garantált volt a siker!

Gyűrűk Ura: egy levegővel, ki tud több buborékkarikát fújni. Egyszerű kunszt, minden unatkozó vagy freediver számára kötelező alaptudomány, amit hanyattfekve, lesúlyozva, lehetőleg nyugodt mélyvízben lehet profin bemutatni.

Ivóverseny: adott merev palackot kell ivás formájában üríteni a víz alatt. Ártalmatlan kistestvére a veteránok által víz alatti sörivás néven ismert bohém sportnak.

Ez eddig 4 karika volna, amit a következő, jól szervezett Búvárolympiánkon már természetesen komolyabb szabályokkal és lehetőleg tágabb körben fogunk meghírdetni. A szervezőség nyitott a versenyszámok evolúciós fejlesztésére, hogy az eredmények egzakt módon tükrözzék a résztvevők teljesítményét.

Verseny lévén érmek és díjak kerültek kiosztásra, így majdnem mindenki trófeával a kezében térhetett haza egy szokatlan és barátságos játék után.

Bulinak buli volt, mércének mérce. Köszönjük a résztvevőknek a részvételt, a bátorítást és persze a játékos kedvet. Jövőre Búvárolympia 2020 a Kerasubtól! Szeretettel meghívunk mindenkit! Legyetek addig is edzésben, legjobb formában!

Korábbi rendezvényről készült felvétel.

 

 


About Author

Karas

Alapító tag és búvároktató, számos tengeren és merülésen túl, a Kerasub frontján.

Leave a Reply

Barlangi bújócska

Blogtár