Búvárlámpa 7 funkcióval

  • 0

Búvárlámpa 7 funkcióval

Megunva a búvárfelszerelésgyártók “sivár” de drága ajánlatait, a kínai rövidtávú lápák tesztelgetését, rátaláltunk egy igazán brilliáns gyártmányra. Utolsó búvártúránkon már a Kerasub kölcsönzős lámpáiként mutatkozott be a Sparklights, videólámpaként és 7 funciós lámpáival. (előzmény cikk: búvárlámpák)

Sokan azt gondolják, hogy lámpa csak éjszakai és barlangi merüléshez kell. Ez nagy tévedés, mert nappali bogarászáshoz, üregek, rések megfigyeléséhez, vagy csak a helyes színek előcsalogatásához alap, ahogy biztonsági jelzőeszköz is lehet.

Ha kamerázunk, fotózunk, elengedhetetlen a plusz fény.
Gyakran üregbe, barlangba, vagy hajóroncsba is kell  világítanunk.

Nem a fényerő, nem a villogás adja a funkciókat. Teljesen egyedi ötletként, a különböző LED-ek, kapcsolásából állnak a funkciók, tudva Ultraviola, vagy vörös tartományban is fényt adni . De nézzük meg jobban a lámpát!

A leglényegesebb igények egy búvárlápánál: a megbízhatóság, a vízhatlanság és a tölthetőség, hosszú üzemidővel. Ezek együtt úgy tudnak megvalósulni, hogy van töltöttség visszajelzésünk, illetve ha tölteni kell, akkor szétszerelés nélkül, kívülről tölthessük!

A lámpa teljesítménye 4 fokozatban állítható minden funkción, így a kellemes fényerő, egészen durva reflektor üzemmódig fokozható. Utóbbi leszívja az akksit egy merülés alatt, míg mérsékelt teljesítménnyel egy napra stabilan elég volt a 4 merülésre.

A töltés ráadásul USB csatlakozóról, apró 220 V-os tartozék adapterrel működik. LI-ion akksiról lévén szó, 1000 töltés, évekig garantálhatja, hogy nem kellhet megbontani a lámpatestet. (Persze szervízelés ajánlott és a garnacia feltétele.)

A lámpa kapcsolója két darab mágneses csúszókapcsoló, aminek a kezeléséhez kell egy kis technikai készség. Átgondolt és logikus a működés, elérhetőek a funkciók. Ez merülés közben jelenthet eleinte kapkodást, enyhe nitrogénmámorban bénázást, morgást.

Ki-és bekapcsolás / fényerő fokozatok a bal oldali csúszónál, illetve funkcióváltás és választás segédkapcsoló a jobb oldali csúszónál.
Együtt használva memória a kettő.
Hosszú bekapcsolás mindig teszt, illetve skálázást jelent, egy idő után megtanulható a sorrend, amiből a választó csúszkájával tudunk nekünk tetsző módra kapcsolni.

Temészetesen egyszerűen megtapasztalható a kezelés, de ha valakit nézünk, nem tudva, hogyan kapcsolgat, akkor boszorkányosnak tűnhet, mintha csak bűvészmutatványt néznénk.

Funkciók: 6+1
szórt fény, kell, hogy homogén, kamerának kedves teret világítsunk be.
spot: kell, hogy erős fénnyaláb által messze el tudjunk világítani
szpot+szórt fény: kettő az egyben funkció
piros fény: lopakodó mód. Ilyenkor nem ijesztjük el az éjszakai állatkákat, mégis látunk
UV: új látásmód, a bifluoreszcencia megfigyelése, ezt mindenkinek látnia kell!
kék fény:  bifluoreszcencia
kombinált fények: vegyes világítás, szórt fények
+1 villogó funkció, vészjelző funkció

Méret: a lámpa meglepően kis méretű, egy nagyobbacska bicajos lámpához hasonlítható, a könnyű csuklófogantyú révén komfortosan hordható, ami minden eddigi ismert hordozási módnál jobban tetszett.

Kiszerelését tekintve egy kompakt utazószettet kapunk, hasonlót, mint amit az akcikameránkhoz rendszeresítettünk.

A gyártó saját arzenálját jellemzi, hogy a funkciók kiemelésével több lápatípust hozott létre, így például a piros, az UV, vagy a videós, fotós igényekhez igazodót.

Merüléseink után, melegen tudom ajánlani a Sparklights gyártmányokat, amit forgalmazunk és kölcsönzünk is egyaránt.


About Author

Karas

Alapító tag és búvároktató, számos tengeren és merülésen túl, a Kerasub frontján.

Leave a Reply

Barlangi bújócska

Blogtár