Kicsi hétköznapi merülések

  • 0

Kicsi hétköznapi merülések

jumpy Zajlanak a hétköznapok, vannak ünnepek, no meg merülések is. Persze nem megy mindig, minden simán, a tenger egy nagy nagy faktor, az emberek meg különösen. Nekem meg mindkettő faktorral jó viszonyt kell tartanom. Erről szól, és néha nagyon szép a történet.
.
Merülések is vannak. 🙂 Ezzel a búvárélettel járó dolgok. Az idegenvezető megnézi a piramisokat, a búvárvez meg a halakkal cimborál. Vagy a kliensekkel. Mondjuk, volt egy 4 nekiiramodásom a víznek, 2 merülés, egy intro, egy éjszakai. A vendégkörre nincs panasz, ki hozzák belőlem a jobbik búvárvezetőt. (miért van másik is? 🙂
.

Történt, hogy volt egy turmixos hajós menet, fel északra, Shaab el Erghez, kicsit hányattatós túra volt, a tenger megkövetelt kissebb áldozatokat. Tíz perc frissítő fürdés előzte meg a briefinget, no meg egy delfinnézés a hajóról. Sajna, flipper tesóék nem voltak ránk kíváncsiak, valószínűleg nem sok szórakozást ígérünk nekik. Némely esetekben azonban nem így van, a vendégek engem is elszórakoztatnak, csak a vízben ilyenkor a mentőbúvár, és nem a delfin bújuk elő belőlem. Szóval, delfinshowhoz elengedhetetlen a kezdők szerencséje, avagy szórakoztató, esetleg mentésre érett búvárteljesítmények felmutatása. Sima merülés volt, max 13on, de mondjuk sikerült olyan korallkertben bolyongást levágni, hogy én is csak lestem.
.

shaabruhr

.
Hazafele Shaab Ruhr umm Gammar esett bele a csapásba, ez pedig ígért egy kis áramlást. Akik ismernek, azok tudják, hogy szerintem áramlás nélkül olyan búvárkodni, mint whyski nélkül colát inni – nem egy élvezetes dolog.
.
csoport

.
A briefing (eligazítás) utáni mosolygás kicsivel a vízbeugrás után lefagyott az arcokról. Állóvízben úszni mindenki tud, de fáintos áramlási csatornában… ahol ráadásul az áramlási erők nem ugyanazok – leggyakrabban a vezetőnek kedveznek. De hát, ez fizika, nem mágia, be kell nézni, hol mennyire folyik a víz, szembe, vagy fordítva. A fal mellé tereltem a négyesfogatomat, de nem voltam elégedett velük: első napos vendégek voltak, és az volt az érzésem, MCGuywer-nek nézett valaki, hogy az én hátamra pakolták őket. Olyan lassan úsztam, hogy csak bírtam, egyik giant muréna a másik után pislogott elő a falból.
.
blokk

.
A csoportocska pedig némi félelmet ébresztve bennem, de nagyjából jött utánam. Végre sikerült az Umm Gamamros roncsot benézni. Bár nem volt a tervbe, meg az én térképemen sem, de itt volt! Darabok a korallfalnál, aztán lejjebb, majd pedig a letörés tövében az összegyűrt hajótest. Nem attraktív, jegyzett darab, de Dragan cimborám biztos gyönyörűnek találná. Mélység túlságos, levegő kevés, áramlás jgy visszafelé baráti. Nos, a kettes csoport, akit megcsaltam épp nem jutott el eddig a hálás pontig, úgyhogy sejtettem, milyen élmények jutottak nekik. Erről meggyőzött némileg, hogy a hajóra jutásuk kicsit fáradtságosnak tűnt, de hát, nyíltan dübörgő áramlásban ilyenkor nincs mese. Az áramlás nem játékszer, hanem komoly erőpróba és kockázati tényező. Vagy jó tréning.
.
shaabruhr umm gammar
.

Pár embernek leesett a vércukra, és komolyan néztek rám. Miért nem én vittem őket, mit lehetett látni, és miért pont itt állt meg a hajó? Utólag nekem is lett volna jobb tervem, de az is levitte volna a vércukrukat. Azért volt, aki emiatt elállt az éjszakai merüléstől, ami egyébként hozott két spanyol táncost, oda-vissza szállított az áramlás, és vagy ötven kalamári adott több felvonásos koreografált showt a lámpák fókuszában.

Én ezek után hazaérve nem éreztem magam frissen vasaltnak. Ha igen, akkor egy ideges úthengeres végzett rajtam kicsontozást a munkagépével, a tapintat teljes kelléktárát nélkülözve. Elájultam, még SMS írásra sem tellett. Fél négykor ébredtem, hogy elment az úthengeres, és még élek. 🙂


About Author

Karas

Alapító tag és búvároktató, számos tengeren és merülésen túl, a Kerasub frontján.

Leave a Reply

Barlangi bújócska

Blogtár