Lámpakérdés

  • 0

Lámpakérdés

Búvárlámpa egy egyszerű holmi, egyszerűnek tűnik, mint egy befőttes üveg. Annyira egyszerűt, hogy nagyon sokan meg is próbálkoztak a barkácsfronton, így anno az első akksis lámpát mi is egy ezermestertől szereztük be. Ezek után a német iparhoz fordultunk amiben a Kowalski lámpák vitték el a prímet. Ma pedig az egyszerűség és a gyártási csúcstechnológiák kínálják a kínai modellek tucatjait. Pedig a jó lámpához kell még valami, ami a receptekből talán hiányzik: egy kis varázslat.
Igen, nincs más fizikai magyarázat arra, hogy miért kerül víz egy letömített lámpába, miért oxidálódik porrá a kapcsoló, miért füstöl szét az elektronika, ha egyszer nem szabadna…

Évek óta tanácstalanul tártuk szét a kezünket, ha a lámpák kérdése szóba került. Búvármárkák világító eszközei túlértékeltek és több szempontnak nem felelnek meg, amiket gyakorlott profiként a lámpák választásánál prioritásnak szánunk. Melyek ezek?

  1. Tartós, megbízható, üzembiztos. Kevés termék felel meg ennek, például az én alig használt kis kínai fényszórómban az egyik LED teljesen elporladt… másik modellnél a víz jelent meg, harmadiknál a kapcsoló porladt el, de anyagkifáradás is szembetűnő… Ne vegyél anonim, tucatkínai, olcsó, búvárlámpát! Az első ponton elbukik.
  2. Garanciális, javítható. A beázás egy ingoványos területe a műszaki problémáknak, nehéz bizonyítani, hogy a nyomáspróbák ellenére, mi okozhat egy beázást. Ekkor pedig a gyár a problémát elég szkeptikusan és persze többnyire lassan, költségesen kezeli. Kínai expressoldalas lámpánál sehogyan sem egyszerű bármit érvényesíteni, legyen az első, a harmadik, vagy a tizedik merülésnél egy év múlva a beázás.
  3. Kiforrott konstrukció, használhatóság, nívó. Itt jön az, hogy a lámpa tudjon több fokozatot, ne olvadjon szét szárazon, ne legyen az akksi zárlatos, ne kelljen minden használat után szétszedni, jól is világítson, üzemidőben is kitartson.
  4. Szétszerelés nélkül tölthető legyen: nagy nagy pozitívuma egy konstrukciónak
  5. Célirányos használhatóság: lámpa a makrofotózáshoz, videózáshoz, zárt térhez… ez bizony sok és nagy igény ahhoz, hogy ne kelljen kompromisszumot kötni, vagy egy koffer technikát cipelni. (lsd. az ide vonatkozó blogbejegyzést)
  6. Ár: egy búvárlámpa relatíve keveset merül éjszaka, vagy zárt térben, bár videózáshoz mindig kellhet. Olcsót venni 1 túrára, vagy 2 évre, pénzkidobás, inkább kölcsönözz! 40-60 ezer forintért márkásat venni, ami nem is gondozásmentes, drága, inkább kölcsönözz ilyent is alkalomra! Tehát nem sokan akarnak jó lámpát venni, mert nincs kihasználva.

 

A sok dilemma révén, érthető, hogy búváriskola szinten is miért nem tudtunk lámpa fronton szívből nyilatkozni: nem volt favorit ötletünk. Eddig!

Most megtaláltuk az ideális megoldást, mindenki számára, amivel verhető a dömping, elkerülhető a vevőkör költségekbe verése és többet tudunk kínálni annál, hogy egymással cserélgessétek a lámpáitokat ha merülni mentek. Hamarosan ha merülni mennétek, akkor új élményeket kínálnak nektek a Kerasub felszerelés arzenálját gazdagító Sparklights lámpák. Sőt, most már rendelhetőek is!

Folytatás


About Author

Karas

Alapító tag és búvároktató, számos tengeren és merülésen túl, a Kerasub frontján.

Leave a Reply

Barlangi bújócska

Blogtár