Fullkontroll

  • 0

Fullkontroll

Mentem merülni, miért is ne tettem volna. Friss erõ, kipihent test és az elmúlt safari miatti fizikai kényszer, hogy újra merüljek. A napi 2-3 órás fizikai munkához szokott szervezet követeli a magáét, hogy jobb legyen a közérzet. Papírforma szerinti merülések voltak a szép, napos, kellemes fajtákból, amitõl úgy érzi az ember, hogy a munka szép, megér lemondásokat és érezhetõ áldozatokat.Még Egyiptomban is, ahol azért vannak vicces dolgok, amiken mondjuk nevetni sem lehet.
.
diverflag
Korán értünk a kikötõbe, ami kicsit más volt, mint eddig. Közel érve tûnt csak fel, hogy komor alakok tornyosulnak a mólón, komor, várakozó arccal figyelve hajónkat, azzal a tekintettel amitõl a gyomor kicsit összerándul. Afféle baljós elõérzet borította el a csapatunkat, mert nagyon hivatalos és szigorú fogadtatás volt kilátásban.Elsõre végig ellenõriztek mindent mi hivatalos és papíros, engedély, vagy igazolás, egyesével kikérdezve a személyzetet, ki kicsoda, mit csinál. Én is túlestem egy párbeszéden, amitõl csak erõsödött az az érzésem, hogy nem szeretem Egyiptom hivatalos arcát. Azt az arcot, ami mindent igyekszik körülményessé tenni, akadályokat gördítve a legapróbb dolgokba is, mint pl. fekvõrendõrökkel teleszórt közutak. Az akadályokat persze ki lehet kerülni, mindig van kiskapu, de mindig van új akadály. Állandó harc, ebben a bonyolult útvesztõben bármit is elintézni -. tudom ezt jól, figyelve a céges napi ügyeket..
fogadóbizottság
.

Tehát kontroll: elmarasztalások netovábbját kaptuk: rongyosak a zászlók, a hajón pedig lobognia kell egy szabványos búvárzászlónak. Utóbbit megoldottuk, hogy legálisak legyünk: lásd fentebb. Igazából néztek mindent, olyant is, amihez semmi közük. Nem mondom, hogy senki nem izzadt le a kontrolltól, amivel vesztettünk vagy egy órát. A legádázabb fazon a Red Sea Assosiation-tõl volt, a Dr. Aladdin. A szervezet teljesen civil, búvárkamara tulajdonképpen, folyóirattal, irodával és pár emberrel. A cégnek tulajdonképpen az lenne a célja, hogy regisztrálja a hivatásos búvárokat, képviselje érdekeiket, védje és szabályozza a merüléseket, karbantartsa a kikötõhelyeket, mentõegységet tartson fenn, stb. Másik fõbb feladata, figyelni a környezetet, és a merülõhelyek állapotát, lehetõség szerint intézkedni a megóvás érdekében. Nos, a szervezet állami felkérésre ellenõrzési megbízást kapott, aminek hatására pár búvárbázist bezártak. A balesetek miatt amik szerintem a nagy számok miatt a közúti balesetekhez hasonlatosan (sajnos) törvényszerûek, újabb felkérés érkezett: dolgozzon ki tervet, a balesetek visszaszorítására! Temészetesen ennek egy kézenfekvõ lehetõsége van, a 100% eredmény garanciájával: be kell tiltani a búvárkodást! Minden más vagy nem kivitelezhetõ, vagy látványos eredményt nem generál. 47 ember vesztette életét idén, köztük a Cápa becenevű Scubasaurusról, aki több ezer merülés után nitrogénmámor gyanúja alatt eltűnt Small Giftunnál. Megtudtuk az ellenõrzés okát, újabb ember veszett oda.

Azért azzal egyetértek, hogy nem kellene új bázisokat létrehozni, illetve be kellene zárni pár életveszélyes válallkozást. Tele van a Vörös tenger búvárral már így is, úgyhogy azért elismerem: szükség van egy ellenörző szervezetre.
.


About Author

Karas

Alapító tag és búvároktató, számos tengeren és merülésen túl, a Kerasub frontján.

Leave a Reply

Barlangi bújócska

Blogtár