Világbajnok!

  • 0

Világbajnok!

Itt a snorkel világbajnok! – mondta Zozo, mikor piros egyendzsekiben beviharzott a team. Jó, de milyen világbajnok? – forszíroztam a kérdést. Mert azért ma elég áttekinthetetlen a rekordok története, hallani pár nem hivatalos rekordról és versenyzõrõl.  

http://www.avex.cz/martin_stepanek/

Martin Stepanek
.
A szabad tüdõs merülés mindig is a szívem csücske volt. Azért a víz alatti világ szeretete, elfogadása ott kezdõdik, hogy az ember képességei szerint idomul a környezethez. Az csak egy lehetõség, hogy a technika segítségével kiterjeszti, megnöveli a víz alatti világba való behatolást mélységében, idejében. Ha tehetem, akkor bármikor szívesen lazulok le egy jó freedive tréning erejéig. Jó, szép, szerintem pedig hasznos is. Csodálom azokat az embereket, akik hihetetlen, már-már emberfeletti képességekrõl tesznek tanúbizonyságot.Ilyen emberek pedig érkeznek most Hurghadára: világbajnokság van. Véletlenül akadt a kezembe a plakát, hogy a Praga sörözõben vetítés lesz, vendég Martin Stepanek a világcsúcs tartó. Na, ezt nem hagyjuk ki! – látni kell!
.
Stepanek est
.
Indult a projektor, a tengerkék világ mintha befolyt volna az asztalok közé. Ugyan csehül volt a film, de nem volt szükség tolmácsra: a képek magukért beszélnek, ahogyan a halemberek uralják a vizet. Megmarkoltam a karfát, mikor Martin vagy egy percig száguldozott a delfinek között – persze egy levegõvel. Egy kis delfinborjú próbálta tartani vele az uszonycsapást, de elég egyformán brillíroztak.  

A verseny hangulata sem volt piskóta: gyönyörû felvételekkel sikerült engem elkábítaniuk. Igaz, kábaságból a ,,szamba” is prezentált kóstolót, de volt a sledge meghibásodásáról is felvétel. Gyönyörû kameratechnika és vágás uralta a felvételeket, teljesen elvarázsolt. Ezek után nem volt sok kérdésem. Azt is magához a bajnokhoz intéztem.
.
Stepanek
.
108 méter állandó súly (constant weight) rekordot hitelesítette az a mosolygós, fitt, energikus fiatalember aki most kissé félszegen vigyorgott rám. Nem tűnt atlétának, sem olimpikonnak, ahogy az sem látszott rajta, hogy olyan mélységbe képes lebukni a víz alá, ahová csak néhány freediver jutott még – segédeszközzel, vagy anélkül. Félretéve csodálatom, az egyenlítésrõl kérdeztem, és az egyéni limitekrõl. Ma is a válaszokon rágódom, és készülök az edzésre.
.

 


About Author

Karas

Alapító tag és búvároktató, számos tengeren és merülésen túl, a Kerasub frontján.

Leave a Reply

Barlangi bújócska

Blogtár